Uitdagingen in een community

Schijt hebben aan schijt!

Uitdagingen horen bij het leven en zeker ook bij leven in een (woon)community. Soms moet je er gewoon schijt aan hebben. Letterlijk!

Mijn huisje en die van een aantal buren hebben een droog toilet oftewel een composttoilet. Het heet een droogtoilet omdat de urine afgescheiden wordt van de ontlasting. Denk maar niet dat het ook droog is in die emmer. Poep bevat veel vocht en dat vocht is nodig om te composteren. Een worm heeft tenslotte ook dorst.

Echter teveel vocht doet een worm verzuipen, dus composteert ie de poep niet. En dát is een echte uitdaging. Het vocht dus. De dames (ja, heren hebben zich niet aangemeld) van de poepgroep zijn de poepuitdaging aangegaan. Er zijn vier ibcontainers van duizend liter waarin poep en droog materiaal zoals vlas, riet en schors met hun bewoners (duizenden poepwormen en soms een rat op visite).

Een poep uitdaging

Laatst was het raak. Een poep uitdaging. Er was teveel vocht in een container en de wormen staakten. De uitdaging was de hoeveelheid vocht te verminderen en poging nummer 4 werd ondernomen. Eindelijk is het gelukt. Met humor, overleg en met behulp van een luchtbedpomp en 1 manspersoon erbij (daar was ie dan), stroomde het vocht langzaam in een emmer. Bij een foute beweging spetterde het vocht in een gezicht of laars. Er werd gejuicht (jippie het lukt), gelachen (de gezichtsuitdrukkingen), geroken (hé dat is mijn schijt), geklets (over poep, poepsores en poepelegein), geschept (van de ene naar de andere container) en bewonderd. Vooral de vele mooie gladde roze wormen werden met vreugde begroet. De beloning, prachtige compost, werd zichtbaar. Een high five met de poephandschoen!

Moraal van het verhaal: ga uitdagingen aan met humor. Dan zijn ze leuker, lichter en makkelijker te doen. Nog beter: ga uitdagingen met elkaar met humor aan, dat maakt het nog lichter en nog leuker. En bedenk een beloning.

De beloning voor de vocht uitdaging van de poepgroep plus die ene man was een yogasessie na afloop. Al werd er eerst even gedoucht, dat dan weer wel.

Op jouw uitdagingen!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

PS: op 25 juni geef ik weer de workshop Wonen in een Community – de Basis. Zou jij ook in een community willen wonen of wil jij zelf een community beginnen? Dan is dit de workshop voor jou. Ontdek wat voor jou je fundament voor fijn samen en uitdagend wonen en leven is.

 

2 gedachten over “Uitdagingen in een community”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven