Oorzaak en gevolg van weinig plezier

‘Ik heb er gewoon geen lol in, dus doe ik het uiteindelijk niet of te laat’. Deze opmerking is een typische reden van uitstelgedrag. Als je iets niet leuk vindt, des te moeilijker is het om er aan te beginnen. Volgens Piers Steel, auteur van het boek ‘Uitstelgedrag’, is de technische term voor de mate van plezier WAARDE. En hoe minder plezier een taak geeft des te moeilijker wordt het om daaraan te beginnen. Plezier heeft dus een waarde. Aan jou om die waarde te geven.

Uitstelgedrag komt bij iedereen voor en er zijn taken die bijna niemand plezier geven. Ik ben nog nimmer iemand tegengekomen die met plezier zijn belasting aangifte doet. Het is een verplichting, geeft weinig plezier en het plezier dat je er aan zou kunnen beleven, komt nadat je het hebt ingevuld.

Voorkom uitstelgedrag

Met plezier kun je dus uitstelgedrag voorkomen. Om bij het voorbeeld van de belasting aangifte te blijven, wat is daar voor plezierigs aan.

  • Afvinken: gevoel van voldoening
  • Leeg hoofd: ruimte voor andere plezierige activiteiten
  • Leedvermaak: gevoel van overwinning
  • Beloning: aangifte ingeleverd, tijd voor je beloning

Beloning

Dat laatste, het jezelf een beloning geven, is van onderschatte waarde. Een beloning geeft plezier en een gevoel van overwinning. Denk maar aan de medaille bij de avondvierdaagse, de bijschrijving op je rekening, het compliment dat je ontvangt als je afgevallen bent of het ontvangen van je diploma.

Je beloning is van waarde. En hoe meer waarde je creëert, hoe meer plezier je ervaart en hoe minder uitstelgedrag je vertoont.

Uitstelgedrag en beloning

Door aan taken die je wilt uitstellen een beloning te hangen, ben je eerder geneigd om ze te doen. Je voorkomt uitstelgedrag. De kunst is dan om de beloning te zien als gevolg van de taak die je gedaan hebt en daar even bewust bij stil te staan.

  • Btw aangifte -> uur boek lezen
  • Marketingplan -> wandeling
  • Uur sporten -> film kijken

Koppel dus je beloning aan de activiteit of taak die je hebt gedaan. Je kunt anderen vragen je erbij te helpen. Zo laat ik mijn blogs nakijken door mijn man. Hij haalt de meeste taalfouten eruit en ook ‘kromme’ zinnen. Als beloning geeft hij mij een cijfer voor mijn blogs gebaseerd op inspiratie, vernieuwing, helderheid. Ik wil minimaal een 8 hebben en dat cijfer is de motor om mezelf te blijven verbeteren. Bovendien is het mijn wekelijkse beloning voor het toch weer schrijven van een blog.

Tot slot

Ontdek welke taken jou vooral uitstelgedrag geven en hang aan die taken beloningen.

Wanneer ervaar jij vooral uitstelgedrag? Laat het weten in het reactieveld (gelijk even doen) en ontvang een persoonlijke tip op dit uitstelgedrag.

Op jouw focus!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

TIP: geen idee hoe je taak en beloning aan elkaar koppelt? Pak een A4tje, schrijf links de taken waar je uitstelgedrag bij vertoont en rechts alle beloningen die je kunt verzinnen. Verbind de taak aan een beloning die in verhouding is. Doe de taak, ontvang de beloning en ervaar het effect.

Alleen nog even doen natuurlijk ?

Foto:  Alexandra Gorn on Unsplash

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

8 gedachten over “Uitstelgedrag, word er blij van!”

  1. Doordat gedane zaken en beloning aan elkaar gekoppeld worden moet ik denken aan vroeger:
    Ik woonde op mezelf, maar vlak bij mijn ouders. Als ik dan eens flink schoongemaakt had (waar ik nog steeds een hekel aan heb, kwam mijn moeder met een bosje bloemen aan. Ik ergerde me daar rot aan en dacht dan “waarom een beloning, dat moet je toch gewoon doen!” Ik ga mezelf meer belonen 😉

    1. Michaëla Wierdsma

      Wat leuk dat je reageert op dit blog en super dat je jezelf meer gaat belonen. Het is eigenlijk zo eenvoudig. Alleen al het er even bij stil staan van die warme kop thee na je activiteit. Het erbij stil staan en jezelf een compliment geven is ook al een beloning. Ook als je eigenlijk nog denkt ‘je moet het toch gewoon doen’. Je hebt het toch maar gedaan!

  2. Ik kan momenteel wel wat beloningen gebruiken, maar dan moet ik ze wel eerst verdienen. Een mooie gelegenheid om wat uitgestelde taakjes onderhanden te gaan nemen. Dank voor de tips!

    1. Michaëla Wierdsma

      Maak dat wat je wilt verdienen niet te groot Margriet. Het moet haalbaar zijn. Langzaam maar zeker kun je de lat hoger leggen. Eerst succes proeven zodat je jezelf conditioneert om dat succes elke keer te ervaren. De beloning is een mooie stimulans, zeker als je de neiging hebt om toch te gaan uitstellen. Succes en ik lees graag je ervaring.

  3. MIchaela, ik heb jouw blog gelezen en talloze excuses om er niet direct op te reageren:
    1 ik heb het niet goed gelezen
    2 Ik heb het niet goed begrepen
    3 De anderen die op jouw blog reageren schrijven veel leukere reacties dan ik
    4 Ik schrijf niet altijd heldere teksten
    en zo kan ik nog wel even doorgaan.

    Waarom? Omdat dát nou het typische uitstelgedrag is waar jouw blog over gaat.
    Het is immers niet zo belangrijk of ik de perfecte lezer ben, het is belangrijk dat ik de kern van jouw blog voel.
    En dat is plezier.
    Ik heb plezier en jij hebt plezier als ik je jouw succes gun.
    En dat doe ik van harte.
    Dus: mensen, lees de blogs van Michaëla, daar wordt je vrolijk van!
    Michaëla inspireert!
    Hartegroet van Saskia

    1. Michaëla Wierdsma

      Dank je Saskia voor je enthousiasme. Het gaat om de essentie van het blog. Perfectionisme is eerder een hindernis dan een aanwinst als het gaat om het hebben van focus, van plezier en van een prettig leven.
      Fijn dat mijn blogs jouw inspireren. Graag lees ik welke tips voor jou van toepassing zijn en natuurlijk het resultaat daarvan.

  4. Ik wist niet dat het zo waardevol was om een beloning aan een gedane taak te koppelen. Ik doe dat eigenlijk zelden. Ik zal er mee beginnen en kijken welk effect het heeft.

    Uitstel gedrag heb ik m.n. als ik denk dat ik iets niet kan of als ik het overzicht kwijt raak.

    1. Michaëla Wierdsma

      Dank voor je inzicht Donna, goed om de koppeling tussen gedane zaken en beloning te gaan leggen. Ik lees graag het effect.
      Tip voor jou: als je het overzicht kwijt raakt of dreigt kwijt te raken. Ga dan weer naar je fundament. Daarin staat wat jij wilt en waar je naar toe wilt. Alles wat dan op je af komt, groot en klein, leg je weer naast dat fundament. Je ontdekt gelijk weer waar jij dan je focus op mag leggen. Succes.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven