Verbinding en vriendschap

Het een kan niet zonder de ander

Ik stuur geen kerstkaarten meer, de postzegels zijn veel te duur.’ ‘Ik heb al mijn kaarten weggegooid, te duur om te sturen’. ‘Zo’n onzin, de beste wensen sturen, wat wensen ze me dan?’

Het zijn zo wat uitspraken die ik afgelopen weken heb gehoord. Zelf ben ik wel zo’n kaarten-stuur-figuur. De verjaardagen staan zoals in menig Nederlands huishouden op de kalender in de toiletruimte. Daar kom ik regelmatig. In een kast heb ik laatjes met kaarten, gekochte, gekregen of zelf gemaakte. Zelf vind ik het leuk om slakkenpost (via de ouderwetse brievenbus) te krijgen.

Eens per maand of 2 maanden, afhankelijk van hoeveel verjaardagen er zijn in die periode, schrijf ik de kaarten. De enveloppe houd ik open, voor ze op de brievenbus gaan lees ik ze nog even. De postzegels zijn geplakt en met een post-it schrijf ik de datum erop dat ze gepost mogen worden.

Met kerst stuur ik ook kaarten. Bij voorkeur zelf gemaakte kaarten en hergebruik kaarten. Het is voor mij een manier om verbinding te houden met mensen om mij heen. En daar draait het uiteindelijk om. Verbinding.

In een podcast van De Correspondent luisterde ik naar het verhaal van Lynn Berger over hoe vriendschap de belangrijkste relatie van deze tijd werd. Dat zie ik om mij heen ook gebeuren. Er is minder familie en familie woont soms ver weg. Het kost dan ook veel tijd om ze te ontmoeten. Daarnaast, familie en buren krijg je, vrienden vind je zelf.

Tijd en energie

Hoeveel tijd en energie wil je steken in de verbinding met je familie, buren en vrienden. Als het wat minder klikt met familie, zie je ze misschien alleen bij rouwtjes en trouwtjes. Dat geldt ook voor buren, vaak ken je ze alleen van gezicht en een groet op straat.

In mijn vorige buurt zag ik de buren als ik twee keer per jaar een collecte deed. Eerst deed ik andere straten en daarna mijn buren. Dat duurde namelijk langer. Bij menig buur was er een praatje. Bij een buurt barbecue deed ik mee. Het hield daarmee ook wel op. Overigens ook bewust, stel dat je mot krijgt, je woont nog wel bij elkaar in de buurt!

Waarden

Dat is dan ook gelijk het spannendste met wonen in een community. Ook die mensen kies je niet echt uit. Er is een gezamenlijk doel, maar net als elk doel, wordt deze door een ieder anders aangevlogen, aangenomen, verondersteld en geactiveerd. Toch is het doel de grote gemeenschappelijke deler van een community, dat wat maakt dat er altijd een punt is waar je naar kunt refereren: waarom wonen we hier ook weer, wat zijn de waardes van onze community.

Om een community te kunnen laten slagen is er verbinding nodig. Verbinding is dan mijns inziens; interesse in elkaar, in elkaars wel en wee en in elkaars interesses en daarnaast ook elkaars mening of manier van leven respecteren.

Verbinding maken is ook een uitdaging. Mijn manier van verbinding is niet hetzelfde als die van mijn buren of mijn vrienden. Soms veranderen de interesses of levensontwikkelingen zo dat de verbinding veranderd. Soms wordt een vriendschap afgebroken of verwaterd het. Van beide kanten heb ik dat ervaren. Het is dan aan mij hoe ik dat opvat en ermee omga. Soms is er opluchting, soms is er ook rouw, zoals een vriendin die na zestien jaar vriendschap aangaf mij niet meer te willen zien. Daar heb ik lang verdriet om gehad en soms mis ik haar en de verbinding die we hadden nog.

Vriendschap

Vriendschap is een illusie’ zong de band Het Goede Doel, ‘een pakketje schroot met een dun laagje chroom’. Tja. Dat kan. Het hoeft niet. Menig persoon heeft jarenlange, wellicht decennia lange vriendschappen. Dat laagje chroom is goed onderhouden en de schroot zijn de ervaringen met elkaar. Vriendschap vergt onderhoud, onderhoud vergt tijd. En dat is waar velen geen tijd meer voor hebben en soms ineens ontdekken dat er weinig vriendschap meer is.

Vriendschap komt niet aanwaaien en blijft niet plakken. Je moet er zelf wat voor doen en soms ook voor laten. Het is keuzes maken; kiezen met wie je wel en niet je tijd wilt doorbrengen. Net als het nieuw leven inblazen in een verwaterde vriendschap of familieband. Het sturen van een verjaardagskaart of nieuwjaarswens zonder verwachtingen is dan een goede start. Na een kaartje is de verbinding niet hersteld, het vergt geduld en interesse. Ook openheid over je hernieuwde contact, is een pré. Spannend want je geeft je redenen bloot en de kans op afwijzing is groot. Niettemin, het is de moeite waard als je meer verbinding wilt met anderen.

Hoe onderhoud jij vriendschappen met familie, buren en vrienden? Ik ben benieuwd naar jouw manier. Laat het weten in het reactieveld hieronder. Ik leer graag van jou.

Op jouw verbinding!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma
reflector| spreker | auteur | coach

Foto: door Dim Hou via Pixabay

PS: als je een verjaardagskaart of kerstkaart wilt ontvangen, is het wel handig je nieuwe adres of verjaardag datum door te geven! Ik ben 17 juni jarig 🙂

 

6 gedachten over “Verbinding en vriendschap”

  1. Hallo Michaela, wat herkenbaar geschreven. Vwb kaarten sturen. Ontzettend leuk om een persoonlijke op maat gemaakte kaart te sturen of te ontvangen. Ik doe het regelmatig met eigen foto’s van herinneringen via kaartje2go. Ook ben ik blij als ik een echte kaart ontvang die met aandacht is uitgezocht. Laatst waren wij op Vlieland en sinds heel lang hebben wij gewoon weer eens een paar echte mooie kaarten gekocht met speciaal de ontvanger in gedachten. Setje postzegels en op de bus. Ik heb er lol in en een paar dagen later, als je er helemaal niet mee bezig bent krijg je soms ineens een berichtje met een reactie. Uiteindelijk draait alles om persoonlijke aandacht en contact! Alle goeds, Wilhelmus

    1. Michaëla Wierdsma

      Persoonlijke aandacht dat is waar het inderdaad om draait. Wat leuk dat je kaarten bent gaan versturen. Dubbel plezier hè! Dank voor je inbreng in dit schrijven. Het levert gelijk weer inspiratie op tot schrijven. Fijn dat je regelmatig zo vriendelijk reageert Wim.
      Hartegroet, Michaëla

  2. Nou Michaëla, een mooi stukje tekst. Voor mij is verbinding er voor elkaar zijn op het moment dat het nodig is maar ook als het minder nodig is(de plezierige momenten). Het aantal keren contact per jaar zijn voor mij niet belangrijk wel de inhoud vh contact… het samen zijn en samen doen…. Vwb het leven in een kleine community is het belangrijk om voor elkaar klaar ze staan en allen werkend ah algemene doel vd community…. Respecteer elkaars mening en het eigen individu mag niet boven het belang vd community staan.
    Zelf heb ik oude en nieuwe contacten en dit zijn met name buren en vrienden… familiecontact is oppervlakkig en naar mijn gevoel meer gedogen dan vanuit het hart…. Het contact met vrienden en buren is hecht maar niet hoogfrequent…. Daarnaast maakt het weerzien naar mijn mening dan ook intens en hartelijk…. Alsof we elkaar onlangs nog hebben gesproken…. De mate van vriendschap wordt naar mijn mening bepaald door hoe men voor elkaar klaar staat…. Bereidt om moeite te doen om te ontmoeten.
    Mijn verjaardag is 6 april 🙂

    1. Michaëla Wierdsma

      Dank voor je reactie André, leuk om je gedachten hierover te lezen. Moeite om te ontmoeten is wellicht ook moeite om op een of andere manier contact te houden. Voor een ieder is dat verschillend hè. In mijn optiek draait het ook op geen verwachtingen hebben. Dat scheelt teleurstellingen, al is het wel uitdagend! Hartegroet, Michaëla

  3. Verbinding met mensen vind ik lastig want gaat altijd samen met verwachtingen en grenzen .
    Ik betrap me erop dat ik vaker kies voor verbinding met dieren of de natuur ondat me dat een stuk makkelijker afgaat 😅

    1. Michaëla Wierdsma

      Dank voor je eerlijke reactie Judith, het is ook wel een dingetje die verwachtingen. Het uitspreken van de verwachting zou de teleurstelling kunnen temperen, al is ook dat een uitdaging. Dieren hebben geen verwachtingen, al zie ik die bedelende hond wel voor me of de cavia die bij ons piepte als de koelkast open ging!
      Ontdek hoe het voor jou zou kunnen werken om met mensen verbinding te hebben en dat uit te spreken. Het is een sprong in het diepe en een compliment voor jezelf als je die sprong waagt. Dan is er sowieso geen teleurstelling naar jezelf toe.
      Harte groet, Michaëla

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven