Lezen en meer

Als begrijpend lezen even niet gebeurd

Het verschil tussen lezen en begrijpend lezen is enorm. In alle haast, drukte en mijn vele interesses kom ik steeds vaker het verschil tegen. Zo ook afgelopen week. Het was 1 april.

Vier jaar geleden hadden we een spontane ingeving. We waren namelijk de veranda aan het wijzigen zodat het beter uitkwam met de planken. We maakten er een video over. Over demonteren en hergebruiken. Over een tegenvallende community en verhuizen naar Groningen. De video had ik op mijn facebook pagina gezet en via whatts app naar heel veel mensen gestuurd.

De juiste toon, blik, actie en woorden maakten dat de video veel werd gezien. De smileys met een traan en verbazing werden afgewisseld met een duimpje en een lach. Ook werd er veel gereageerd: ‘wat jammer’ ‘succes met de volgende stap’ ‘balen zeg dat die droom uit elkaar gespat is’.

Wat velen niet lazen was de datum en bijpassende tekst bij het publiceren. Het was 1 april!

Op 2 april hebben we een nieuwe video verstuurd en gevraagd of men de datum had gezien.

De reacties waren weergaloos: ‘de beste 1 april grap in mijn leven’, ‘ik wist niet dat je zo goed kon acteren’, ‘goeie, ik trapte erin’. Bij één iemand was het niet goed gevallen, die was een maand later nog boos (ze had er slecht van geslapen).

Vorige week kwam de herinnering aan deze grap in mijn tijdlijn. Tijd om ‘m weer eens te delen als zijnde herinnering. Er werd wederom vluchtig gelezen. De datum stond er dubbel in. De reacties waren: succes, sterkte, jammer. En ook ‘2 april zeker weer terug’. Hihihi.

De moraal van het verhaal. Hoe goed lees je wat er op je pad komt? Neem je tijd om het even te laten bezinken? Kun je verifiëren of het klopt? En met kunstmatige intelligentie is er een extra uitdaging bijgekomen.

Afspraken

Het is afgesproken in de vergadering’, ‘je hebt het zelf gezegd’ of ‘in de notulen staat…’. De kunst van (begrijpend) lezen is ook de kunst van correct op papier zetten. Zelfs in de juris prudentie zijn er nog discussie punten op gerechtelijke uitspraken.

Niet voor niets wordt er bij officiële documenten op gehamerd dat je de ‘kleine lettertjes’ goed leest. Staat daar wat je afgesproken hebt, begrijp je wat er staat? Er zijn mensen die het heerlijk vinden dit uit te pluizen.

In een community (evenals bij een organisatie, vereniging, overeenkomst) zijn er veel documenten. Deze staan in een bronplan, in statuten of in een huishoudelijk reglement. Als potentieel community lid wordt er van je verwacht alles gelezen en begrepen te hebben.

In een van de communities wiens bronplan ik mocht inzien stond het woord ‘duurzaamheid’. Aan verschillende personen vroeg ik wat dat voor hun in die community betekende. De intentie was overeenkomstig en toch kreeg ik uiteenlopende antwoorden. Nu kenden zij elkaar, begrepen elkaar, echter hoe zat het met nieuwe potentiële bewoners?

Bovenstaande leidde tot een aanscherping in hun bronplan.

Weergave

De reacties anno 2025 op mijn herplaatsing van de 1 april grap, gaven aan dat lezen een uitdaging kan zijn. Begrijpend lezen is dan ook grip krijgen op wat er letterlijk staat. In dit geval de datum en ook ‘herinnering van 4 jaar geleden’.

Er is ook nog zoiets als de kunst van het tussen de regels doorlezen. Bij een bronplan kan dit leiden tot een diepgaander gesprek over het fundament. Bij een boek kan eigen verbeelding de woorden levendig maken. Bij het afsluiten van een contract zijn de woorden belangrijker dan de interpretatie.

Stel je eens voor dat je een huurcontract afsluit voor een huis en je achteraf blijkt dat de schuur er niet hoort. Je gaat ervan uit dat de schuur bij het huis zit, maar staat dat ook zo in het contract?

Over issues als hierboven beschreven, over het bronplan en het fundament onder een community geef ik een praktische workshop Wonen in een Communty – de basis. Daarin komen voorbeelden uit de praktijk, de woon-en leef wensen en een kijkje achter de schermen aan bod.

Wonen in een community is geweldig, maar het is fijn om vooraf de ‘ins and outs’ te ontdekken. De workshop is dan ook voor mensen die overwegen in een community te gaan wonen of er zelf een willen op starten. Voel je welkom bij de workshop. Klik op deze link voor meer informatie.

Op jouw leven en de 1 april grappen!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma
reflector| spreker | auteur | coach

Foto: door Elin Melaas on Unsplash

 PS: zojuist werd ik gebeld; “hoe kom ik nu in Groningen, dat is zo ver weg! We gaan jullie missen”. Nadat ik de datum noemde kwam er een zucht van verlichting. Gelukkig werd er om de grap gelachen en was het missen van ons geen 1 april mop.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vertrouwen
Vrijmoedig Leven

Vertrouwen

Wat is de waarde van tijd? Wat is de waarde van werk? Wat is de impact van tijd en werk op het leven? Een interessante gedachtengang in dit blog.

Lees verder »
lezen
Community leven

Lezen en meer

Als begrijpend lezen even niet gebeurd zijn soms de gevolgen niet te overzien. Met deze grap werd duidelijk zichtbaar hoe vluchtig lezen je een slapeloze nacht kan bezorgen.

Lees verder »
Scroll naar boven