[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.14″]

Uitstelgedrag de deur uit

In het boek ‘Slik die kikker’ van Brian Tracy heeft hij het over minder treuzelen en meer doen met je beschikbare tijd. Het letterlijk slikken van kikkers is niet mijn ding. De figuurlijke kikkers, daar lust ik wel pap van.

Uitstelgedrag

Het houden van focus is een succesgewoonte, evenals het slikken van kikkers. Al klinkt dat minder smakelijk. Met deze laatste lukt het je namelijk om uitstelgedrag te voorkomen. Iedereen heeft last van uitstelgedrag. Ook succesvolle mensen hebben zo hun uitstelmomenten. Zij hebben echter geleerd deze tot een minimum te beperken. Met als gevolg dat zij zich vooral focussen op wat werkelijk moet gebeuren.

Wat zijn dan ‘die kikkers’?uitstelgedrag

Stel je voor dat je letterlijk zo’n groene kwakende kikker met geel zwarte oogjes gaat opeten. Dus niet alleen maar zoenen en hopen dat het de ‘prins op het witte paard’ wordt, nee, gewoon hap slik weg.

Door daar aan te denken, lopen de rillingen me over de rug. Yuk! Echt niet, ik bedenk dan wel iets om deze kikker niet te eten, smakelijker te maken of nog een tijdje in de koelkast te zetten.

En zo gebeurt het ook met taken die op je wachten. Zowel werk gerelateerd als in je privé leven.

 • Het aangifte doen van de btw en het invullen van je IB-biljet.
 • Het opruimen van je mailbox en het opzeggen van onnodige post.
 • Het onderhouden van klantrelaties en tante Mien opbellen.

Kikkers zijn niets anders dan taken waar je geen zin in hebt en die toch belangrijk zijn. De kunst is om je kikkers te herkennen én ze in de juiste volgorde te consumeren.

5 tips om kikkers te slikken

 1. Ontdek wat jouw kikkers zijn. Je hebt er ongetwijfeld een paar die met regelmaat terugkeren. Noteer deze en doe ze zodra je kan. Je weet dat je elk kwartaal de btw moet opgeven, noteer dan in je agenda dat je dat in de eerste week van het nieuwe kwartaal doet.
 2. Plan je kikker in. Elke dag eet je een kikker, bij voorkeur ’s ochtends als je de meeste energie hebt. Je blokt in je agenda het eerste uur om deze kikker te slikken. Daarna komt het toetje: het gevoel van voldoening, alsof geen kikker meer te dik, te vet of te glibberig is. Het slikken valt voor 99% van de tijd reuze mee.
 3. Hak je kikker in stukjes als het een brulkikker is. Brulkikkers zijn groot, uitheems en hebben geen vijand behalve je eigen brein met in productieve stemmetjes. Door de kikker in onderdelen te hakken is ie best te eten. Verdeel de kikker dan over 3 dagen en slik de kikker in delen. Je hebt dan ook 3 keer een feestje.
 4. Eet met plezier. Bedenk hoe leuk het is om je kikker te eten. In het begin smaakt het bitter, door het te kruiden (muziekje aan, lekkere kop thee erbij) pep je de smaak op en krijg je er plezier in. Je weet namelijk dat na deze maaltijd je nog een toetje krijgt, de nasmaak.
 5. Geniet van de nasmaak. De nasmaak is dat je een taak hebt volbracht waar je tegenop zag of geen zin in had. Je btw is de deur uit, er volgt geen naheffing. Het opruimen van je kantoor geeft overzicht. Het onderhouden van contacten leidt tot nieuwe orders. Het maken van de video leidt tot meer zichtbaarheid.

Kikker van afleiding

Er is één stiekeme kikker die overal tussendoor glipt. De kikker van afleiding, de koning onder de kikkers. Bedenk dan dat jij dus keizer bent en de koning niet toelaat in het heilige domein van jouw focus. Focus je op wat werkelijk belangrijk is.

Geef jezelf daarom elke dag 1 kikker en 3 doelen. De kikker is echt iets waar je tegenop ziet, de doelen zijn dingen die je gedaan wilt hebben afhankelijk van waar jij je focus op legt die dag. Het legen van de mailbox is een dagelijkse taak welke geen doel op zich is.

Zelf is mijn kikker altijd een pittige, iets waar ik tegen opzie. Soms is dat een video maken, een blog schrijven of een telefoontje plegen. Daarna plan ik mijn 3 doelen van die dag in. Ook belangrijk, maar op dat moment makkelijker te doen. Als laatste zet ik mijn dagelijkse taken op de lijst. Zo heb ik elke dag tussen de 3 en 6 werk gerelateerde taken en een smakelijke kikker.

Tot slot

Kikkers kom je altijd tegen, door deze te slikken ben je er het snelst van af en kost het je de minste energie. Je houdt dan tijd over voor dat wat werkelijk van belang is voor je.

Wat is jouw grootste kikker? Welke kikker brult jou uit je slaap? Laat het weten in het reactieveld hieronder. Je ontvangt een persoonlijke tip om te smullen van jouw kikker.

Op jouw focus!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma, Stok achter de deur Coach 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.14″]

PS: als overtuigd vegetariër staat mij de vergelijking met kikkers eten eigenlijk tegen, daarom slik ik ze maar heel snel door ?.

Foto: Jack Hamilton on Unsplash

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

5 gedachten over “Waarom kikkers slikken eigenlijk heel makkelijk is!”

 1. Ik heb een wekelijkse kikker, hij voelt aan als een brulkikker. Ik slik hem in één dag, zodat ik een groot feest te vieren heb. Ik verdeel hem in 12 hapjes en elk hapje vier ik.
  Dat is wellicht het sausje dat je bedoelt. Ik deel in een groep met collega’s die die dag eenzelfde kikker te slikken hebben dat ik ga starten met de kikker, en elke hap die verdwenen is deel ik daar ook. We motiveren elkaar en dat is een enorme steun. Als het dan einde werkdag is, ben ik heel tevreden dat die kikker weer verdwenen is.

  1. Michaëla Wierdsma

   Geweldig Marian, dat je kikkers slikken kunt delen. Bedankt voor het delen. Ze zijn dan smakelijker. Nog een tip voor jou: slik ook kikkers die je niet gelijk met anderen doet, maak ze klein of slik ze als het nog kikkervisjes zijn. Dan ervaar je hoe het is om kikkers te slikken zonder de steun van anderen zodat je weet dat je kikkers altijd kan slikken mét of zonder delen.

   Op naar de vijver vol kikkers en vol schouderklopjes die je jezelf geeft.

 2. Ja, ja ik zag Michaëla in levende lijve en gaf mijn reactie op haar salespage en haar website en haar blogs. Maar dát weet niemand, dat gaat niet online. Deze tekst wel: Ik heb haar zien opbloeien in een jaar tijd… ben zwaar onder de indruk van haar lekker herkenbare directheid. En de humor in de salespage. Mensen, Michaëla weet als geen ander hoe je jouw simpele, eentonige, gedisciplineerde, gewone leven tot een feest kan maken. En dat slechts door de werkelijkheid onder ogen te zien en gewoon vragen te stellen over het donker dat je overvalt in de dag. Het is toch niet erg om om hulp te vragen? Mensen hoeven niet alles te weten. Wat heb je aan een ego? Helemaal niks. Dus, bij deze zeg ik -maar dan als reactie op dit blog- Michaëla, je bent een prachtig mens!

  1. Michaëla Wierdsma

   Wow Saskia, wat een mooie woorden, ik bloos er gewoon van. Dank je wel. Ik heb niks aan mijn ego, maar die fluistert mij nu in ‘fijn hoor dat ik gestreeld wordt’ ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijmoedig Leven

Erkenning

Erkenning is wat iedereen nodig heeft. Van anderen, maar vooral van zichzelf. Een open en oprecht blog over onzekerheid en meer van dat soort gedonder.

Lees verder »
Scroll naar boven