[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Zichtbaar zijn als expert

“Moet je alles beheersen voor je zichtbaar mag zijn met wat je doet?”

Deze vraag stelde ik Jan-Kees. Een reorganisatie was de aanleiding om als zzp-er te beginnen. Jan-Kees had zich bij de kamer van koophandel ingeschreven, was een website begonnen maar had deze nog niet zichtbaar gemaakt. Het logo was nog niet naar tevredenheid, de teksten waren nog niet perfect, er was nog geen goede foto van hem en de gratis weggever was nog niet af.

Kortom, Jan-Kees had allerlei redenen om nog niet zichtbaar te zijn als zelfstandig ondernemer. Met de bodem van zijn financiële reserves in zicht nam hij contact met mij op.

Naar buiten treden

Terugkijkend op zijn leven ontdekte Jan-Kees dat hij het moeilijk vindt om op de voorgrond te treden. Bij zijn werkgever was het geen probleem, daar was hij door de functie een autoriteit in zijn vakgebied en werd hij automatisch als expert gezien.

Nu hij op zichzelf is aangewezen, voelt hij die bescherming niet meer en zijn er allerlei redenen om niet zichtbaar te zijn.

Perfectionisme

De onzekerheid van weten of wat je doet goed genoeg is, maakt dat perfectionisme om de hoek komt kijken. Voor Jan-Kees was een perfecte website een must voordat hij zichtbaar werd met zijn. En omdat zichtbaar zijn zonder bescherming spannend is, had Jan-Kees de meest geweldige excuses waarom hij nog niet zichtbaar kon zijn. Het bekende uitstelgedrag.

Uitstelgedrag

Perfectionisme en uitstelgedrag spelen een grotere rol in het leven van Jan-Kees dan hij dacht. Ook privé maakte hij klussen niet af of begon er niet aan omdat hij het niet beheerst. Zijn charme en goede humeur vergoedden veel, maar dat was werk gerelateerd niet meer voldoende. Het werd tijd om zichtbaar te zijn, maar hoe?

3 tips om zichtbaar te zijn

  1. Ontdek waar je goed in bent én waarmee je als expert zichtbaar wilt zijn. Je kunt wel heel goed je auto repareren, kleding naaien of schoonmaken maar als je het niet als ondernemer nodig hebt, wil je daar dan als expert in gezien worden?
  2. Laat één onderdeel van je expertise uitblinken. Dat onderdeel benadruk je continue en dat wat er om heen hangt neem je mee in je verhaal naar buiten.Als Stok achter de Deur Coach voor Ondernemers, vertel ik vooral dat ik expert ben om van chaos naar structuur te gaan zodat mijn klanten overzicht krijgen en meer rust en plezier ervaren onderweg naar hun (business)doel. Dat ik ondertussen ook hun gezondheid, relaties en ontspanning meeneem zodat hun leven uit meer dan alleen werk bestaat is belangrijk, maar niet dat waar potentiële klanten zich in herkennen.

Voor Jan-Kees gold dat ook hij zich op één expertise ging richten zijn andere kwaliteiten terloops noemde. Zijn website werd ineens een stuk eenvoudiger.

  1. Sta voor je expertise. Er is altijd wel iemand die het beter weet, beter kan, slimmer is, sneller is of wat dan ook. Superfijn voor ze. Jij hebt jouw expertise op jouw manier verworven. Op momenten van onzekerheid grijp je terug naar de positieve feedback die je hebt gekregen op je expertise. Vaak ben je onbewust expert in dat wat jij automatisch doet of hebt meegemaakt en heb je daar de nodige complimenten al over gekregen.

Ik was me er nooit zo van bewust dat ik overal structuur in aanbreng. Met structuur functioneer ik gewoon beter zowel in mijn werk als privé. Dit talent is de basis van mijn expertstatus als Stok achter de Deur Coach geworden. Gaaf toch, iets dat er van nature is inzetten in je werk.

Voor Jan-Kees bleken deze 3 tips een eyeopener te zijn. Het was alsof hij geen bescherming meer nodig had. Hij wilde zichtbaar zijn met dat wat hij het liefste deed. Jan-Kees verfijnde zijn verhaal en gebaseerd op zijn verhaal, richtte hij zijn website in. Zichtbaar zijn werd een stuk eenvoudiger.

En zijn perfectionisme en uitstelgedrag? Met een één-op-één coaching hebben we die blokkade, deijsberg’ zoals ik het noem in mijn boek Smelt die ijsberg!,  gesmolten. En stap voor stap wordt Jan-Kees de rode tussen de witte vlaggen in ondernemen.

Waar wil jij zichtbaar(der) mee zijn?

Heb jij moeite met zichtbaar zijn? Ervaar wat bovenstaande tips met je doen.

Kijk eens naar je eigen leven en werk. Waar ben je goed in? Wat gaat je makkelijk af? Waar heb je plezier in?  En wil je daar zichtbaar mee zijn?

Werk dan deze tips uit. Ben je op zoek naar letterlijk zichtbaarder zijn in social media en even geen idee hoe? Download dan mijn GRATIS Checklist-Planner Zichtbaar Ondernemen via deze link. Het stappenplan om direct zichtbaarder te worden met je onderneming.

Op jouw zichtbaar zijn!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.16.1″]

Foto: Elijah Hiett

NB: meer tips over zichtbaar ondernemen vind je ook in het artikel ‘Wees de rode vlag’.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven