[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.19.15″]

Ontspanning is ook keuzes maken

Het lijkt wel of jij altijd aan het werk bent! Deze opmerking krijg ik regelmatig te horen. Op voor de anderen onmogelijke tijden ben ik zichtbaar aan het werk. Het belangrijkste van werken is de mogelijkheid om te ontspannen. Dat kan tussendoor of met een vaste vrije dag of vaste avond vrij.

Ontspannen is net zo belangrijk als een deadline halen. Ontdek het belang van ontspannen en zie ontspannen als een kwestie van plannen.

Hoe beter je leert plannen, hoe beter je kunt ontspannen, word wel beweerd en kan ik beamen.

Keuzes maken

Je bent er met plannen nog niet. Om te kunnen ontspannen zijn er 3 stappen die je moet beheersen.

 1. Je ideeën omzetten in keuzes
 2. Je keuzes omzetten in een plan
 3. Je plan omzetten in DOEN

Daarna komt het ontspannen. Want zeg nou zelf, kun jij ontspannen bij een verjaardag, wetende dat je deadline nadert en je te weinig tijd hebt? Kun jij ontspannen met je moeder naar het ziekenhuis, wetende dat je die tijd eigenlijk nodig hebt voor die ene klus?

Het eerste wat er aan gaat als de planning uitloopt is jouw tijd om te ontspannen. Het belangrijkste dat je nodig hebt om goed te kunnen werken is ontspanning. En daar wringt de schoen. We denken vaak dat we übermenschen zijn die de ontspanning wel even kunnen uitstellen.

Word wakker en stel je nederig op. Jij noch ik zijn übermenschen en jij noch ik kunnen goed functioneren als we niet ontspannen. Basta. Klaar. Uit.

PlannenPlanning - Michaela Wierdsma

Mijn grootste probleem was dat ik weinig vrij nam. Altijd aan het werk, was het niet zakelijk, dan wel privé. Het werkte contraproductief. Ik plofte ’s avonds om negen uur bekaf op de bank en deed dan niets meer. Beetje zappen of swipen op een tablet en dan met onrust gaan slapen.

Sinds ik me daarvan bewust ben plan ik ook ontspanning in. Van lopen door de duinen tot fröbelen aan de keukentafel, van het lezen van een goed boek tot het hebben van seks. Ja, ook dat laatste plan ik gewoon in. Dat is overigens reuze handig om in te plannen als je partner ploegendienst loopt.

De huishoudelijke klussen zie ik als vrij van ondernemen, echter niet vrijblijvend. Ik voel me beter als mijn huis schoon en opgeruimd is en de kabouters doen het niet. Door deze tijdsbesteding te combineren met bijvoorbeeld een podcast luisteren, ervaar ik huishoudelijke taken niet als werk. O ja, ik doe bij voorkeur geen boodschappen, manlief vindt dat wel leuk. Opgelost!

Structuur

Het klinkt als super gestructureerd en weinig spontane activiteiten. De kunst is om je werk en huishouden dusdanig te plannen dat er voldoende vrije tijd is om dat wat moet even los te laten.

Zet dus de 3 stappen:

 1. Ideeën omzetten in keuzes. Zet je ideeën op een rijtje en ontdek waar je het meeste plezier in hebt, omzet mee maakt en energie van krijgt.
 2. Keuzes omzetten in een plan. Kies uit die keuzes 1 of 2 waar je mee aan de slag gaat. Die zet je in je jaarplan en die werk je uit naar je kwartaal en week planning. In je jaarplan zet je ook uitlooptijd. Er zijn altijd wel activiteiten die je niet kunt plannen. Denk aan ziek en zeer, onverwachte tegenvallers of een te krappe planning.
 3. Het plan omzetten in doen. Doordat je een goed plan hebt gemaakt, kun je het stapsgewijs uitvoeren. Is een taak klaar, dan heb je vrij. Blijkt dat een taak meer tijd kost dan je van te voren had bedacht, dan gebruik je de uitlooptijd.

De ontspanning zit in ontspannen werken zodat je geen tot weinig tijdsdruk hebt en natuurlijk ontspanning in je vrije tijd. Door deze bewust te plannen maak je ruimte voor ontspanning. Wat je dan doet of juist laat is helemaal aan jou.

Jouw ontspanning

Het vinden van ontspanning is heel individueel. Met een jong gezin geeft het hebben van een vrij weekend houvast. Met een partner met onregelmatige diensten pas je je vrije tijd aan. Daarom begin ik soms erg vroeg of werk met feestdagen. Ontdek dus jouw werkritme en pas je planning én ontspanning daarop aan.

Voor mij is structuur en plannen inmiddels heel logisch. Ik heb mezelf ertoe gedwongen om zo te werken. Het was een chaos in mijn hoofd, ik maakte weinig af en uitstelgedrag speelde hoogtij. Inmiddels is structuur, overzicht en focus houden mijn ding en werpt het zijn vruchten af. Ik boek het resultaat dat ik voor ogen heb.

Om jou te helpen meer focus te ervaren geef ik de 3 keer een GRATIS ZOOMINAR. In de zoominar Van Dromen naar Doen – Maak de PERFECTE PLANNING voor jouw business, ontvang je de 5 essentiële stappen om een goede planning te maken. We gaan  daarmee aan de slag zodat voor jou ontspannen een kwestie van plannen is.

Doe je mee? Klik op deze link en meld je aan voor één van de drie dat van het zoominar. 

Op jouw ontspanning!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.19.15″]

PS: een waarschuwing voor dit zoominar, als je eenmaal weet hoe je de perfecte planning voor jouw business kunt maken, wil je niet anders meer! Het resultaat is te leuk om te stoppen!

Foto: Daniele Riggi on Unsplash

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

6 gedachten over “Is ontspannen een kwestie van plannen?”

 1. Ik plan mijn ontspanning niet in – ik zorg gewoon dat mijn zakelijke planning meer dan voldoende ruimte voor ontspanning (én uitloop) laat.
  Dat is voor mij de beste manier gebleken.

  Omdat er dus zoveel ruimte in mijn planning zit, ligt het gevaar op de loer van ‘plotselinge klusjes’ of andere spontane hulpvragen. Ik vind het nog steeds niet makkelijk om daar ‘nee’ tegen te zeggen (want ik heb er inderdaad theoretisch op dat moment de tijd voor). Maar ik word er wel steeds beter in. 🙂

  1. Michaëla Wierdsma

   Dank je wel voor de aanvulling van het ‘gevaar’, het is zeker herkenbaar. Dat is een van de redenen dat ik elke week een dag plan waarin ik niet werk. Dat hoeft niet een weekend dag te zijn. Op zo’n dag geen social media, geen reacties op whatts app en dergelijke. De belofte aan mijzelf weegt dan zwaarder dan de vraag die mogelijk komt.

   En ja, oefening baart kunst 🙂

   1. Mooi dat je dat hier noemt, een dag in de week “vrij”
    Dat heb ik dit aar ook gepland elke woensdag ochtend plan ik niets en kijk waar dan behoefte aan is. Woensdagmiddag is hier altijd gezinsmiddag en ’s avonds geef ik altijd cursus. Op die manier wl een hele productieve en nuttige dag.

    1. Michaëla Wierdsma

     Voorheen zette ik letterlijk een kruis in mijn agenda, nu ik digitaal werk zet ik de hele dag op een aparte kleur. Dan neig ik er minder snel aan om toch een afspraak te maken.

     Met een man in ploegendienst waar het hele jaar al bekend is wanneer hij vrij is, kan ik dat dus vooruit plannen. Dan komt mijn voornemen om elke week 10 km te wandelen tenminste ook van de grond.

     Fijne woensdag voor jou!

 2. Afgelopen jaar nam ik praktisch geen vrije tijd en in mijn vrije tijd durfde ik niet ontspannen te zijn. Mooi dan ook dit je het benoemd om vrije tijd te plannen en de invulling daarvan ook.
  Ik merk wel dat ik in mijn nieuwe jaarplan het moeilijk vind voldoende vrije tijd in te plannen, ik blijf met het gevoel zitten dat er dan te weinig tijd overblijft om mijn zakelijke doelstellingen te behalen.

  1. Michaëla Wierdsma

   Dank voor je reactie Donna. Het is heel herkenbaar, tijd tekort om je zakelijke doelstellingen te halen. Dan zit er niks anders op dan nog strakker naar je keuzes te kijken. Ook zakelijk. Is de keuze die je maakt ten goede van je onderneming én leven.

   In het blog ‘Productief zijn’ geef ik aan hoe je je jaar naar projecten kunt indelen en zo ook je weken. Wellicht helpt je dat met het maken van je jaarplan en het indelen van ontspannen tijd. Ik merk zelf dat als ik goed plan ik veel ontspannender kan werken. Ik kom dan vanzelf in de ‘flow’.

   Laat eens weten of dit je inzicht geeft.

   Hier de link naar het blog: https://michaelawierdsma.nl/mindset-productief-zijn/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven