Een Ecologische VoetAfdruk van minder dan 1, dat is mijn streven. Want ook ik kan er niet meer omheen. Ook ik heb invloed op mijn nalatenschap. Echter, tussen woord en daad zitten de 3 G’s: geweten, gemak en gebrek. Gebrek aan kennis, tijd en zin. Soms ben ik gewoon liever lui dan moe.


Vliegen versus angora konijnen

In augustus vorig jaar heb ik mijn geplande trip naar de Kilimanjaro afgeblazen. Het lopen van de Kilimanjaro was een droom die ik al 32 jaar had. In mijn 52e levensjaar zou ik deze gaan doen. Het was een doel, een ijkpunt op mijn tijdlijn en het afvinken van een te vervullen wens.

En toch blies ik deze trip af. Er waren allerlei redenen. Fysiek, mentaal, kosten, energie. Een hele litanie van redenen kwam voorbij die ik allemaal had kunnen trotseren om toch die trip te gaan doen. Redenen die daarnaast heel goed verdedigbaar waren als excuus om niet te gaan. En ook: geen berg is te hoog als ik mijn doel wil halen. Zo ook deze. En toch, toch blies ik de trip af.

Gebaseerd op voortschrijdend inzicht welke zich als een onuitroeibaar in mijn geest nestelde. Vliegen voor de lol kan ik niet meer. Ik kan het jegens mezelf niet meer verantwoorden. Geen excuus is daar.

Dat voortschrijdend inzicht kwam na een podcast interview in juli. Het was alsof ik ‘het licht’ zag. Om eerlijk te zijn, het lichtknopje was al jaren aan op dimniveau met af en toe opflakkeringen. Het werd op dat moment gewoon volop licht, als een heldere ster op kerstavond.

Voortschrijdend inzicht vertalen

Vorige week had ik een gesprek met de leider van de Kilimanjaro groep. We spraken over een de reis. Hij respecteert mijn besluit, begrijpt het en ook weer niet. ‘De ervaring van de reis, ongeacht of je de top haalt of niet, daar draait het om, het in het nu zijn, niet het moeten’. (ja, ja, we hadden al meerdere gesprekken gehad over mijn drang naar doelen halen, het doen en planmatig bezig zijn ?). Hij had het mij graag gegund en gunde mij ook andere gedachten over vliegen. Het was een prettig gesprek met vooral luisteren zonder dat een mening werd opgelegd.

Al lopend (weer lopen hè, mijn moment van overdenken) met Eric, vroeg ik me af waarmee kan ik mijn voortschrijdend inzicht vergelijken zodat ik het helderder kan maken zonder welles nietes gedoe? Zodat dat ‘licht-moment’ helder wordt naar de buitenwereld. En zo kwamen we op het volgende voorbeeld:

Stel je hebt een keer een angorawollen trui gevoeld, heerlijk zacht, warm, comfortabel en bovenal je krijgt er geen jeuk van. Je verlangt naar het hebben van zo’n trui. Het zijn dure truien dus je spaart om deze te kunnen kopen. Daar is het moment, je staat in de winkel, voelt die trui en ziet je droom dichterbij komen. Dan hoor je een pling, je kijkt op je telefoon en ontvangt op dat moment een you tube filmpje waarin je ziet hoe een angorakonijn levend gevild wordt voor de wol. Het geluid staat aan en de pijn van het konijn is hoorbaar. Je ziet een afgestompte werknemer het dier martelen. Ineens zie je ‘het licht’, dit is niet wat je wilt. Je wilt wel een zachte trui maar niet ten koste van.

Zo voelt het niet noodzakelijke vliegen voor mij.

Keuzes maken

Nu kun je stellen: het konijn is al gevild of het vliegtuig vliegt toch. Maar daar gaat het niet om.

Het gaat erom dat je niet meer mee wilt doen of mee wilt werken aan iets wat je tegen staat. Ongetwijfeld herkenbaar voor vegetariërs of anders geaarde personen.

Wil dat zeggen dat je nooit meer vliegt of nooit een angoratrui draagt? Nee, het wil zeggen dat je heel bewust keuzes maakt op gebieden waarbij je ‘het licht’ hebt gezien.

Als mijn zoon vraagt of ik met hem mee wil om zijn geboortemoeder in Sri Lanka te zoeken, zal ik zeker overwegen met hem mee te gaan ook als ik het vliegtuig daarvoor moet nemen. Of zoals met een angoratrui: als je een tweedehands angoratrui vindt, kun je overwegen deze toch te kopen. En op een onbewoond eiland ga ik echt wel vlees eten om niet van de honger om te komen.

Het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt, waarbij het licht dat je gezien hebt minder fel kan zijn. De omstandigheden maken dat het licht gedimd kan zijn. Het is elke keer jouw keuze om aan de dimmer te draaien.

Het is het voortschrijdend inzicht dat je helpt keuzes te maken. Het moeilijkste is niet zozeer de keuze zelf als wel je keuze kenbaar maken zonder het gevoel te krijgen je te moeten verdedigen.

Daarbij komt ook, je draagt zelf de gevolgen van je keuze. Zoals in mijn geval, een droom die niet bewaarheid wordt. En ook, de keuze van een ander te respecteren, ook als het niet jouw keuze is.

Klimaatverandering keuzes

Nu de klimaatveranderingen zo zichtbaar zijn en ik steeds meer uit de kast kom, heb ik in dit angorakonijn voorbeeld een vergelijk gevonden waarmee ik een gesprek kan aangaan in plaats van in de verdediging te meten gaan.

En ik wens dat de keuze om niet te vliegen, komende jaren net zo gewoon gaat worden als mijn keuze dertig jaar geleden om geen vlees meer te eten. In die tijd zag ik ‘het licht’ na het lezen over de manier waarop vlees geproduceerd wordt. Nu hoef ik die keuze niet meer te verdedigen. Het is gemeengoed geworden.

Wat een overwegingen hè. Nou, daar drink ik dan op, een biologisch hoogstam appelsapje, dat dan weer wel ?.

Michaela Wierdsma

PS: ja, ik weet, alles is verdedigbaar, van het eten van vlees, de noodzaak om te vliegen en het dragen van wol. Het gaat om de keuzes die je maakt en hoe je daarover in gesprek kunt gaan zonder een discussie, debat of de ander te moeten overtuigen van je gelijk.

PPS: nieuwsgierig naar de you tube video van angora wol, klik dan op deze link van PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) Nederland.

Foto:   Sebastián León Prado on Unsplash

2 gedachten over “Voortschrijdend inzicht in keuzes maken”

 1. Mooi stuk Michaela en tja al die dilemma’s. Wat me vooral triggert is deze zin “Het gaat om de keuzes die je maakt en hoe je daarover in gesprek kunt gaan zonder een discussie, debat of de ander te moeten overtuigen van je gelijk.”

  Dat vind ik de uitdaging om gewoon eens naar elkaar te luisteren zonder direct een oordeel klaar te hebben of je eigen mening te willen delen. ‘T Zijn de kleine dingen die het doen “we leven in het groots we maken veel te veel misbaar, we praten wel maar luisteren, zelden naar elkaar, we kijken naar 1 punt en veel te weinig om ons heen”

  Heel veel succes je eigen weg in dit leven te vinden!
  Wilhelmus

  1. Dank voor je woorden Wilhelmus. Het is inderdaad het luisteren naar elkaar. Dat kost tijd en ook interesse in elkaar. En dat heb je niet altijd of je hebt geen zin om daar tijd voor te maken.

   Als het om de essentie gaat van waar je voor staat, zou luisteren juist essentieel zijn.

   Het mooie is, de weg in het leven vind je wel, het is echter niet altijd de weg die je gedacht of gewenst had. Zaak om tijd te nemen voor de wegwijzers op je pad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven