[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.2″]

Is een keerpunt een nieuwe start of deins je achteruit?

Die ene uitspraak van jou werd een keerpunt in mijn leven’ vertelde Jaap, 53 en trainer bij een bureau, nadat ik hem vroeg wat maakte dat hij een half jaar geleden ‘ja’ zei tegen mijn voorstel.

Deze opmerking is één van vele voorbeelden over keerpunten in het leven van mensen. Hoe kan het dat de ene wel stopt met roken en de ander na tien pogingen nog steeds niet van die verslaving afkomt? Hoe kan het dat de ene wel verandert in gewoonte en de ander blijft steken in ongewenst gedrag? Is het een kwestie van doorzettingsvermogen? Of is het juist wilskracht die hier debet aan is? Wat maakt dan zo’n keerpunt in iemands leven.

Keerpunt

Een keerpunt heeft verschillende betekenissen.

  1. Een moment dat iets opmerkelijks in een situatie verandert. Bijvoorbeeld de geboorte van een kind, een diagnose, ontslag of besef van eindigheid.
  2. Plaats waar je omkeert. Bij het zwemmen noemt men het een keerpunt als je aan het einde van het zwembad van richting verandert. In het verkeer is het de plek aan het einde van een weg.
  3. Een dood punt in een beweging. Ook wel het omslagmoment genoemd, zoals in het voorbeeld van Jaap.

Kortom: er is altijd een stop moment. Voor Jaap was het een samenvatting van een aantal uitspraken die hij deed in ons gesprek. Doordat ik zijn uitspraken in een overzicht zette ontdekte hij een patroon waarin hij zich bevond dat niet meer strookte met wat hij werkelijk wilde.

Een keerpunt en dan?

Het keerpunt voor Jaap bleek een onbewuste blokkade te zijn. Hij wilde naast trainen ook als zelfstandig fotograaf aan de bak. Hij had onbewust allerlei redenen om dat niet te doen. ‘Ik heb nog niet zoveel ervaring, wie wil mij nou betalen, ben ik goed genoeg, waar haal ik de tijd vandaan?’ Uiteindelijk hobbelde hij door, droomde verder en maakte allerlei plannen die hij niet uitvoerde. Totdat wij in gesprek kwamen over de oorzaak van zijn uitstelgedrag, een onbewuste blokkade. Het werd zijn keerpunt in zelfstandig ondernemen.

Is alles opgelost als je keert?

Nee, het keerpunt voor Jaap werd het beginpunt van een nieuwe start. De onbewuste blokkade aanpakken, het herkennen van uitstelgedrag, het ontdekken van focus houden, het springen in de diepte van het onbekende maakte dat het zelfvertrouwen toenam. Jaap ontdekte dat hulp vragen heel eenvoudig was en ontdekte tegelijkertijd de kracht van markeringen zetten.

Onbewust blokkade

In mijn boek ‘Smelt die ijsberg! Los jouw onbewuste blokkade op met de Start & Go methode’, geef ik veel voorbeelden hoe je zelf stap voor stap aan de slag kunt gaan om blokkades op te lossen. De start is het boek lezen, de go is het uitvoeren van de stappen.

Je kunt nog zoveel boeken lezen, trainingen volgen, YouTube video’s kijken over de start, daadwerkelijk starten is doen. Bij Jaap was het doen in de juiste richting zijn ijsberg (blokkade) waarbij hij mijn hulp heeft ingeschakeld om van dromen doen te maken. Inmiddels bestaat zijn werk voor 30% uit fotograferen. Hoe cool is dat!

Wil jij alleen jouw blokkades aanpakken? Ontvang mijn boek Smelt die ijsberg! gratis, je betaalt alleen administratie en verzendkosten door op deze link te klikken.

Op jouw keerpunt!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.17.2″]

Foto: Quino Al on Unsplash

NB: meer tips over doen vind je ook in het artikel Ondernemen vanuit je hart!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven