7 ongebruikelijke tips voor minder watergebruik

Eerst water, de rest kom later. Zo gaat dat ook met de rekening. Lekker water gebruiken en de rest, de rekening, komt later. En zo kwam het moment dat ik de waterstand moest doorgeven.

Oei, oei, wat zal deze nu aangeven. Soms staat mijn dochter wel heel lang onder de douche. Ze zet wel een wekker, die hoor ik dan ook afgaan, maar die kraan, die blijft dan nog een heeeeele tijd lopen.

Daarnaast hebben we een gastenverblijf en met de hete zomer is er veelvuldig gedoucht. Weliswaar met een bespaarknop maar toch.

Ik nam de stand op en gaf ‘m door aan het waterleidingbedrijf. Even wachten en…..yihaa, 16.000 liter minder dan vorig jaar. Nu 95m3 in een jaar. Echt even wat anders dan de 111 van vorig jaar.

Juichend ren ik naar de woonkamer. Feliciteer uitgebreid mijn dochter en man met dit resultaat en maak er een feestje van. Tenslotte is Lekker Leuk Duurzaam vooral leuk.

‘Ja, ik douche niet meer iedere dag’ zegt dochterlief, ‘dan heb ik gewoon geen zin’.

Als ik weer rustig ben bedenk ik hoe het kan dat we zoveel minder hebben gebruikt.

7 tips voor minder watergebruik

Hierbij de 7 tips die niet allemaal even gebruikelijk zijn!

  1. Dochter zet de wekker, door die herrie stopt ze eerder.
  2. Eric doucht kort warm, de douchekop gaat eerst in de emmer voor het eerste koude water om daar de wc mee door te spoelen.
  3. Ik douche koud, dan ben je snel klaar
  4. Eric rent ook naar de wasmachine als hij hoort dat deze gaat spoelen. En draait dan een spoelgang door.
  5. Eric vangt wel eens een sop op in de gootsteen om dat water voor de handwas te gebruiken. ‘Ik lijk mijn moeder wel’ zeg hij dan grinnikend.
  6. Op het aanrecht hebben we een emmertje van een liter staan. Daar gaat restwater in uit waterflesjes etc. Wordt weer gebruikt bij het voorspoelen.
  7. In ons gastenverblijf is alles ecologisch. De gasten die komen waarderen dat, wellicht dat ze daardoor niet zo lang douchen.

Ik heb dit jaar wel een keer het opblaas badje opgezet in de tuin. Het was ook zo heet. Lekker in zo’n pierebadje zitten onder de parasol, boek en glas water erbij, heerlijk. Het water heb ik daarna met emmers in de tuin geleegd. Ook wat voor de gemeentelijke bomen. Had ik een iets kleinerr ‘schuldgevoel’ van waterverspilling.

Sport

Uiteindelijk is het vooral een gewoonte om water te besparen. Het is een gewoonte van doen. Ook als je even geen zin hebt. Het is net sporten, je hebt het nodig maar vaak geen zin om naar de sportschool te gaan. Dan doe je het toch, het is tenslotte een gewoonte die bijdraagt aan je welzijn.

Zo zie ik dat met water besparen ook.

Nu nog even ontdekken of ik dit ook in mijn portemonnee terug zie of dat ik ondanks de waterbesparing toch meer moet betalen. Tenslotte is schoon drinkwater een zeldzaam product aan het worden.

Heb jij nog water bespaartips? Laat het weten in het reactieveld hieronder. Mijn ‘waterbespaar-sport’ kan nog wel een extra dimensie gebruiken.

Op jouw water sport!

Michaela Wierdsma

NB: Een paar dagen na dit schrijven kreeg ik bericht van het waterleidingbedrijf. Ook in mijn portemonnee gaat een besparing plaats vinden, 10 euro per kwartaal gaat het schelen. Snel 40 euro verdiend met deze watersport!

Foto:  Sasikan Ulevik on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven