Als werken energie kost en geen voldoening geeft, hoe werk je dan?

Ondernemen vanuit je hart, dat klinkt…..zweverig, zonder controle, vol emotie? Grote ogen keken mij aan. ‘Jij, Stok achter de Deur voor ondernemers en dan ondernemen vanuit je hart….’.

Ja, inderdaad, ik onderneem vanuit mijn hart. Zonder zweverig te zijn, met ratio en vol emotie. De emotie van voelen overgoten met humor en nuchterheid. Dat dan weer wel.

Ondernemen in het nu

Ondernemen staat vaak voor zakelijk, geld verdienen, ratio en acties. In gedachten zie je bekende namen, keiharde business mannen (ja, voornamelijk mannen), beursnoteringen, mooie auto’s, winsten ten koste van de omgeving. Vooral een negatief beeld.

Het gros van de ondernemers in Nederland zijn zzp-ers en kleine ondernemers. Geen beursnoteringen voor hen of aan tafel bij een talkshow. Zij werken keihard om brood op de plank te hebben en werken met hart en ziel in hun onderneming.

Kijk daar is ie: met hart en ziel. Er is een geloof in hun kunnen, vertrouwen dat dat wat zij doen bijdraagt aan het welzijn in de breedste zin van het woord. En het zijn de succesvolste ondernemers die ook werkelijk werken vanuit hun hart. Niet alleen voor het welzijn, maar ook voor hun portemonnee.

De achterliggende stelling is dan ook: hoe kun je bijdragen in tijd en geld, als je geen tijd en geld hebt.

Vanuit je hart en geld

Gevoelsmatig liep daar bij mij altijd wat spaak. Mag ik geld vragen voor iets wat ik vanuit mijn hart doe? Mag ik geld vragen voor iets wat ik ook gratis zou kunnen doen; anderen helpen? Met schroom deed ik dat, tenslotte zijn alle opleidingen ook niet gratis? Soms deed ik dingen die ik niet vanuit mijn hart deed, puur om geld in het laatje te krijgen. Ook ik wil wel eens een nieuwe jas.

De omslag kwam op het moment dat ik besefte dat ik werkte voor het geld en niet meer vanuit mijn hart.

Het verschil

Het verschil tussen vanuit je hart werken en voor geld werken werd duidelijk.

Voor geld werken kost energie, trekt je leeg, maakt dat je met moeite je bed uit komt, dat je geen focus kunt houden. Kortom: het vreet energie.

Vanuit je hart werken is het tegenovergestelde: je hebt zin om aan de slag te gaan, als er een ‘moeten’ bij zit doe je dat snel en met plezier, je verheugt je op wat komen gaat en staat bewust bij het nu. Kortom: het geeft je energie.

En ook bij vanuit je hart werken, vraag je geld voor je werk. Geld is dan vooral een ruilmiddel en geen troost voor de tijd en energie die je hebt gegeven in het werk.

Altijd vanuit je hart?

Werk je altijd vanuit je hart werd mij gevraagd. Welnee, er zijn ook genoeg werkzaamheden die ‘moeten’ gebeuren. Maar omdat ik weet waarom ze moeten gebeuren, ten bate van het ‘vanuit mijn hart’ werken, voelen ze lichter aan, kan ik er beter focus op houden en kost het me weinig tot geen energie.

Heb je geen idee of je nog vanuit je hart werkt, evalueer onderstaande stappen voor jezelf:

 1. Ga voelen!

Is wat ik nu doe echt wat ik graag wil? Ga ontspannen zitten, doe een paar keer een rustige buikademhaling en denk aan dat waar je mee bezig bent. Waar voel je dat in je lichaam? Welk gevoel geeft dat? Word je er blij van of juist onrustig? Als je er blij van wordt, fantastisch, je werkt dan vanuit je hart. Wordt je er onrustig van ga dan naar stap 2.

 1. Wees eerlijk!

Word je onrustig van het werk dat je doet of het geld dat je ervoor krijgt? Is de verhouding inspanning en beloning correct naar jouw mening? Is dat bij alle onrustige werkzaamheden zo of bij bepaalde onderdelen? Ga dan naar stap 3.

 1. Maak keuzes!

80% van wat je doet, doe je vanuit je hart. Je wordt er blij van, het geeft energie. 20% is omdat het er gewoon bij hoort. Is deze verhouding bij jou zoek, dan is het tijd om keuzes te gaan maken. Keuzes waarbij je je hart volgt én die de verdiensten opleveren waar jij blij van wordt.

Wellicht dat deze stappen jou overzicht geven om meer vanuit je hart te werken.

Tot slot

Kom je er niet uit, ben je het overzicht kwijt, meld je dan aan voor een van de 2 gratis ‘Overzicht Gesprekken’ ter waarde van € 147,00 die ik elke maand aan biedt. Na dit gesprek kun jij met de handreiking Vanuit Je Hart vol nieuwe energie verder. Klik op deze link om je aan te melden en te ontdekken hoe je nog meer vanuit je hart kunt werken.

Op jouw leven en werken vanuit je hart!

Michaela Wierdsma
Michaëla Wierdsma
reflector | auteur | spreker | coach

Foto:  Radu Florin on Unsplash

4 gedachten over “Ondernemen vanuit je hart, doe jij dat?”

 1. Momenteel ligt de verhouding bij mij nog (!) flink scheef. Niet vanwege het werk dat ik nu doe, maar vanwege een ‘erfenis’ van werk dat ik voorheen deed. Het opruimen van die erfenis is 100% energievretend. Dat het uiteindelijk geld bespaart EN oplevert, verandert daar inderdaad niks aan.

  Het werk dat ik nu doe geeft me gelukkig wél veel energie. 🙂

  1. Michaëla Wierdsma

   Jammer dat de verhouding bij jou nu nog flink scheef ligt Renée, wat ik wel merk is dat je je daar van bewust bent en dat is al een enorme winst. Je weet in ieder geval waar je wel veel energie van krijgt en dat maakt dat je stap voor stap naar deze 80/20 verhouding gaat werken.

   Mooi deze aanvulling, en geweldig dat het je én geld bespaart én oplevert. Nu naar focus en meer energie met vanuit je hart ondernemen.

 2. Wat is dit herkenbaar, Michaëla!
  ‘1. Ga voelen’ deed ik vanuit het hart. Als kind ben ik begonnen met zingen vanuit mijn hart. Rénnen naar de piano na schooltijd, vanuit mijn hart. Strijd met mijn zusje om ‘wie als eerste gitaar mag spelen’. Het was sterker dan mijzelf. Als klein kind hoorde ik de volwassen artiesten waar mijn moeder mee werkte klagen over hun gezondheid. Een hernia; naar de Spaanse Zon willen verhuizen; overspannen worden.
  ‘2. Maak keuzes’ deed ik met het hoofd. Ik pakte de kans om het muziek en dansvak te leren met beide handen en voeten aan, toen ik jong was.
  3 Ik wilde immers met de nodige kennis terug naar ‘ontdekken hoe ik nog meer vanuit mijn hart kan werken’ En dat doe ik nu.
  Waarom schrijf ik dit als reactie op een blog van Michaëla?
  Omdat Michaëla mij al heel veel waardevolle adviezen en hulp heeft gegeven!
  Dus ondernemers, aarzel niet, en vraag Michaëla om informatie over haar diensten! Je zult er geen spijt van krijgen.

  1. Michaëla Wierdsma

   Wat een mooie aanvulling Saskia, dat je en je hart hebt gevolgd en je hoofd. Uiteindelijk maakt het de cirkel rond zoals jij nu aan het ondernemen bent. Je maakt van hoofdzaken hartzaken en van de hartzaken ga je uit het hoofd. Als zangdocente en stemcoach help jij jouw klanten om niet vanuit hun hoofd maar vanuit hun hart te zingen en spreken. Je bent er zelf een voorbeeld van. Enne, dank voor je compliment en aanbeveling. Ik waardeer het zeer!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijmoedig Leven

Erkenning

Erkenning is wat iedereen nodig heeft. Van anderen, maar vooral van zichzelf. Een open en oprecht blog over onzekerheid en meer van dat soort gedonder.

Lees verder »
Scroll naar boven