[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.10.1″]

Ondernemen doe je niet alleen!

‘Ik heb geen coach nodig’ vertelde Henrike, ‘ik heb buddy’s’. En daar zit gelijk een verschil in aanpak.

Mentoring en coaching komt al voor in dialogen van Plato en briefwisselingen tussen Seneca en Lucillius. Uit de klassieke wereld dus.

De term coach is populair en ook duidelijk verwant met de oorspronkelijke vertaling: koets die gewaardeerde personen van A naar B helpt. Mentor wordt geïntroduceerd als huisvriend die je met raad en daad bijstaat. Een buddy is een maatje of vriend, vooral bekend uit de zorg.

Ondernemen en coaching

Gekscherend wordt wel eens gezegd dat de ene helft van Nederland de andere helft coacht. Er zijn meer coaches dan ooit tevoren. Dat is niet alleen omdat het beroep coach onbeschermd is, dat is het beroep tuinman ook, maar vooral omdat er een behoefte is om je in de complexe wereld van nu staande te houden.

Een coach helpt jou naar een bepaald doel.

Een mentor kijkt breder en is meer een voorbeeld die je kunt volgen.

Een buddy is meer iemand waar je mee kunt sparren, het maatje in je bedrijf.

Wanneer, wie, wat

Wanneer heb je een coach, een mentor of een buddy nodig?

Een buddy heeft elke ondernemer nodig. Met een buddy kun je brainstormen. Door te brainstormen met mensen die aanvullend zijn op je onderneming ontdek je nieuwe inzichten. Het is prettig als een buddy in een andere beroepsgroep zit of op een andere manier in het leven staat. Dat prikkelt en zet je aan het denken. Persoonlijke- en businessgroei is het gevolg.

Een buddy kan ook als stok achter de deur fungeren. Elke week een half uur skype en dan samenvatten wat je afgelopen week gedaan hebt en waar je tegenaan liep. Met de checklist buddyschap kun je gefocust je buddyschap invulling geven. Via deze link kun je de checklist buddy GRATIS downloaden.

Een coach helpt jou naar een bepaald doel. In je onderneming is dat bijvoorbeeld het leren delegeren, je business online brengen, efficiënter werken of een boek schrijven in je vakgebied. Een coach hoeft geen vakkennis te hebben van het vakgebied van de ondernemer, zolang de coach je maar van A naar B brengt.

Een mentor is meer een voorbeeld. Deze brengt eigen expertise in en heeft vakkennis op het gebied waar jij in wilt volgen. Wil jij je onderneming groter maken, dan zoek je iemand die als voorbeeld dient en je keert dan van deze persoon. Met een mentor heb je vooral gesprekken die je missie, visie en richting geven.

Waar begin je

Als beginnend ondernemer is een buddy noodzakelijk. Het is gratis. De kosten die je maakt zijn tijd. Je verdiept je in de ander en zijn/haar bedrijf en vice versa. Het gevaar zit in dat het te gezellig wordt en er oeverloos over van alles gepraat wordt zonder dat er echt actie wordt ondernomen.

Zelf heb ik er veel aan gehad om mijn ideeën vorm te geven. Nu heb ik twee buddy’s. Met de Mariëlle Renckens heb ik een wekelijkse skype om elkaars stok achter de deur te zijn, met een ander spar ik elk kwartaal al lopend door de duinen. Het is met beiden vriendschap geworden, waarbij ondernemen de basis is.

Al ondernemend kom je vanzelf op een punt dat je specifieke hulp nodig hebt om verder te gaan in je onderneming en heb je iemand nodig die figuurlijk je stok achter de deur is. Sinds jaren is Jan Everts mijn coach op strategisch ondernemen waarbij hij persoonlijke kwesties niet uit de weg gaat.

Je zoekt dan een coach die bij jou past. Met een coach moet het klikken omdat deze persoon in de keuken van je onderneming én je leven kijkt. Een coach kost geld. Het kost je echter veel minder tijd dan een buddy.

Zelf fungeer ik als Stok achter de deur Coach voor ondernemers met als doel chaos om te zetten in rust en plezier zodat zij doelgericht actie ondernemen om de onderneming succesvol te maken.

De volgende stap is een mentor. Ook mentorgesprekken kosten geld. De mentor zet tenslotte zijn expertise in om jou tot expert te maken in jouw vakgebied. Het vinden van de juiste mentor én deze te overtuigen dat je zijn/haar expertise waard bent is de volgende stap. De mentor wil graag helpen, mits het zijn/haar kostbare tijd ook waard is. Want tegen de tijd dat je een mentor bent is geld niet meer de waarde maar juist het hebben van tijd!

Ook hier heb ik in Hugo Bakker een mentor gevonden waar ik veel van leer. Als actiegericht persoon vraag ik Hugo vooral om richting in mijn bedrijf met oog op mijn passies en doelen.

Niet alleen werk gerelateerd

Het hebben van een buddy, coach of mentor is natuurlijk niet alleen werk gerelateerd. Per onderdeel van je leven kun je mensen om je heen verzamelen die deel uitmaken van je team onderweg naar je doel. Dat is noch voor hen, noch voor jou een dagtaak. Het is een onderdeel van je leven.

Voor mijn #1 doel: fit, energiek en gezond zijn, heb ik een personal trainer, een diëtist en een buddy. Ik moet het zelf doen, maar weet waar ik altijd op terug kan vallen.

Heb jij een buddy, coach of mentor? Of heb je juist behoefte aan dergelijke personen in je leven? Laat het weten in het reactieveld en ontvang een persoonlijke suggestie.

Wil je sparren met mij als Stok achter de deur Coach, neem dan contact op via michaela@michaelawierdsma.nl

Op jouw ondernemerschap!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.10.1″]

PS: een Stok achter de deur Coach heb je om een bepaald doel te bereiken. De strategieën die je voor dat doel leert, kun je gelijk inzetten voor je volgende doel.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven