[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.18.2″]

Hoe productief was jouw jaar?

December is een maand van afronden en weer opnieuw beginnen. Eigenlijk net zoals elke dag, de zon gaat onder en komt na een rustperiode weer op. Wat maakt december dan zo bijzonder.

Ik vroeg het om me heen: ‘het is de terugblik van een jaar, een langere periode’ zei de een. Een ander gaf aan dat het toewerken naar licht in het donker, de vlam van midwinter, kerstmis en even een periode vrijaf, de decembermaand bijzonder maakt. Even de rust vinden. In theorie klopt het allemaal.

Goede planning

Echter de praktijk is anders. Hoe goed je planning ook is, het onverwachte haalt je vaak in. Onverwacht als een pc die het begeeft, een trein die niet rijdt of een ziek kind thuis. Opeens klopt je planning niet meer en heb je het gevoel totaal niet productief te zijn geweest.

Productief zijn kun je op verschillende manieren meten. In geld: hoeveel omzet heb ik gemaakt. In contacten: wie heb ik dit jaar ontmoet. Of in tijd: waar heb ik mijn tijd aan besteed. En met dat laatste vul ik mijn agenda in voor het nieuwe jaar. De weken in een nieuw jaar verdeel ik van te voren al.

 • 8 zeer productief zijn (100%), dat zijn de weken dat ik puur aan mijn bedrijf werk met de focus op een bepaald doel in die week. Ik maak dan geen afspraken die niet gerelateerd zijn aan dat doel. Het ouderwetse kruis in de agenda zetten.
 • 32 goed productief zijn (80%), in die weken heb ik ook netwerken, zakelijke afspraken, afmaakklussen, bezoek aan mensen die extra zorg nodig hebben en dergelijke.
 • 6 weken vakantie
 • 6 weken improductief

Improductieve weken heb ik als mijn kinderen schoolvakantie hebben of een afrondweek aan het einde van het jaar. Soms zijn ze onverwacht, zoals rondom een overlijden of een ziek gezinslid.

Grote doelen

Door de activiteiten en de doelen van een nieuw jaar in te delen in tijd, kun je zien of het ook haalbaar is. Het is geweldig om een nieuw project te starten, echter hoeveel tijd heb je ervoor? Dat geldt niet alleen voor werk, ook voor privé is het van belang om je te richten op wat haalbaar is. In het jaar dat ik mijn boek Smelt die ijsberg! schreef had ik minder tijd voor andere doelen.

Als je voor 2019 jouw trajecten bepaald, houd het dan op maximaal 3 grotere doelen. Daarnaast kun je subdoelen maken. Bijvoorbeeld: in 2019 maak je een nieuwe website,  je wilt een online programma maken en wil je gezonder leven. Dat laatste is voor het hele jaar al in te plannen, van bewegen tot gezond eten. Het kost je 5 uur in de week.

De website en het online programma zijn projectmatig. Dat deel je dus voor een jaar in. Bijvoorbeeld, januari tot en met april website cursus plus implementeren, ongeveer 10 uur per week. Online programma: mei tot en met september, ongeveer 10 uur per week. Naast je dagelijkse werk ben je dus 10 uur per week met een project bezig. Het is dus aan jou hoeveel van dergelijke projecten je naast je werk kunt doen om niet knettergek de decembermaand in te gaan.

Subdoelen

Uiteraard kun je allerlei subdoelen hebben en privé wensen. Het kostbaarste is echter je tijd, die is onvervangbaar. Aan jou dus om de keuze te maken hoe je in het nieuwe jaar met je tijd omgaat. In mijn GRATIS e-boek ‘Focus Houden Doe Je Zo, met de 5 V’s’ leer je hoe je zo goed mogelijk focus houdt en je tijd indeelt zoals jij het wilt. En voor het nieuwe jaar geldt: kijk niet alleen naar je werk maar ook naar je gezondheid, relaties en ontspanning. Je hele leven dus.

Heb jij nog suggesties om je doelen te behalen in het nieuwe jaar? Schrijf ze in het reactieveld hieronder, ik leer graag van jou.

Rest mij je nog een paar mooie dagen in december toe te wensen. Alvast een goede jaarwisseling en in 2019 ik ontmoet je graag online én off-line.

Op jouw planning!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma, Stok achter de Deur voor Ondernemers

NB: maak nog gebruik van de laatste mogelijkheid om tegen slechts 5 euro admin-en verzendkosten mijn boek Smelt die ijsberg! in de brievenbus te ontvangen. De actie loopt tot 24 december.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

4 gedachten over “Productief zijn in het nieuwe jaar, is dat jouw streven?”

  1. Michaëla Wierdsma

   Goede vraag Donna. Met vakantie ga ik echt weg van huis. Dan blijft de laptop thuis, is social media ‘ingepland’. Bij mijn mail zit een automatische beantwoorder en eens per 2 – 3 dagen loop ik de mail na. Mijn telefoon is uit, ik ben bereikbaar op een nummer dat slechts weinigen hebben. Het is echt minimaal werk zodat ik mij kan opladen.
   Dit werkt prima bij 2 of 3 weken weg.

   Voor een weekend idem, ik kijk dan geen mail. Het is echt vrij van werk.

   Een improductieve week is voor mij bijvoorbeeld de kerstperiode. Het is een onregelmatige periode met allerlei festiviteiten, ik bereid de vaste activiteiten als LinkedIn en facebook voor, kijk elke dag even naar de mail en zet geen wekker. Dan ga ik meer in de flow van alle dag en wat er dan op mijn pad komt.

   Kijk wat bij jou past en hoe je je er wel bij voelt. Ontspanning is echt een must en door dat van te voren in te plannen helpt het je om productiever te zijn.

 1. Hoi Michaela,
  Weer mooi verhaal hoe je ook gestructureerd alles kunt aanpakken. Ik heb dit jaar al heel veel bereikt en wil volgend jaar nog meer bereiken en ga dat ook doen. Ben meer iemand van gewoon aanpakken en besef dat het heel goed is om af en toe een stil te staan en te kijken wat je nu allemaal aan het doen bent. Dat lukt me allemaal steeds beter.
  Het fijnste vind ik dat ik gewoon ongelooflijk veel plezier heb in wat ik doe en dat is toch wel heel veel waard. Want hoe “druk” je dan ook kunt zijn het voelt gewoon goed!
  Alle goeds ook voor jou en geniet even van de rust!
  Tot in 2019! Wilhelmus

  1. Michaëla Wierdsma

   Dank je wel Wilhelmus voor je reactie. Heel veel plezier en genoegen voor jou in 2019. We zullen elkaar binnenkort weer ontmoeten. Hartelijke groet, Michaëla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijmoedig Leven

Erkenning

Erkenning is wat iedereen nodig heeft. Van anderen, maar vooral van zichzelf. Een open en oprecht blog over onzekerheid en meer van dat soort gedonder.

Lees verder »
Scroll naar boven