Mentale kracht is ook positief denken

Tsjakka! Emile Ratelband de entertrainer van het positieve heeft met zijn ‘tsjakka’  kreten de mentale kracht oftewel de mindset bekendheid gegeven. Hij was niet de eerste en ook niet de laatste. Velen zijn hem gevolgd in meer of mindere uitgesproken benadering.

Mindset, mentale kracht, positief denken, alles is mogelijk, met blik op het einde en meer van dergelijke kreten, kom je regelmatig tegen bij succesvolle mensen in sport en ondernemersland. Je moet doorzetten, het echt willen, er voor gaan en vooral niet opgeven!

Hoe reëel is dat eigenlijk? Is alles mogelijk?

Is het zo dat als je maar positief denkt dat het dan wel goed komt?

Eerlijk gezegd ben ik ervan overtuigd van niet. Succesvol zijn op welk gebied dan ook is méér dan de mindset. Het is talent, juiste moment juiste plaats, geluk, gezondheid, genen en omstandigheden waarin je opgroeit. Het stuk mentale kracht is een basis die je verder kunt ontwikkelen dat heet (op)groeien en leren.

Van nabij maak ik regelmatig mee dat je nog wel zo graag kan willen, maar het niet altijd lukt. Zo heeft mijn dochter ernstige dyscalculie en dyslexie. Door de nieuwe regelgeving is MBO voor haar uitgesloten, Ze kan namelijk absoluut niet rekenen en je moet kunnen rekenen wil je naar het MBO kunnen. Als je maar hard genoeg je best doet lukt het je misschien! Als je kleurenblind bent, kun je misschien als je heel hard je beste doet rood of groen zien…… Ja, duhhh. Dat geloof je toch zeker niet.

Gelukkig heeft ieder mens talenten, de kunst is om ze te ontdekken en daar dan je energie op te richten. En op zo’n moment kun je dus wél zeggen: welke mentale kracht kun je inzetten om dat talent te ontwikkelen om een gelukkig mens te zijn.

Wat is dan mentale kracht?

Mentale kracht bestaat mijns inziens uit een aantal aspecten:

  • Zelfkennis
  • Accepteren
  • Loslaten
  • (H)erkennen
  • Doelgericht werken
  • Evalueren
  • Energie verdelen
  • Met teleurstellingen leren omgaan
  • Relativeren
  • Doorzetten

Welke aspecten in mentale kracht heb jij als mens?

Welk cijfer van 1 tot 10 zou je achter elk van bovenstaande talenten kunnen zetten voor jezelf? Op het moment dat je een 8 of lager scoort is er op dat gebied werk aan de winkel. Dat doe je door erover te lezen, met anderen er over te praten of een coach in de arm te nemen zodat je ook daadwerkelijk aan de slag gaat. Het is alsof je met regelmaat een apk aan je eigen mentale kracht uitvoert.

Om bij je persoonlijke top te komen én om daar te blijven heb je continue feedback nodig in alle facetten van je leven om het groeiproces bij te sturen. Zelf heb ik een aantal collega ondernemers waar ik regelmatig mee brainstorm, mijn man en vriendinnen voor privé besognes, elke maand ga ik naar iemand voor fysiek onderhoud en ik heb een businesscoach ingehuurd.

Het lijkt heel veel, als mens en ondernemer is dit echter een goede combinatie om mijn mentale kracht zo hoog mogelijk te houden en mijn persoonlijke top te bereiken. Met alleen tsjakka roepen kom ik er niet.

En mijn dochter? Die komt er wel, op haar manier, op haar moment en met haar talent.

Wat doe jij om je mentale kracht in conditie te houden? Laat het weten in onderstaand commentaarveld, ik en de lezers leren graag van jou.

Op je persoonlijke tsjakka!

Michaela Wierdsma
Michaëla Wierdsma, Stok achter de deur Coach voor Ondernemers

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven