[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.2″]

6 inzichten die een week vertragen geeft

Zo’n twee weken terug had ik mijn ‘vertraagweek’. Zo’n week waarin mijn wekker niet om 5.45 uur afgaat, waarin ik geen afspraken maak noch werk gerelateerd noch privé, waarin de sportschool gemeden wordt en waarin ‘moeten’ op een heel laag pitje staat. Ik ben dan hooguit een half uurtje aan het werk om mijn mail en social media bij te houden. En die laatste wordt vooral gebruikt om mijn ervaringen van die week te delen.

Vertragen is voor mij niets anders dan tempo verlagen van dagelijkse beslommeringen. Als het even kan is mijn man vrij. Het enige dat ik plan is een dagje uit. Een museum al dan niet gecombineerd met een lange wandeling. Verder zie ik het wel.

Opruimen

Afgelopen week werd mijn vertraagweek vooral opruimen. Ineens had ik het op m’n heupen. De voorzolder en kelder werden aangepakt. Je kent dat vast wel, zo’n ruimte waar van alles wordt gedumpt. Spullen uitgezocht, weggegeven en naar de vuilstort.

Het opruimen bracht zoveel meer dan een lege kamer:

 • De opgeruimde kamer geeft overzicht. Niet alleen letterlijk ook mentaal.
 • Loslaat gevoel: spullen mogen weg, ze hebben hun dienst bewezen, een ander mag er blij mee zijn.
 • Geld: een aantal spullen verkocht, de geldopbrengst gaat naar nieuwe ervaringen.
 • Hernieuwde mindset: bij alles wat ik wil kopen, vraag ik me af of ik het echt nodig heb.
 • Herontdekking. Toen ik elf was is er een schilderij van mij gemaakt. Ik heb ‘m nooit mooi gevonden en nu 40 jaar later zie ik ineens iets nieuws.

6 inzichten door te vertragen

Mijn vertraagweek gaf vooral ook inzichten.

 1. Mijn relaties met anderen staat bovenaan mijn prioriteitenlijst. Ik was alleen de belangrijkste relatie door alle dagelijkse beslommeringen even vergeten. Dat was ikzelf. Wat wil ik zelf graag en wat zijn mijn grenzen. Ik kwam mijzelf tegen nadat ik toch de wens van een ander voor had laten gaan.
 2. Door samen met mijn man zo’n vertraagweek te houden, kwamen we tot mooie gesprekken en prettige stiltes. Daarnaast was het samen opruimen en schoonmaken een bron van herinneringen en lachen.
 3. Onverwachte ontmoetingen. Alsof het geschreven stond, onverwacht kregen we visite van ‘oude’ vrienden. Heerlijk ontspannen en ze gingen naar huis met de schommelstoel. Ach, we waren toch aan het opruimen.
 4. Tijd voor persoonlijke groei. Ik sloot mijn weekje af met een dag creatief van binnenuit samen met een vriendin. Creaties die ik daar maakte heb ik ritueel verbrand en de vertraagweek samengevat in één schilderij dat nu in de woonkamer staat.
 5. Keuzes maken. Door even iets heel anders te doen dan gebruikelijk is er meer besef van de keuzes die je maakt. Zo heb ik in de week die volgde op de vertraagweek, keuzes gemaakt in alle plannen die ik nog voor dit jaar heb.
 6. Het belangrijkste inzicht is wel het overzicht dat zo’n weekje mij geeft. Want hoe goed ik ook kan plannen, ook bij mij stapelen de ideeën en nog te doen zich op. Het hebben van overzicht is voor mij noodzakelijk om mijn hoge tempo met plezier en fitte energie te leven.

Plannen

Deze inzichten benadrukken weer hoe belangrijk het is om te weten wat je graag wilt zowel persoonlijk als zakelijk. Je wordt zo ondergesneeuwd door alles wat er op je pad komt.

Wat ik nu heb gepland is twee weken vrij met de kerstvakantie. Heerlijk vertragen en dan wel zien of ik een opruim of klusproject ga doen. En tussendoor plan ik dagen zonder afspraken zodat ik de keuzes die ik nu heb gemaakt ook kan uitvoeren zonder onderbroken te worden.

Tot slot

Overzicht hebben geeft ontzettend veel energie. Je doet dan wat jij wilt en niet alleen wat de waan van de dag jou brengt. Heb jij moeit met overzicht en heb je geen idee hoe dat aan te pakken?

Geef je dan op voor één van de twee gratis Overzicht Gesprekken die ik elke maand aanbiedt. Meld je aan via deze link en jouw eerste stap naar overzicht en nieuwe inzichten is gezet.

Op jouw overzicht!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.17.2″]

Foto: Michaëla Wierdsma – inzicht na vertragen.

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

2 gedachten over “Vertragen, wat doet dat met je?”

 1. Michaëla Wierdsma

  Ha die Donna, dank voor je reactie. Bang zijn iets mis te lopen als je niet vertraagt…wat loop je mis als je niet gaat vertragen? Dat is dan mijn tip voor jou: stel jezelf deze vraag als je continue doorloopt of heel veel op je bordje hebt.

  En ja, leg vertragen in relatie met jezelf. Door jezelf vertraag momenten te gunnen, zet je jezelf bovenaan alle dingen die je nog ‘moet’.

 2. Ik heb moeie met vertragen, ben bang dat ik dan iets mis loop.
  Al weet ik beter.

  Mooie herinnering deze blog.
  Af en toe toe staan om te vertragen en regelmatig testaan dat de relatie met mijzelf de belangrijkste is.

  Bedankt Michaëla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven