Water de rest komt later
Te veel, te weinig, schoon en grijs water, het is er allemaal
Een grote natte bende, het was de eerst blik op het terrein waar nu het kleine paradijs LiberTerra Geestmerambacht is. Het was tijdens storm Dennis in februari 2020 dat we voor het eerst dit terrein zagen. Een hectare omzoomd met bomen waar duidelijk nog te zien was dat er recent een enorme activiteit had plaatsgevonden. Diepe banden sporen, kuilen, aan de kant geschoven puin met plassen water en zwemmende eenden. Van polletje naar polletje hopten manlief en ik over het terrein. Het hield ons niet tegen om de stap te maken naar deze plek.
Bouw voorbereiden
Met z’n drieën vormden buurman, manlief en ik de bouwkring. We maakten een plan van aanpak. Ieder vanuit zijn of haar eigen expertise. Een van de eerste dingen die we aanpakten was het water. Niet alleen de afvoer van water, juist ook het behouden van water bleek essentieel. Je wilt in de zomer water behouden voor de tuin.
Het ging niet alleen om afvoer van regenwater, ook de afvoer van afvalwater is een belangrijk onderdeel. Ondanks dat we hadden ingezet op helofyten filters (via rietbedden water zuiveren), werden we door de gemeente verplicht om op het riool te gaan. Er kwamen dus twee waterafvoerstromen op het terrein. Rioolbuizen op afschot naar de pompput en een regenwaterplan voor het hele terrein. En dat bleek nodig ook!
Hoe ogenschijnlijk vlak het stuk grond ook werd opgeleverd, al gauw bleek dat al bij een beetje regen het water naar één hoek op het terrein stroomde. En laat ik daar nou zijn gaan bouwen :-). Bouwen op kleigrond met plensbuien en dagen van alleen maar regen maakten laarzen en waterdichte schoenen onontbeerlijk.
Na het aanleggen van het eerste deel van het pad, kwamen weer andere plekken onder water te staan. Het regenwater afvoersysteem werd na deze bevindingen uitgebreid. Tegelijkertijd werd ook duidelijk hoe weinig water er is als het een tijd droog is. Droge kleigrond is als craquelé, knetterhard met struikel brokken! Door het maken van wadi’s (slootjes), blijft er op het middenterrein water staan. En bij hele droge periodes is er een systeem om water uit een nabijgelegen sloot in de wadi te pompen zodat van daaruit het middenterrein bewaterd kan worden. Dat laatste is voortschrijdend inzicht na twee droge zomers.
Meer dan water
Uiteraard komt er meer kijken bij het bouwrijp maken van een terrein dan afvoer en behoud van water bij het grondwerk vanaf een kaal stuk grond. Ook aanvoer van drinkwater, elektriciteit en internet valt onder het grondwerk. Ondanks dat het een tijdelijk project is, moest alles zo gemaakt worden alsof het voor altijd is. Een groot deel van de tijd, geld en energie van de community is dan ook in de grond begraven.
Je ziet het dan wel niet terug, je merkt het wel dagelijks. De kraan levert water, het douchewater spoelt weg en alleen bij een enorme wolkbreuk is er een lichte overlast van water op het terrein.
Wil jij meer weten over water en watersystemen, zondag 19 maart is er een inspiratietour bij LiberTerra. Deze tour gaat over bovenstaande én over hoe je verschillende regenwatersystemen voor dagelijks gebruik kunt inzetten. Uiteraard met het binnenkijken bij twee huisjes die hier gebruik van maken.
Opgeven kun je via de site van deze link.
Wil jij meer weten wat er allemaal bij komt kijken voor je kunt bouwen? Wil je een uitgebreide rondleiding, een workshop over watersystemen, elektriciteit of bouwvoorbereiding neem dan contact met mij op voor de mogelijkheden.
Hartegroet,
Michaëla Wierdsma
PS: op 25 maart geef ik weer de workshop Wonen in een Community – de Basis. Zou jij ook in een community willen wonen of wil jij zelf een community beginnen? Dan is dit de workshop voor jou. Ontdek wat voor jou je fundament voor fijn samen wonen en leven is.