[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.11″]

Weinig energie en toch focus houden, hoe doe je dat?

De tijd staat stil. Alles wat ik doe valt als los zand uit elkaar. Mijn energie is zo traag als een slak. Gapen is de

grootste beweging. Er komt geen zinnig woord op papier.

Bovenstaand zijn allerlei uitspraken die aanduiden dat er weinig pit in je dag zit. Het is alsof er geen energie is, alsof alles wat je doet vreselijk veel moeite kost. Laat staan dat er ook maar sprake is van enige focus of productiviteit.

Je energie is laag. Je deadline nadert met rasse schreden. De gedachte aan wat je allemaal nog moet doen veroorzaakt lichte paniek. Het resultaat aan het eind van de dag is onder de maat en je baalt dat het niet is zoals het had gekund.

5 tips om lage energie te voorkomen

powernap voor focus

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe gezonder je gewoontes, hoe gezonder je leven. Dat geldt ook voor focus houden. Hoe gezonder je gewoontes, hoe makkelijker het is om focus te houden en hoe moeilijker het is om te excelleren.

 1. Ik weet het, het klinkt vet saai, maar houd regelmaat in je leven. Op tijd naar bed, voldoende en gezonde slaap (dus niet 3 keer op je wekker kijken) en op tijd je bed uit.

 Ik had op maandagavond met een vriendin afgesproken. Even bij beppen. Dat even werd laat. Gevolg: onrustige slaap met de volgende dag een brakke dag met weinig energie. Bij ons allebei. We hebben nu maar afgesproken alleen nog in het weekend af te spreken. Even een uurtje bijpraten, dat is nog nooit gelukt ?.

 1. Drink water en eet gezond. Je lichaam is de meest fantastische fabriek. Een opgeruimde en schoongespoelde fabriek loopt gesmeerd door veel water te drinken en gezond te eten.

 Wist je dat je wel 18 liter urine produceert per dag. Dat moet allemaal gespoeld worden en weer opgenomen worden in je bloed. Zo’n anderhalve liter plas je uit.

 1. Nog zo’n open deur. Bewegen. Dan heb ik het niet over 2 keer sporten in de week, maar over dagelijkse beweging. Niet uren achter de pc zitten, maar heel bewust tijd vrij maken om tussendoor te bewegen.
 2. Ontdek je focus momenten. Op welk tijdstip van de dag werk jij het meest geconcentreerd. Die tijd besteed je dan ook alleen aan klussen waar je opperste concentratie voor nodig hebt. Blok ze in je agenda en zet alle afleiders uit.

 De blogs die ik ’s middag schrijf zijn altijd minder van kwaliteit dan de blogs in de ochtend. In principe maak ik geen afspraken voor 11 uur ’s ochtends zodat ik zo’n 3 á 4 uur heel gefocust kan werken.

 1. Powernap. Oftewel een tukje. Een rustmoment na de lunch is dé manier om je weer op te laden. Voor je met allerlei bezwaren komt: ontdek jouw manier om een kwartiertje rust te nemen en energie op te doen voor de middag. Het is zeker de moeite waard om energiek te blijven.

Winston Churchill is een van de bekendste personen die een tukje deden. ‘…After lunch sleep a while, after dinner walk a mile…’ is een uitspraak van hem.

Voor mij is mijn vader een voorbeeld. Hij doet elke dag een tukje in zijn stoel of gaat even ‘plat’ zoals we dat thuis zeggen. Op zijn 82e is hij nog gezond, fit, energiek, slank en breed geïnteresseerd. Ongetwijfeld heeft het dagelijkse tukje invloed op zijn energie en levensplezier.

Focus houden is energie hebben

Hoe lager je energie, hoe moeilijker het is om focus te houden op dat wat je werkelijk gedaan wilt hebben. Focus houden is dus energie hebben. Slijt bovenstaande gewoontes in. Het zijn wellicht open deuren, vraag je alleen af of je al eens door die open deur heen gestapt bent om te ervaren.

Om deze tips uit te voeren is het handig om een buddy te hebben die je liefdogeloos op het resultaat mag wijzen (kijk bij het blog mentor, coach of buddy voor wanneer deze personen handig zijn in je onderneming).  Uiteindelijk draait het om meer energie en meer focus, een back-up is dan reuze handig.

De powernap oftewel het tukje, ga ik zoveel mogelijk invoeren. Elke dag een uur inplannen voor de lunch, met de hond lopen en dan nog even tukken. Mmmm, ik verheug me er nu al op.

Welke van deze 5 tips heeft extra aandacht van jou nodig? Schrijf in het reactieveld hieronder jouw oplossing om deze tips toe te passen en wie jij vraagt om je daarbij te helpen.

Op jouw energie!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.10.2″]

PS: Er zijn altijd uitzonderingen waarom je iets niet kan doen. Laat het dan ook uitzonderingen zijn en niet excuses om helemaal niet aan je focusgewoontes te werken.

Foto: Hutomo Abrianto on Unsplash

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

4 gedachten over “Voorkom focusverlies met deze 5 tips”

 1. Dat tukkie doe ik rond vier uur. Dat maakt ook dat ik minder snel “verkeerde” dingen eet.
  Het dagelijkse bewegen vind ik nog lastig. Vaste tijden met de hond lopen zouden mij helpen. Dat doe ik! Dank je wel voor deze handige tips! En veel succes met jouw nieuwe gewoontes.

  1. Michaëla Wierdsma

   Een mooie aanvulling Kerstin, door het tukkie een snaaimoment voorkomen. Dat klopt inderdaad, ik snaai ook minder als ik mijn rustmomenten pak. En bewegen: Het is een kwestie van inplannen Kerstin, kijk in jouw agenda welke activiteiten elke dag terug komen en plan je bewegen in. Niet elke dag inplannen maar 4-5 maal per week. Als je elke dag inplant en het komt er een keer niet van, heb je gelijk een teleurstelling te pakken.
   Zet die wekker en ga doen.

 2. Goede tips Michaëla! Dat rustmomentje inlassen mag er bij mij ook wel in. Ik ben meestal zo gedreven en dus blijf ik maar doorgaan. Ik weet dat het belangrijk is, en toch…. Dank je wel voor je herinnering er aan. Ook het (soort van) rijmpje van Winston Churchill is heel leuk en zelfs makkelijk te onthouden zo.

  1. Michaëla Wierdsma

   Dank voor je reactie Angelina. Nog een tip voor jou: neem tussen twee taken in twee minuten pauze. Zodat je met nieuwe eigen energie de nieuwe taak aangaat. Creëert gelijk rust.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven