Uitstelgedrag

Is het moeten, niet willen of geen zin?

Het was weer zo ver: USG sloop binnen als een irritante vlieg. Alsof ik de achterdeur op een kier had staan, de hor niet helemaal gesloten had en de lamp was aan. Ineens was het daar. Het zoemde, zeurde en fladderde, irritanter dan ooit tevoren, als een zoemende steekmug in de slaapkamer. Het was USG, uitstelgedrag.

Het ‘to do’ lijstje eindigt nooit, en met dergelijk uitstelgedrag zijn er echt veel klusjes die ik dan ‘moet’ doen in plaats van dat ene wat ik me voorgenomen had.

Bij een overleg vertelde ik dat ik erg last had van uitstelgedrag. Dat ik van alles deed behalve dat ene. Het maken van de agenda voor dat overleg duurde veel langer dan normaal. Het bleek erg herkenbaar.

Last van uitstelgedrag

De eerste die geen uitstelgedrag kent moet ik nog ontmoeten. Iedereen heeft er last van. En ook iedereen heeft er last van als mijn uitstelgedrag leidt tot uitstel in een groepsproces. Dat is iets wat vaak vergeten wordt. Mijn uitstelgedrag kan leiden tot irritaties bij anderen.

Dat ik op het laatste moment kerstboodschappen doe, een mailing stuur, een workshop voorbereid of verjaardagskaart in de brievenbus doe maakt niet uit. De enige die ik ermee heb ben ik zelf en de jarige die natuurlijk zit te wachten waar de felicitaties blijven 😉

Werken met collega’s of wonen in een community is een ander verhaal. Je spreekt bepaalde acties af en een ander gaat er vanuit dat het ook gebeurd. Als het je werk betreft zit er vaak meer druk achter. Uitstelgedrag daar kan uiteindelijk zelfs leiden tot het niet verlengen van een contract of ontslag. In een community kan uitstelgedrag leiden tot irritaties en disharmonie. Vaak is er veel begrip en herkenning voor je uitstelgedrag. Je wordt niet zo snel uit een (woon)community gezet, het kan wel irritatie opwekken.

De hamvraag bij uitstelgedrag is dan ook de waarom-vraag. Wat maakt dat je dit gedrag vertoont. Perfectionisme (de angst of het goed genoeg is), zelfdiscipline (wegdromen) en motivatie (is het moeten of willen) worden als belangrijkste reden genoemd. Met daarbij ook allerlei tips om je te helpen met het voorkomen van uitstelgedrag.

Community

In een van de communities die ik bezocht was het schering en inslag met uitstelgedrag. Het motto aldaar was: je doet alleen klussen waar je feeling mee hebt, die bij je passen en waar je energie van krijgt. Veel van de ideeën en plannen stagneerden met dit motto. Je kunt niet oogsten als je niet zaait, je kunt niet zaaien als je de bodem niet voorbereid.

Zo kwam daar de cursusruimte niet echt van de grond. Het bleef bij een relatief onhandige ruimte. Er was genoeg animo om cursussen te geven, animo voor aanpassen van de ruimte en de noodzakelijke marketing was nihil. Zo ging het ook met het voedselbos, de moestuin en het logeerhuis. Er werd van alles gestart maar niets afgemaakt. Bij navraag bleek het motto er debet aan te zijn.

Toch lukt het regelmatig in communities om projecten afgerond te krijgen. De clou zit dan in de voorbereiding en commitment aan het project. De trekkers van een project hebben er zoveel animo voor dat ook als ze even geen zin hebben het toch gebeurt. Zeg maar een 80/20 model, 80% is dusdanig leuk dat ze de andere 20 procent voor lief nemen, ook als ze even geen zin hebben.

Wat ook mogelijk is, is een project in stukjes uitwerken door een gecommitteerde waarbij medebewoners zich kunnen aansluiten waar nodig. Zo is in de community waar ik woon een ‘doe-kring’ ontstaan. Vraag maar wat er nodig is en dan pakt iemand het wel op. Ook dan blijven er karweitjes liggen waar niemand echt zin in heeft. Doordat er genoeg is waar je energie van krijgt of waar je handigheid in hebt, is het uitstelgedrag een stuk minder.

Communiceren

Belangrijk is dat je manier van werken bespreekbaar is. Daarin is communicatie essentieel. Voor sommigen werkt een deadline juist stimulerend. Van alles doen om uiteindelijk als er druk is het uit te voeren. Het is dan een kwestie van vertrouwen van de communityleden dat het ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt.

Wil jij in een community wonen of er zelf een opzetten, ontdek dan hoe jij met je eigen uitstelgedrag omgaat en hoe je reageert op dat van anderen. Welk effect heeft dat op je leven? In de workshop Wonen in een Community wordt er ook op dit onderdeel in gegaan.

Op jouw inzicht!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma
reflector| spreker | auteur | coach

Foto: door Jon Tyson on Unsplash

NB: meestal schrijf ik een blog in 1-2 uur, als ik in de flow zit zeg maar. Dit schrijven is regelmatig onderbroken. Niettemin, de was hangt buiten, mijn nagels zijn geknipt, social media post geschreven, de mail weggewerkt, geluncht, opgeruimd en een spelletje dobbelsteen kolonisten gedaan. Het was geen uitstelgedrag hoor, het andere was nodig. De sterren staan gewoon verkeerd en het is volle maan…..

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vertrouwen
Vrijmoedig Leven

Vertrouwen

Wat is de waarde van tijd? Wat is de waarde van werk? Wat is de impact van tijd en werk op het leven? Een interessante gedachtengang in dit blog.

Lees verder »
Scroll naar boven