Werken in privé tijdwerk en prive in balans

Wanneer is iets werk en wanneer is iets privé?

Veel collega ondernemers en werknemers hoor ik praten over het vervagen van de grenzen tussen werktijd en privétijd. Het is ook steeds makkelijker om werk mee naar huis te nemen. Nog even je mail bekijken na het eten op de tablet terwijl je daar net een film op aan het kijken was. De apps beantwoorden op je mobiel of een offerte maken op de pc.

Ongemerkt sluipen werk gerelateerde activiteiten in je privé leven. De vraag is of dat erg is? Als je er zelf geen moeite mee hebt en je gezinsleden ook niet, wat is dan het probleem?

Bij navraag bleek dat het probleem was, dat er geen moment meer was waarop ze totaal los kwamen van hun werk. Er was altijd nog wel iets wat moet gebeuren, al was het alleen al de gedachte eraan. Echt ontspannen was er niet meer bij.

Ontspannen

Het totaal kunnen ontspannen, wellicht kunnen vervelen, is blijkbaar een utopie aan het worden.

Zelf had ik er ook een handje van. Nog even dit, nog even dat. Mijn man klaagt nimmer, zegt niet dat ik de telefoon weg moet doen of die klant niet te woord moet staan onder het eten. Ook vraagt hij of ik lekker in de flow zit met werken terwijl de rest van het gezin een film kijkt of met de hond gaat wandelen.

Het ging kriebelen. Het voelde niet goed, 90% met mijn gedachten bij het werk. De jeugdherinneringen komen boven; mijn ouders spraken altijd aan tafel over het werk, de klanten, de problemen en wat ze nog moesten doen. En eigenlijk vond ik het niet leuk. En toen deed ik het zelf!

Het werd tijd voor actie, of eigenlijk, geen actie!

5 regels om mijn werk uit mijn privéleven te houden

 1. De telefoon is uit aan tafel, bij ontbijt, lunch en avondeten.
 2. Niet werken in het weekend als mijn man en kinderen vrij zijn.
 3. Vier avonden in de week geen afspraken of werk inplannen.
 4. Een vaste avond met mijn tienerdochter iets ondernemen.
 5. Uren bijhouden met mijn werkzaamheden zodat ik inzicht krijg in wat wel en wat niet wat oplevert aan tijd, geld en energie.

Tijd is waardevol

De laatste regel maakt dat ik selectiever ben met mijn tijd. Tijd is namelijk het enige dat niemand ooit meer terug krijgt. Tijd is het waardevolste dat ik en ook jij  hebt. Het waardevolste deel ik graag met mezelf, mijn gezin en de mensen om mij heen. Jij ongetwijfeld ook.

Plannen maken voor lange termijn en de agenda goed bijhouden is dan ook een vast onderdeel geworden van mijn leven. Door structuur aan te brengen houd ik tijd over. En die tijd gebruik ik weer om te mijmeren en mijn creativiteit te stimuleren. Tijdmanagement oftewel AANDACHTS MANAGEMENT is ook een van de belangrijkste vragen die mijn klanten mij stellen. Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn tijd goed besteed.

Focus houden

Uiteindelijk komt het vooral neer op focus houden. Dat doe je door structuur aan te brengen, maar vooral te weten waarom je doet wat je doet.

In mijn online Focus Training gaat het over inzicht krijgen in waar jij je tijd, geld en energie voor gebruikt. Is het zoals jij wenst? Waar sta je nu? Wat is werkelijk belangrijk voor je? Door het programma te volgen leer je niet alleen waar je NU staat in je leven en onderneming, maar ook de eerste stappen die je zelf neemt om jouw optimale leven te beleven en een gezonde privé werk balans te creëren.

Marjolijn Cohen vertelde: Door de Focustraining van Michaëla te volgen zijn mijn bedrijfsdoelen veel duidelijker geworden en heeft het mij overzicht en rust gegeven, maar ook meer tijd omdat ik efficiënter met mijn energie en tijd omga. Dank je wel voor al je begeleiding en snelle positieve en opbouwende reacties in de Facebookgroep.

Wil je meer lezen over de Focus Training kijk dan op deze pagina. Is deze vol, dan kun je direct op de lijst voor de eerst volgende groepstraining.

Op jouw balans!

Michaela Wierdsma
Michaëla Wierdsma

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

6 gedachten over “Wat is het verschil tussen werk en privéleven?”

 1. Het sluipt er inderdaad langzaam in… even die mail bekijken, even dat bericht beantwoorden. Ook bij onze kinderen groeide deze gewoonte, die we als ondernemersgezin moesten aanpakken.
  Het enige dat helpt zijn idd duidelijke afspraken.
  Aanvullend op jouw tips hebben wij nog:
  – Apparaten mogen niet op de slaapkamers,
  – na 21:30 u geen schermen kijken,
  – (huis)werk doe je zonder mobiel,
  – mobiel staat op stil (nee, ook geen zoem)
  – samen spelletjes spelen we zonder mobiel erbij.

  Enneh… Vanmorgen was ik mijn telefoon vergeten en dat voelde als spijbelen, wellicht ga ik dat ook als regel invoeren… het voelde best goed 😉

  1. Michaëla Wierdsma

   Dank Josine voor je aanvulling. Het spijbelen als je je telefoon vergeten bent! Klinkt geweldig. Gewoon vaker doen.

   Dat geldt ook voor het altijd bereikbaar willen zijn, stel dat je kind zijn been breekt. Op een of andere manier waren de ouders van 20 jaar terug ook bereikbaar. Anders, via omwegen, maar ze waren bereikbaar.

   Het is het herkennen van je gewoontes en op het moment dat ze irriteren er actie op ondernemen.

 2. Heel herkenbaar. Sinds ik besloten heb echt aanwezig te zijn bij alles wat ik doe gaat het een stuk beter. Ik leer nog steeds 😉 dus als ik een klus wil klaren zeg ik dat ik niet gestoord wil worden en privé tijd gaat geluid uit. Wat ik al heel normaal vond tijdens het geven van workshops of masseren.

  1. Michaëla Wierdsma

   Het grappige is Jeannette dat je tijdens je workshops het al heel normaal vond, tenslotte was je aan het werk. En als je een afspraak had met jezelf omdat je tijd aan het blokken bent, je het niet toepaste. Heel herkenbaar. Afspraken met jezelf en in privétijd zijn net zo belangrijk als betaalde klussen zoals een workshop. Mooi inzicht Jeannette, dank voor het delen.

 3. Carla van Wezop

  “Helaas” geldt dit niet alleen voor ondernemers, maar ook voor alle werknemers die unplugged werken (het nieuwe werken).
  Je werkt dan tijd- en plaatsonafhankelijk en dat kan dus op alle momenten van de dag/week. Wat je dus ziet is dat medewerkers ongemerkt steeds meer uren kunnen draaien en vaak moeite hebben met het bewaken van de werk-privebalans.
  Van medewerkers wordt ook verwacht dat ze zich opstellen als ondernemer in hun vakgebied.

  1. Michaëla Wierdsma

   Klopt Carla, niet alleen ondernemers ook van werknemers wordt steeds meer verwacht in hun privétijd. Het is dus aan de werknemer om daar afspraken over te maken met de werkgever. Dan moet je wel eerst weten wanneer je wel en wanneer je niet beschikbaar wilt/kunt zijn. Hoe doe jij dat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven