Uitstelgedrag, word er blij van!

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.10.1″]

Oorzaak en gevolg van weinig plezier

‘Ik heb er gewoon geen lol in, dus doe ik het uiteindelijk niet of te laat’. Deze opmerking is een typische reden van uitstelgedrag. Als je iets niet leuk vindt, des te moeilijker is het om er aan te beginnen. Volgens Piers Steel, auteur van het boek ‘Uitstelgedrag’, is de technische term voor de mate van plezier WAARDE. En hoe minder plezier een taak geeft des te moeilijker wordt het om daaraan te beginnen. Plezier heeft dus een waarde. Aan jou om die waarde te geven.

Uitstelgedrag komt bij iedereen voor en er zijn taken die bijna niemand plezier geven. Ik ben nog nimmer iemand tegengekomen die met plezier zijn belasting aangifte doet. Het is een verplichting, geeft weinig plezier en het plezier dat je er aan zou kunnen beleven, komt nadat je het hebt ingevuld.

Voorkom uitstelgedrag

Met plezier kun je dus uitstelgedrag voorkomen. Om bij het voorbeeld van de belasting aangifte te blijven, wat is daar voor plezierigs aan.

  • Afvinken: gevoel van voldoening
  • Leeg hoofd: ruimte voor andere plezierige activiteiten
  • Leedvermaak: gevoel van overwinning
  • Beloning: aangifte ingeleverd, tijd voor je beloning

Beloning

Dat laatste, het jezelf een beloning geven, is van onderschatte waarde. Een beloning geeft plezier en een gevoel van overwinning. Denk maar aan de medaille bij de avondvierdaagse, de bijschrijving op je rekening, het compliment dat je ontvangt als je afgevallen bent of het ontvangen van je diploma.

Je beloning is van waarde. En hoe meer waarde je creëert, hoe meer plezier je ervaart en hoe minder uitstelgedrag je vertoont.

Uitstelgedrag en beloning

Door aan taken die je wilt uitstellen een beloning te hangen, ben je eerder geneigd om ze te doen. Je voorkomt uitstelgedrag. De kunst is dan om de beloning te zien als gevolg van de taak die je gedaan hebt en daar even bewust bij stil te staan.

  • Btw aangifte -> uur boek lezen
  • Marketingplan -> wandeling
  • Uur sporten -> film kijken

Koppel dus je beloning aan de activiteit of taak die je hebt gedaan. Je kunt anderen vragen je erbij te helpen. Zo laat ik mijn blogs nakijken door mijn man. Hij haalt de meeste taalfouten eruit en ook ‘kromme’ zinnen. Als beloning geeft hij mij een cijfer voor mijn blogs gebaseerd op inspiratie, vernieuwing, helderheid. Ik wil minimaal een 8 hebben en dat cijfer is de motor om mezelf te blijven verbeteren. Bovendien is het mijn wekelijkse beloning voor het toch weer schrijven van een blog.

Tot slot

Ontdek welke taken jou vooral uitstelgedrag geven en hang aan die taken beloningen.

Wanneer ervaar jij vooral uitstelgedrag? Laat het weten in het reactieveld (gelijk even doen) en ontvang een persoonlijke tip op dit uitstelgedrag.

Op jouw focus!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.10.1″]

TIP: geen idee hoe je taak en beloning aan elkaar koppelt? Pak een A4tje, schrijf links de taken waar je uitstelgedrag bij vertoont en rechts alle beloningen die je kunt verzinnen. Verbind de taak aan een beloning die in verhouding is. Doe de taak, ontvang de beloning en ervaar het effect.

Alleen nog even doen natuurlijk ?

Foto:  Alexandra Gorn on Unsplash

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Scroll naar top