Inzicht in je eigen gedrag
De gevolgen van onze gedachten en daden zijn niet altijd te overzien door onszelf. Tenslotte zie je ook alleen de voorkant van je lijf als je in de passpiegel kijkt. Om verder te kijken dan dat heb je een ander nodig.
En als je door een ander gewaarschuwd wordt voor niet passend gedrag dat je vertoond en er willens en wetens mee doorgaat, krijg je het ‘Bokito’ effect.
De aap Bokito ontsnapte in 2007 uit zijn kooi en sleurde een vrouw mee. Even ter herinnering: de vrouw ging een paar keer in de week bij Bokito langs en legde contact door hem aan te staren. Apen kijken vooral vanuit de ooghoeken naar de ander, staren suggereert ander contact. De vrouw bleef, ondanks waarschuwingen, gedrag ten aanzien van deze aap vertonen die door Bokito anders werd geïnterpreteerd dan de vrouw bedoeld had.
En dat gebeurt niet alleen tussen mens en dier.
Clarence, 38 manager van een team van 25 man, had moeite om zijn team gemotiveerd te krijgen voor een nieuw project. Het motiveren van het team zoog al zijn energie uit hem. Hij had bepaalde ideeën met het project en de teamleden vingen die signalen niet op. Voor het eerst in zijn snelle carrière lag hij wakker van zijn werk.
Zijn lontje werd korter, zowel op het werk als privé. Fysiek kreeg hij klachten als hoge bloeddruk en onverklaarbare hoofdpijnen. Door zijn huisarts werd Clarence naar mij verwezen omdat de bloeddrukverlagers een symptoombestrijding waren en er meer aan de hand was.
In ons eerste gesprek ging hij helemaal los, alles wat fout was in zijn leven kwam eruit. Werk, teamleden, partner, kinderen, ouders, docenten, directie..…. Niemand ontkwam aan zijn frustratie van onmacht, ongeduld, onkunde, onmin en onvermogen. Het lag in eerste instantie altijd bij de ander….. Bokito.
Na 30 minuten was het genoeg met zijn geraas. Tijd voor inzicht in de ‘on’-gedachten.
Inzicht
De frustratie werd op een flipover ingedeeld in 4 categorieën:
- Werk
- Privé
- Verleden
- Zelf
Door heel expliciet in 1 à 2 woorden te benoemen waar de frustratie vandaan komt, kwam er inzicht om er verder mee te gaan.
In eerste instantie zat de frustratie vooral in 1 en 2. Na doorvragen kwam er inzicht in een herhaalpatroon. De frustraties uit werk en privé werden verbonden aan issues uit het verleden en uit karaktereigenschappen van hem zelf. Dat laatste was alsof Clarence niet alleen in de spiegel recht voor hem maar ook de spiegels zag die aan weerskanten schuin geplaatst van hem waren. Hij zag een compleet plaatje van zijn gedrag en gewoontes, getriggerd door het laatste frustrerende project op zijn werk.
Zijn ongeduld had ook een positieve kant, Clarence wilde gelijk aan de slag. Niet te lang na denken, gewoon actie en nieuwe gewoontes aanleren!
Nog 4 stappen voor de actie
Daar zaten nog wel een paar stappen voor zoals ik ook in het e-boek ‘Victorie binnen handbereik! Pluk de vruchten van doelen stellen’, aangeef. Clarence kreeg de implementatie om eerst de stappen van zijn waarom en zijn doelen in privé en werk te noteren. Daarna te bedenken hoe hij die doelen gaat halen en een te plan maken om aan de slag te gaan.
Deze stappen voor de actie heb je nodig om een zo’n groot mogelijk succes te behalen in wat je wilt bereiken.
Concreet betekende het voor Clarence dat hij de drive om een goed team te leiden onder woorden bracht. Hij leerde dat niet alleen werk maar ook zijn leven buiten het werk om belangrijk is, niet alleen voor hem maar ook voor zijn teamleden. De eerste stap was om uitstel van de start van het project te krijgen vanuit de directie om het team de tijd te geven om voor te bereiden. Doordat hij zich daar hard voor maakte had hij al de eerste winst geboekt bij de teamleden.
Privé ging het ook beter, als hij thuis was, was hij ook met zijn aandacht bij wat daar speelde. Zijn bloeddruk daalde. De driekantige spiegel liet hij zich regelmatig voorhouden als steunpunt bij terugval, zowel door zijn coach als door zijn partner en team. Op momenten van hoofdpijn wist Clarence dat dat een signaal naar zijn eigen gedrag was en kon hij daar actie op ondernemen. Dat het traject uiteindelijk nagenoeg op hetzelfde tijdstip gerealiseerd was, was de slagroom op de taart van hem, zijn veranderen van gedrag en zijn team.
Eén basis voorwaarde om echt te kunnen veranderen van gedrag
Veranderen van gedrag is heel goed mogelijk, voorwaarde is wel dat je weet wat je wilt veranderen en waarom. Op het moment dat een ander jou verteld iets wel of niet te doen en jij ziet daar geen heil in, dan doe je het niet of met tegenzin, gedoemd te mislukken. Het heeft dan niet jouw energie.
De gevolgen zijn voor jou en de ander. Het is alleen de vraag hoe erg de gevolgen zijn!
Heb jij ervaring mee met opgelegd veranderen? Wat was het resultaat? Ik ben benieuwd naar jouw reactie in het commentaarveld hieronder. Graag leer ik van je.
Op jouw verandering!
Michaëla Wierdsma
PS: Fijn als je dit artikel DEELT met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.