Wat is een community eigenlijk?

Online en offline communities

Wat is een community eigenlijk? Als je internet erop na slaat, gaat het vooral over online communities: een groep mensen met een gemeenschappelijke passie of zorg die daar verbinding in zoeken.

Zo zie je veel online communities ontstaan. Veel ondernemers beginnen een community in hun vakgebied. Ze delen informatie en tips over hun product. Op facebook noemen ze communities groepen, deze kun je volgen. Als non-profitorganisatie kun je ook een online community vormen, evenals een buurt of dorp. Wie kent niet de ‘Je bent…..(plaatsnaam)...als….’ groepen: de laatste nieuwtjes worden daar gedeeld.

Ook off-line ben je al gauw lid van een community. Als je lid bent van een vereniging of stichting ben je al lid van een community. Denk aan de tennisvereniging, een parochie of de ANWB. Die laatste vertegenwoordigd alle leden naar de overheid toe, ook al ben je alleen maar lid vanwege de wegenwacht!


Een community kan ook een wooncommunity zijn, ook wel woongemeenschap genoemd. Deze is vaak in de vorm vaak een stichting of vereniging met name vanwege de juridische status.

Gemeenschappelijke noemer van alle communities

Of je het nu over online- of offline communities hebt, er is een gemeenschappelijke noemer: verbinding.

Elk mens heeft verbinding nodig en alleen digitale communities zijn niet voldoende. Kijkend naar de lockdowns van afgelopen twee jaar zie je dat men smachtte om weer letterlijk mensen te ontmoeten. Je hebt ze nodig om te leven. Het praatje bij het koffieapparaat, langs de lijn of in de schoolgangen is belangrijk om verbinding te voelen.
Bij leven in een community gaat het ook over verbinding. Verbinding met elkaar, je gedachtegoed en met de omgeving. Het koffiepraatje bij ons is bij de brievenbus, de fietsenstalling of in de gemeenschappelijke tuin. De community waarin ik woon heeft ook een digitale verbinding. Er is een serieuze app groep en een voor de fun en inspiratie. De eerste is voor de ‘zakelijke’ mededelingen, de noodoproepen (wie kan vandaag de moestuin water geven) en dergelijke. De tweede voor ander plezier; delen van links, aangeven dat er een kampvuurtje gemaakt wordt of wie mee wil vogels spott

Wonen in een community

Het wonen in een community, een woongemeenschap, vergt meer dan een lidmaatschap. Het is een keuze voor meer verbinding met elkaar. Dat is mede doordat je een gemeenschappelijk doel hebt. 

Voor alle woongroepen die ik heb bezocht is prettig wonen met elkaar essentieel. Logisch ook. Daarnaast heeft elke community een eigen doelstelling. Ze hebben verschillende uitgangspunten:

duurzaam bouwen met lage voetafdruk
christelijke achtergrond
gericht op samen ouder worden
delen van spullen
met elkaar zorgen voor voedsel
spirituele achtergrond
– ………

Wat de uitgangspunten van een community ook zijn, onderzoek eerst wat voor jou het belangrijkste is waarom je in een community wilt wonen. Hoe beter je weet wat je wilt en welke bijdrage je kunt leveren in en aan een community, hoe groter de kans dat je leven in een community succesvol wordt.

Tot slot

Wat is jouw belangrijkste reden om te willen wonen in een community? En hoe stel je je dat dan voor in de praktijk? Laat het weten in het reactieveld hieronder, ik ben benieuwd naar jouw reden en leer er graag van.

Op jouw (community)leven!

Michaela Wierdsma

PS: De reden om in een community te willen wonen is wat anders dan de normen en waarden waar een commuity voor staat. Op deze site Leven in een Community staan verschillende blogs, waaronder ook een over normen en waarden.

Foto: Hannah Busing on Unsplash 

2 gedachten over “Wat is een community eigenlijk?”

  1. waarom ik ook heel graag in een groep zou willen wonen..is om samen het ouder worden te delen, liefst ook met jonge mensen erbij!
    en te zorgen voor elkaar, (ook intergenerationeel dus.. ouderen kunnen op kindjes passen bijv.) voor zover mogelijk, en evt samen zorg in te kopen, zo nodig..
    en dan ook plezier maken met elkaar, samen uitstapjes doen, spelletjes spelen, ritueeltjes maken, feestjes organiseren…en een praatje maken als t zo uitkomt..
    ook alle ruimte trouwens hebben om je terug te trekken als je daar behoefte aan hebt…
    en spullen delen ook.
    en liefst voordeliger wonen dan als je alleen blijft..
    een “knarrenhofje” lijkt mij leuk dus.liefst hier in Ccum…bijv in de daartoe verbouwde Maranathakerk…😇🌈🍀
    als de gemeente dààr nou es aan mee zou willen werken..🤔😉😇👍
    er is msn zelfs wel n groente- en kruidentuintje bij te realiseren..als ze t omliggende terrein ook ter beschikking stellen..🤔😇

    vlg mij is dit helemaal geen optie voor gem. Ccum…maar tis mijn droom…
    msn moet ik ze dat maar es dringend laten weten…🤔😇👍🧙‍♀️🍀😉

    en dan liefst ook mensen er in die t ook niet zo breed hebben..met steun dus van de gemeente!

    …die vooral bouwvergunningen afgeeft aan rijke stinkerds dus…🤔🥵

    wanneer worden ze hier es humaan en sociaal en gaan ze n serieuze transitie aan???
    dat zou ook al n reden kunnen zijn voor zo’n hofje faciliteren…🤔👍😇🌈🍀🙂

    1. Genoeg mooie dromen als ik je reactie zo lees Marjan. Het is niet eenvoudig om dit allemaal te realiseren. Een van de eerste stappen is een gemeente meekrijgen die nog zelf grond heeft. Zoals je weet, heb ook ik een poging gedaan bij de gemeente Castricum. Raadsleden willen vaak wel, echter grond hè!
      Daarnaast, er komt naast dromen heel veel neer op DOEN. Beginnen, gaan, volhouden en een lange adem. Langzaam maar zeker komt er een kentering in denken bij mensen en overheden.
      En, als bij de ene gemeente niet lukt, kijk dan verder.
      Succes met doen naast dromen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven