Van volger naar leider

Volgen of leiden, van goeroes tot eigenheid

[et_pb_section bb_built=”1″ inner_width=”auto” inner_max_width=”none”][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.22.4″ text_text_shadow_horizontal_length=”text_text_shadow_style,%91object Object%93″ text_text_shadow_vertical_length=”text_text_shadow_style,%91object Object%93″ text_text_shadow_blur_strength=”text_text_shadow_style,%91object Object%93″ link_text_shadow_horizontal_length=”link_text_shadow_style,%91object Object%93″ link_text_shadow_vertical_length=”link_text_shadow_style,%91object Object%93″ link_text_shadow_blur_strength=”link_text_shadow_style,%91object Object%93″ ul_text_shadow_horizontal_length=”ul_text_shadow_style,%91object Object%93″ ul_text_shadow_vertical_length=”ul_text_shadow_style,%91object Object%93″ ul_text_shadow_blur_strength=”ul_text_shadow_style,%91object Object%93″ ol_text_shadow_horizontal_length=”ol_text_shadow_style,%91object Object%93″ ol_text_shadow_vertical_length=”ol_text_shadow_style,%91object Object%93″ ol_text_shadow_blur_strength=”ol_text_shadow_style,%91object Object%93″ quote_text_shadow_horizontal_length=”quote_text_shadow_style,%91object Object%93″ quote_text_shadow_vertical_length=”quote_text_shadow_style,%91object Object%93″ quote_text_shadow_blur_strength=”quote_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_text_shadow_horizontal_length=”header_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_text_shadow_vertical_length=”header_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_text_shadow_blur_strength=”header_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_2_text_shadow_horizontal_length=”header_2_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_2_text_shadow_vertical_length=”header_2_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_2_text_shadow_blur_strength=”header_2_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_3_text_shadow_horizontal_length=”header_3_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_3_text_shadow_vertical_length=”header_3_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_3_text_shadow_blur_strength=”header_3_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_4_text_shadow_horizontal_length=”header_4_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_4_text_shadow_vertical_length=”header_4_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_4_text_shadow_blur_strength=”header_4_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_5_text_shadow_horizontal_length=”header_5_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_5_text_shadow_vertical_length=”header_5_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_5_text_shadow_blur_strength=”header_5_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_6_text_shadow_horizontal_length=”header_6_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_6_text_shadow_vertical_length=”header_6_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_6_text_shadow_blur_strength=”header_6_text_shadow_style,%91object Object%93″ z_index_tablet=”500″]

Van volger naar leiderAls ondernemer wordt je overstelpt met succesverhalen. ‘Als jij het ook zo doet, bereik je ook dat succes’. Het is goed verpakt in een mooi verhaal dat aanspreekt. Met slimme marketing wordt een groot publiek bereikt, en je ontmoet vaak dezelfde mensen bij verschillende trainingen. Je wordt een volger alle volgers willen dat succes.

De buitenwacht, meestal mensen die zelf niet ondernemen, kijken met verbaasde ogen naar de investeringen die je doet om deze ‘goeroes’ te volgen.

De zo gewenste droom, het succes in de verte, blijft vaak uit. Helaas. Wat volgt is deceptie, onvermogen en een deuk in je zelfvertrouwen. De buitenwacht strooit nog wat zout in de wonde van ondernemerschap: ‘zie je wel’.

De schuldige

De twijfel slaat toe en het zoeken naar een zondebok begint. Het ligt aan het programma, de goeroe is onbereikbaar, de strategieën werken niet, de groepen zijn te groot, het is geldklopperij, de charme is een laagje, ‘ja, hij of zij heeft dat en ik niet’, ‘hij/zij kan makkelijk praten’. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wie is de schuldige aan je niet succesvol zijn? Is er überhaupt een schuldige aan te wijzen?

Ook voor mij is die deceptie herkenbaar. Ook ik worstelde jaren met mijn onderneming. De opgetrokken wenkbrauwen, ‘wijze’ raad en ongefundeerd tegengas heeft mij doen wankelen. Er was echter één rotsvast vertrouwen, als een ander het kan, kan ik het ook.

Van volgen naar leiden

Ik heb vele trainingen gevolgd en de een werd nog mooier verpakt dan de ander. En ja, bij sommige was het weggegooid geld, bij andere trainingen had ik er wel het dubbele voor willen betalen. Wat echter bij alle trainingen naar voren kwam waren twee dingen:

  1. Ga DOEN. Houd vol, pas de tips, ideeën en handvatten toe. Houd deze als leidraad en de groei volgt in jouw tempo met jouw sausje.
  2. Groei in persoonlijke ontwikkeling. Alles wat je doet, doet je groeien in persoonlijke ontwikkeling. Je ontdekt talenten die verborgen waren, je ontdekt karaktereigenschappen die je sterker maken, je ontdekt stap voor stap wie je bent en waar je naartoe wilt.

Dan volgt in jouw tempo de volgende stap

  1. Je wordt een leider!

Wanneer ben je er klaar mee om te volgen? Wanneer ga je leiden? Wanneer maak je de materie van de goeroes tot je eigen materie?

Het leider-zijn moment

Er komt voor elke volger die ‘doet’ een moment dat ze beseffen dat ze niet alleen meer een volger zijn maar ook een leider. Wanneer dat is, is voor iedereen verschillend, al zijn er wel een aantal ijkmomenten.

  1. Het moment wanneer je eigen hebt gemaakt wat je geleerd hebt. Je begrijpt het geleerde en past dat toe in je business.
  2. Het moment wanneer je iets kunt implementeren als je het een tweede of derde keer hoort.
  3. Het moment wanneer je het geleerde toepast én er anderen mee inspireert.
  4. Het moment dat je als leider begrijpt dat je nog steeds een volger bent, maar dan op gebieden waar je nog een groentje bent.
  5. Het moment dat je beseft dat je zoveel geleerd hebt van je leermeesters dat je expert bent op jouw gebied.
  6. Het moment dat je mindset overgaat van volgen naar leiden.

Jouw spiegel naar eigenheid

Als de stap van volgen naar leiden een lijden is, kijk dan in de spiegel en vraag jezelf af of je wel wilt leiden. Wat is er überhaupt mis met volgen als het grootste deel van de wereldbevolking volgt? Wil je zijn zoals die goeroes zijn? Wil je leven als volger? Is de weg van een goeroe jouw weg?

Het belangrijkste wat ik je van mijn persoonlijke ervaringen meegeef is deze spiegel:

Eigenheid is niet te leren, eigenheid is het gevolg van
jouw ontdekkingen uit het geleerde.

Dan volgt jouw leiderschap vanzelf.

Voel jij je volger en leider? Laat eens weten in het reactieveld waarin jij leider bent én wie jij volgt.

Op jouw leiden!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma, Stok achter de deur Coach 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.15″]

PS: De goeroes hebben gelijk. Als ik exact zo zou doen als zij, zou ik ook bereiken wat zij hebben. Er is echter één significant verschil. Ik ben hen niet en dat is waarom mijn resultaten nimmer hetzelfde zal zijn. Wat overigens niet wil zeggen dat mijn uitkomst beter of slechter is. Het is wat het is, mijn resultaat!

Foto: Michaëla Wierdsma

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Scroll naar boven