Hoe je focus verliest door niet Jouw Ding te doen.

Regelmatig heb ik podcast interviews met ondernemers en leiders over de mens achter het succes. Alle verhalen zijn anders, logisch natuurlijk. Echter er is één overeenkomst: ze doen allemaal dat waar ze goed in zijn en laten nevenzaken zoveel mogelijk achter zich.

Deze mensen focussen zich op dat ene hun relatief natuurlijk afgaat, waar zij gepassioneerd door zijn of juist ervaringsdeskundige in zijn.

Zo had Charlie Paludanus een ernstige eetstoornis, zij helpt anderen om daar nu vanaf te komen. Peter Holla heeft zijn natuurlijk leiderschap uitgebouwd en is plaatsvervangend politiechef van eenheid Noord-Holland. De ervaring, opgedaan als startend leiding gevende maakt dat Sonja van Beveren nu startende leidinggevenden coacht. En Toon Gerbrands, directeur van PSV, had een heel helder doel voor ogen en heeft dat ene waar hij goed in is, luisteren en aanpakken, omgezet in een succesvolle carrière.

Jouw Uniekheid

Ze zijn allen een voorbeeld van doen wat hen uniek maakt. Het is niet zo dat het van jongs
af aan al in je moet zittenDoe Jouw Ding zoals bij Toon Gerbrands. Het is heel goed mogelijk dat je een carrière switch maakt zoals Esther Vree dat heeft gedaan. Zij werd helemaal blij van social media en zet dat nu in om andere ondernemers te helpen. Het is helemaal haar Ding geworden. Wat is dat bij jou?

Wat is dat ene dat jou uniek maakt? Wat is het waar jij enorm blij van wordt? Waarmee kun jij van wezenlijk belang zijn voor anderen met jouw werk?

Zodra je dit weet, focus je je vooral daarop met als resultaat dat Jouw Ding de hoofdrol speelt in alles wat je doet.

Ontdek Jouw Ding door jouw uniekheid te vinden

Weten wat jou uniek maakt is een kwestie van elimineren. Pas onderstaande tool toe en zie het resultaat: Jouw Ding

 1. Maak een lijstje met 4 kolommen. In de eerste kolom schrijf je dingen die typisch jou zijn in je werk.
 2. Schrijf in de volgende kolom of je daar echt uniek in bent of dat een ander dat ook zo doet.
 3. Geef jezelf in de derde kolom een cijfer tussen de 0-10 gezien vanuit je klant, daarbij is 10 uitmuntend.
 4. In de vierde kolom schrijf je een cijfer tussen de 0-10 ten opzichte van je concurrent, daarbij is 10 dat je met kop en schouders boven je concullega uitsteekt.

Wat valt jou op als je dit doet? Heb je moeite om 10 dingen op te schrijven? Geef je jezelf hoge of lage cijfers gezien vanuit de klant? Wat is jouw positie ten opzichte van je concullega?

Met mijn klant Maurice heb ik deze lijst gemaakt. Het viel hem op dat hij vooral moeite had met het geven van een cijfer vanuit zijn klanten. Hij had geen idee. Als implementatie kreeg Maurice dan ook mee om 3 klanten te vragen wat zij van zijn diensten en interactie vonden. Daarna bleek het een stuk eenvoudiger om die kolom een cijfer te geven.

Doe Jouw Ding

Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter je weet wat jouw uniek maakt, hoe eenvoudiger het is om focus te houden op Jouw Ding. Door dit uit te werken ontdek jij Jouw Ding, dat wat jou uniek maakt. Alle ideeën en acties die je wilt uitvoeren in je onderneming, hebben Jouw Ding als kern.

Zelf ben ik nogal chaotisch in mijn hoofd. 101 dingen en ideeën lopen door elkaar. Erg praktisch is dat niet. Met kinderen, een man in ploegendienst en een eigen onderneming werd ik gedwongen om focus te houden. Overzicht en structuur aanbrengen werd mijn tweede natuur en is inmiddels Mijn Ding geworden om anderen te helpen hun ding te doen.

Het ontdekken van Jouw Ding kan meer dan alleen het invullen van een lijstje zijn. Zeker als je een volgende stap in je leven en onderneming wilt zetten. Het is mijn ding om jou daarbij te helpen zodat jij vele happy moments en zingeving ervaart in een leven dat in evenwicht is.

Wil jij persoonlijke hulp om Jouw Ding te ontdekken én deze toe te passen in je leven en onderneming? Vraag dan één van de twee gratis Overzicht Gesprekken aan die ik elke maand voer. Klik op deze link, beantwoord de vragen en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Op Jouw Ding!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

PS: ik noem het ook wel eens ‘Hacking your life’, neem je leven onder de loep en maak keuzes die bij jou passen. Klinkt eigenlijk heel eenvoudig…

Foto: Ben Rosett on Unsplash

8 gedachten over “Weet jij wat Jouw Ding is?”

 1. Leuk blog en ook nog genoemd in – Doe jouw ding! – Ja inmiddels weet ik idd wat ik het liefste doe: Ondernemers èn hun verhaal online zichtbaar maken (en daarmee online impact maken).

  Ik ben op onderzoek uitgegaan en wat ben ik daar blij van geworden! 🙂

  1. Michaëla Wierdsma

   Onderzoekt en gij zult vinden….een gevleugelde uitspraak die ook zeker bij jou van toepassing is. Mooi bezig Esther.

 2. Leuke blog Michaëla! En ik kom er ook in voor ? Dankjewel! En ook een prima oefening da’s er eentje om zelf te doen of te gebruiken als ik anderen coach. ?

  1. Michaëla Wierdsma

   Tuurlijk kom je er in voor, je bent echt Jouw Ding gaan doen en een mooi voorbeeld hoe je dat inzet in je werk. Je leeft congruent, dat wil zeggen dat dat wat jij in je persoonlijk leven doet ook in je werkzame leven uitstraalt. Jouw Ding, Jouw Manier.
   Goed om deze oefening door te geven Sonja, hoe meer mensen ontdekken wat hun ding is, hoe mooier de wereld eruit ziet. (als klinkt het wellicht als ‘worldpeace’ tijdens miss verkiezingen 🙂 )

  1. Michaëla Wierdsma

   Ik ben benieuwd wat er dan uitkomt als Jouw Ding Renée. Of het nog verschilt met wat je vermoed. Laat je het weten?

 3. Thanks voor je mooie blog Michaela! Ik heb vanochtend een beslissing genomen (alleen verder gaan met een eigen praktijk) waardoor ik straks Mijn Ding, vrouwen helpen en laten weten dat er iets te doen is aan urineverlies, verder kan gaan uitbouwen.
  Retespannend vind ik dit. Maar komt goed. Het Wat is er, nu nog het Hoe…
  groetjes, Yildiz

  1. Michaëla Wierdsma

   Gefeliciteerd Yildiz, dat is een besluit dat vanuit je hart genomen is. Jouw Ding Jouw Manier, heel goed dat je hier voor kiest, het zal je een verruiming geven van tijd en creativiteit. Super. Heel veel succes, de Hoe zul je namelijk vinden. Ook dat is een besluit…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven