Met 5 tips om duidelijkheid te creëren in je hulpvraag

‘Kindertjes die vragen worden overgeslagen’ en ‘Brutalen hebben de halve wereld’. Het zijn gevleugelde uitspraken uit mijn jeugd die onbewust invloed hebben gehad. Wees bescheiden, wacht af, houd je kalm en wat dies meer.

Het zijn uitspraken om je enthousiasme, impulsiviteit, onbezonnenheid en creativiteit flink te temperen. En als je het vaak genoeg hoort wordt je niet bepaald gestimuleerd en uitgedaagd. Het is al gauw te veel, te brutaal, te veel ik, te van alles.

Met andere woorden: vragen mag, vooral in gebed én voor een ander.

Bewust vragen voor mezelf beperkte ik tot mijn wensenlijstje voor Sinterklaas of mijn verjaardag. En ook dan was het de vraag of ik duidelijk genoeg was in mijn wensen. Het is zoals Rob de Best zegt in zijn boek ‘De Wet van Sinterklaas’, als je niet duidelijk vraagt wat je wilt, krijg je iets anders’. Met menig ongewenst cadeau ging er wat dagen.

Dus niet: vragen en je wordt overgeslagen. Juist wel vragen, maar anders. Hoe duidelijker jij je vraag stelt, hoe eerder en beter aan je vraag wordt voldaan. De crux zit in het woord duidelijkheid. Hoe helderder jij zegt wat je wilt, hoe minder je wordt overgeslagen bij het vragen!

Creëer duidelijkheid

Er zijn 5 stappen die je helpen om te ontvangen wat je wilt.

1. Maak je droom, wens of doel helder. Dat is je persoonlijke en/of zakelijke missie. Deze schrijf je op voor de lange en korte termijn.

Lange termijn -> Mijn doel is om te inspireren en creëren voor groei in mijn leven én dat van anderen en een inspiratiebron te zijn voor doen.

Korte termijn -> Zichtbaar worden met mijn Stok achter de Deur Podcasts.

2. Zet je wensen voor korte termijn op een rijtje. In mijn voorbeeld: wat is het onderwerp dat consequent terugkomt in mijn podcasts, wat is mijn doelgroep en wie wil ik graag interviewen voor mijn podcasts.

3. Onderneem actie op je wens. Bedenk je strategie, maak een plan en het zet in de agenda om daar actie op te ondernemen.

4. Vraag om hulp. Voor de een is dat in gebed, voor de ander meditatie en een derde vraagt het universum om hulp. En natuurlijk: vraag anderen om hulp. Spreek je wens duidelijk uit, de meeste mensen zijn geven graag hulp.

5. Ontdek wat dan op je pad komt. Dat zijn de kansen die je mag oppakken.

Ken je het verhaal van een man die bij een overstroming op het dak van zijn huis zat? Hij vroeg God om hulp. Er kwam een vlot langs waarop hij mee kon varen. Nee, zei hij, ik heb God om hulp gebeden, ik wacht daarop. En zo kwam er nog een roeiboot langs en een motorsloep. Ook toen ging hij niet mee, God zou hem redden. Helaas hij verdronk. Bij de hemelpoort vroeg hij: ‘waarom ben ik niet gered?’ En het antwoord was: er is een vlot, een roeiboot en een motorsloep langs gestuurd. Waarom heb je die kansen niet gegrepen?

Kansen

Kansen komen in herkenbare en onherkenbare vormen. Soms ligt je kans buiten je comfortzone. Het is aan jou om kansen te herkennen en daar actie op te ondernemen. Ook als dat inhoud om uit je comfortzone te gaan.

Zo was er een lezing met Toon Gerbrands, directeur van PSV en auteur van succesvolle managementboeken. Ondanks allerlei begrijpelijke redenen om niet naar de lezing te gaan, was ik als eerste in de zaal en stapte uit mijn comfortzone van onzekerheid. Gevolg, hij wil in mijn podcast! En ja, hij stond op mijn lijstje van mensen die ik graag wil interviewen. En zo geschiedde: de podcast ‘Toon Gerbrands: Je ziet wat je wilt zien!’ is een feit.

En voor je het je afvraagt: Ja, ik had gevraagd om een mogelijkheid en ja, het was even ‘brutalen hebben de halve wereld’.

Extra hulpmiddel

Als extra hulpmiddel geef ik je deze.

 • Neem elke ochtend een moment om je dag voor je te zien en vraag hulp voor die dag. Dat kan heel direct: help mij om Toon Gerbrands te vragen voor mijn podcast, maar ook indirect, help mij om focus te houden.
 • Sta elke avond bewust stil bij wat je hebt ontvangen aan dankbaarheid en succes. Je zult ontdekken dat dat wat je ’s ochtends vroeg, op de een of andere manier is langs gekomen. Schrijf het op en lees het de volgende ochtend weer door.

Tot slot

Welke van de 5 stappen mag jij extra aandacht geven en wanneer ga je dat doen? Schrijf het in het reactieveld hieronder en inspireer ook anderen om bewust hulp te vragen.

Op jouw durf om te vragen!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

PS: het creëren van duidelijkheid is ook een gewoonte van focus houden. Heb jij daar moeite mee, laat je dan inspireren door mijn GRATIS e-boek “Focus Houden Doe Je Zo met de 5 V’s”. Ze geven je de rode draad in je onderneming en leven. Download het via deze link en maak van Focus Houden een gewoonte die zijn weerga niet kent.

PS: geen idee wat De Wet van Sinterklaas is? Bestel dan dit boek, zeker een aanrader.

6 gedachten over “Hulp vragen, doe jij dat?”

 1. Helpen is prettig. Het geeft mij de bevestiging dat ik nodig ben, dat ik nuttig ben. Dus als ik iemand om hulp vraag en diegene wil dat geven, dan voelt hij of zij zich ook belangrijk. Maar… ik moet de hulp die ik krijg waarderen en er ook echt iets mee doen. Dan mag ik daarna vol trots mijn resultaat laten zien aan degene van wie ik de hulp heb gekregen.

  1. Michaëla Wierdsma

   Daar sla je spijker op z’n kop Saskia, de ander voelt zich nuttig of belangrijk. Gun die persoon dat gevoel en vraag hulp. Je hoeft niet altijd direct er iets mee te doen en te bewijzen dat je het advies hebt opgevolgd. Laat advies of tips bezinken en neem mee wat op dat moment bij jou van toepassing is.

   Het is overigens wel prettig om als gever een terugblik te ontvangen. Ook als je de hulp zonder voorwaarden geeft.

 2. Om hulp vragen! ’t Klinkt zo makkelijk maar doen is toch echt een ding. Ik zoek ’t zelf allemaal wel uit. Helpen doe ik heel graag.
  Ik weet het. Het is duidelijk mijn valkuil. Binnenkort gaan wij weer 2 dagen terugblikken hoe afgelopen jaar is verlopen en wat nog beter of anders kan. Dan komt dit dus echt voorbij. Ik ben benieuwd want is duidelijk mijn valkuil.

  1. Michaëla Wierdsma

   Dat klinkt goed Wilhelmus, even 2 dagen de hei op voor een terugblik. Je vraagt dan toch ook hulp aan je partner of blik je in je uppie terug? Als je ontdekt dat hulp vragen aan je partner eigenlijk best makkelijk is, ga bij de volgende hulpvraag één stapje verder in je kring van bekenden. Je zult zien dat hulp vragen steeds makkelijker is én dat je de ander er ook echt een plezier mee doet om hulp te vragen.

   Goede tijd op de hei!

 3. Nummer 4 is echt nog wel een dingetje voor me.
  Ik vraag ook niet altijd op een tactische manier of te voorzichtig, omslachtig. Of op een gebiedende wijs en dan is het natuurlijk geen vragen meer.

  Ik ben het in elk geval al bewust, dan kan er iets gaan veranderen.

  1. Michaëla Wierdsma

   De manier waarop je hulp vraagt is natuurlijk ook van invloed of je hulp krijgt. Een goede opmerking van je Donna. Als je je dat bewust bent, kun je voor jezelf een aantal manieren van hulp vragen opschrijven.

   Als je hulpvraag duidelijk is, bedenk wie je het vraagt. Bij de een moet je wat duidelijker of directer zijn, voordat de vraag tot hem of haar doordringt. Bij een ander begin je met een verhaal. Als je dezelfde personen regelmatig om hulp vraagt kun je daar voordat je gaat vragen al op inspelen. Het kost tijd en inzicht, maar als je hulp krijgt is dat het dubbel en dwars waard.

   Succes en geduld en tact wordt beloond.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven