Vrijheid door wonen in een community

De luxe vrijheid van leven in een community

Vrijheid, dat is wat ik ervaar sinds ik in een community woon. Natuurlijk heeft vrijheid niet alleen met de community te maken. Het is er een onderdeel van.

Bij de interviews die ik heb gehouden met veel community bewoners komt dat ook naar voren. De vrijheid! Een kostbaar goed.

De vrijheid in een community uit zich op verschillende manieren. Voor mij geldt:

1. kleiner wonen

Doordat je grond of een complex deelt zijn de huizen kleiner. En dat scheelt enorm in rompslomp. Denk aan minder spullen, minder schoonmaken, minder onderhoud aan huis en tuin. Daarentegen heb je vaak wel gezamenlijke ruimtes welke ook onderhouden moeten worden. Het is (‘het bouwen van’ niet meegerekend), veel minder werk dan het alleen hebben van een huis met verschillende ruimtes.

Nu de bouw van de huisjes, kenniscentrum en tuin gedaan zijn is er relatief weinig werk meer, buiten het onderhoud. Door de materialen die gebruikt zijn bij de huisjes en het ontwerp van de tuin is het onderhoud een stuk minder dan ik gewend was.

2. lagere lasten

Een kleiner huis betekend ook lagere lasten. Denk aan huur of hypotheek, nutsvoorzieningen en ook minder spullen kopen. Veel communities delen spullen als wasmachine, (tuin)gereedschap, vervoermiddelen of andere ‘tijdelijke’ producten.

3. meer interactie

Doordat je woont in een groep gelijkgestemden is er meer interactie met elkaar. Van overleg tot samen eten. Gesprekken leiden tot verdieping, ook als je een andere mening bent toegedaan.

Tijdens de corona periode ervoer ik een tweespalt in de samenleving. Alsof je alleen maar voor of tegen maatregelen, overheid of vaccinatie beleid kon zijn. In de community was ruimte voor dialoog in plaats van discussie. Ieders mening werd gerespecteerd. Dat gaf voor mij een gevoel van vrijheid die heel waardevol was.

4. minder werken

Door de lagere lasten kun je met minder geld rondkomen. Het geeft je de vrijheid om naast inkomen genereren ook tijd te hebben voor andere passies. Een eigen bedrijf opzetten, studeren, vrijwilligers werk te doen, meer tijd voor hobbies of reizen. De vrijheid zit ‘m in de meer keuze mogelijkheid.

Vrijheid in doen en laten

Door de bovenstaande vier redenen ontstaat er vooral een vrijheid in doen en laten. En dat is voor mij althans, het belangrijkste gevolg van de stap om te gaan leven in een community.

Echt, wat een vrijheid kwam er ineens naar boven.

Manlief kon de stap nemen om vervroegd met pensioen te gaan. Zijn gezondheid ging met sprongen vooruit na 36 jaar ploegendienst. Dat is vrijheid!

Ik kreeg enorm veel inspiratie om verder te gaan met ondernemen. Zo is Leven in een Community ontstaan. En ik werk eraan in mijn eigen tempo. Dat is vrijheid!

Nieuwe dingen ontdekken. Van vogels kijken tot tuinieren, van omgeving verkennen tot hybride off grid wonen. Dat is vrijheid!

We kunnen reizen wanneer we willen en ik combineer het reizen met werken. Dit blog schrijf ik dan ook buiten voor de caravan met uitzicht op een rivier in Luxemburg. Dat is vrijheid!

Vrijheid is voor iedereen anders. Bovenstaande noem ik dan ook luxe vrijheid. Want laten we wel wezen, dit alles kan vooral als je je rekeningen kunt betalen, een dak boven je hoofd hebt en je mening en individualiteit gerespecteerd wordt. Want dat is pas ECHTE vrijheid!

Met vrije en blije groet,

Michaela Wierdsma

 

NB: wil jij ook zo’n luxe vrijheid ervaren? Lijkt het jou ook fijn om in een community te wonen? Doe mee met de workshop Leven in een Community – de Basis.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven