Me-management, ga de uitdaging aan!

Focus houden, time management en zichtbaarheid. Het zijn de termen die je als ondernemer om de oren vliegen tezamen met tips, ideeën, checklists en stappenplannen.zichtbaar ondernemen me-management

Zijn ze overbodig? Nee, zeker niet, ze zijn zeker nodig. Zonder ideeën en tips geen zichtbaarheid en zonder planning en doen geen onderneming.

Het ondergeschoven kind als ondernemer is het me-management. Met andere woorden, kun jij jezelf wel managen? Weet je wie je bent en wat je werkelijk wilt?

Hoe kun je ondernemen als je niet weet waar je naar toe wilt? In het blog ‘Gegronde excuses’ benoemde ik kort het baken op de kust. De vraag is dan: welk baken en wiens kust?

Geen excuus

Als je baken in de mist staat is dat geen excuus om niet te beginnen. Je weet daar ergens is het eiland van mijn dromen en je gaat varen. Je vertrekt dus met de kennis die je hebt en gaandeweg je reis ontdek je wat werkelijk het eiland van je dromen is en trekt de mist op.

Mist verdwijnt door het stijgen van de temperatuur of door de wind. Tijdens ondernemen doe je dat ook met jezelf. Word warm van de antwoorden op onderstaande vragen en zet je innerlijke ventilator aan om jouw mist te verwaaien.

  1. Waar word ik blij van?
  2. Waar wil ik zijn in de toekomst?
  3. Wat is de eerste stap die ik neem?

En gedurende de reis kijk je of de antwoorden kloppen met dat wat je wilt bereiken, ondertussen sta jij aan het roer van je onderneming.

  • Ga je voor de wind recht op je doel af?
  • Of laveer je tegen de wind in naar je doel?
  • Of ben jij er zo een die regelmatig in een windstilte ligt te dobberen en niet meer weet welke kant je ook al weer op gaat?

Waar leidt me-management naar toe?

Dat laatste, dobberen in windstiltes, overkwam mij ook. Ik vind heel veel dingen leuk, ben van vele markten thuis, stap overal op af en laat mij graag afleiden door ideeën en enthousiasme van anderen.

Tot ik mijzelf afvroeg, waar wordt ik blij van, waar krijg ik energie van, wat is mijn hartenwens en waar leidt dat naar toe. Wat wil ik werkelijk.

Onderstaand verhaaltje geeft inzicht.

Een visser in Mexico zat heerlijk op het strand, starend over de zee. Zijn vangst van die ochtend was verkocht op de markt. Een Amerikaan liep langs ging naast hem zitten en vroeg of hij niet moest werken. “Nee”, zei de Mexicaan, “ik ben visser en dat heb ik vanochtend al gedaan.”

“Maar als je nu meer gaat vissen, kun je een grotere boot kopen en nog meer vissen vangen,” raadde de Amerikaan aan. “Dan kun je nog een boot kopen, met nog meer mensen die voor je vissen. Het maakt je heel rijk.”

“Wat moet ik met al dat geld” vroeg de Mexicaan.

“Dan kun je heerlijk op het strand zitten en over de zee uitkijken” was het antwoord van de Amerikaan.

“Wat doe ik dan nu?” was de reactie!

Uitdaging

Als je bovenstaande leest wie kies je dan? Wie zou jij willen zijn en waarom?

De Mexicaan geniet elke dag van de zee. De Amerikaan heeft eerst heel veel werk verzet voor hij van de zee kan genieten. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Waarom kiezen velen voor de Amerikaan? Of: waarom prefereren velen de Mexicaan maar handelen ze als de Amerikaan?

Het antwoord laat ik in het midden. Wat ik wel naar voren haal is dit:

Als jij niet weet wat je wilt in je leven en met je onderneming, blijf je dobberen.

Als je daarvan geniet, lekker blijven dobberen. Als het je frustreert, onderneem dan actie en ga je bovenstaande vragen beantwoorden. Dan weet je bij iedere keuze weer welke kant jij jouw roer op zet.

Op jouw reis!

Michaëla Wierdsma

PS: Deel dit artikel met je Facebook vrienden- en volgers, LinkedIn contacten en Twittervolgers via de share knoppen, zodat ook zij voordeel hebben van deze materie. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven