Een Ecologische VoetAfdruk van minder dan 1, dat is mijn streven. Want ook ik kan er niet meer omheen. Ook ik heb invloed op mijn nalatenschap. Echter, tussen woord en daad zitten de 3 G’s: geweten, gemak en gebrek. Gebrek aan kennis, tijd en zin. Soms ben ik gewoon liever lui dan moe.


‘Doen we een bloemstuk met z’n allen’ vraagt mijn nicht als ik haar bel om te vertellen dat onze tante is overleden. Daar had ik nog niet over nagedacht. Bloemen horen bij begrafenissen al heb ik daar niet zoveel mee. Daarbij, bloemen hebben, hoe mooi ze ook zijn, een grote impact op het milieu.

Tante hield van bloemen, zij was de enige voor ik wie ik nog bloemen kocht. Dan nam ik een zo’n klein vaasje mee waar de bloemist dan restjes bloemen in deed. Het juiste formaat voor haar kleine kamer in het verzorgingshuis.

‘Laat ieder maar zijn eigen gevoel volgen’ zeg ik, ‘ik bedenk nog wel iets’.

Een paar dagen later sta ik bij de bloemist. Met hét vaasje. Ik laat het voor de laatste keer opmaken. Het is wel symbolisch, de laatste eer aan mijn lievelings tante. Als progressieve zuster in het klooster heeft zij, niet zonder slag of stoot, haar leven gewijd aan God.

Het is de laatste keer dat ik bloemen koop. Om dan verder mijn leven te wijden aan Lekker Leuk Duurzaam. Een uitdaging. Een spannende uitdaging. Hoe zal ik met de slag en stoot omgaan? De tijd zal het leren, zoals het nu tijd is om afscheid te nemen.

Michaela Wierdsma

Foto:  Michaela Wierdsma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven