Geef jij meteen toe aan nieuwe ideeën?


Van die weergaloze, energieke, enthousiaste ideeën heb ik. Ze buitelen over elkaar heen. De ene nog geweldiger dan de andere. Dan wil ik ze allemaal gaan uitvoeren, er toch minimaal mee starten.

Je herkent het vast wel. Wilde plannen, prachtige visioenen, bijzondere projecten groot en klein, maar met een overvolle agenda vol werk in uitvoering. Het blijft meestal bij grote dromen en te weinig tijd.

Ideeën probleem

En zie daar, een ideeën probleem. Hoe kun je een weergaloos idee starten als iets anders, wat ook zo weergaloos was, nog niet volbracht is? Dat nieuwe idee is gedoemd om net als dat andere idee opgestart te worden om dan in een hoekje te liggen stof te vergaren.

En dat is wat mij regelmatig overkwam. Hoekjes vol stof van ideeën. Sommige ideeën glansden nog (de echt weergaloze ideeën wel te verstaan). Sommige waren het rottingsproces al voorbij. Het was zo stoffig dat ik me afvroeg welk idee nu echt levensvatbaar is, waar ik echt zo blij van word dat ik er ook ’s nachts over droom?

Praktisch als ik ben, maak ik er een overzicht van:

  • Hoe draagt dit idee bij aan mij als persoon?
  • Hoe draagt dit idee bij aan mijn onderneming?

En als het echt weergaloos en iets totaal anders is, dan”

  • Wat is de blinde vlek in de idee?
  • Wie kan mij helpen om deze te spiegelen?

Coach

Mijn meest recente weergaloze idee ligt zo dicht bij mijzelf maar is ook weer zo anders dan ik nu bezig ben met ondernemen, dat ik iemand nodig had die mij kon spiegelen. Hoe aardig mijn man ook is, ik had iemand nodig met verstand van ondernemen, van personal branding maar die mij ook iets langer privé kent.

Toeval bestaat niet, kwam ik achter. Ik had al een afspraak gemaakt met Saskia Postma, De Personal Branding Coach, voor een podcast. Zij was voor mij dé persoon om mij die spiegel voor te houden. Ze gaf me een soort voorwerk mee om vooraf al een overzicht te maken. Nou is overzichten maken voor mij geen probleem, het waren haar vragen die me aan het denken zetten.

En dat gaf mij al richting. Ons gesprek hoefde dan ook niet lang te duren. Saskia legde de vinger op de zere plek, deed een deur open naar mogelijkheden en gaf me een blik op dat waar het in het verleden niet goed was gegaan. (Oké, dat laatste deed even pijn, maar ja, daar is het dan ook een spiegel voor).

Met andere woorden: welk weergaloos idee je ook kiest, leer van de lessen uit het verleden.

Overzicht

Zo mooi als Saskia mij een spiegel voorhield, zo mooi krijg ik die feedback ook terug van mijn coach klanten.

‘Je maakt overzicht van de chaos in mijn hoofd, daardoor kan ik kiezen’, aldus Henrieke. En dat is waar het om draait bij het hebben van weergaloze ideeën. Maak een overzicht zodat het maken van een keuze makkelijker is en er veel minder ideeën in de hoek liggen te treuren. En bespreek dat overzicht met iemand die jouw blinde vlek ziet.

Inmiddels ben ik mijn nieuwe weergaloze idee aan het uitrollen. En van het een komt het ander. Het verschil met andere ideeën is dat dit meer en beter past bij mij. Met dank aan de spiegel die mij door Saskia werd voorgehouden.

Tenslotte

Hoe ga jij om met je geweldige ideeën? Voer je ze gelijk uit of sterven ze een zachte dood?
Graag lees ik het in het reactieveld. Laat mij en de lezers genieten van jouw ervaringen.

Op jouw ideeën!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

Foto: CJ Dayrit on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven