Maak jouw keuze

Er is zoveel te doen, te kijken, te beleven, te ervaren ook op gebied van duurzaam leven. Heb je ook dat gevoel dat je niets mag missen, maar dat het je ook teveel wordt?


Komend weekend zijn er 2 lezingen, 1 plogochtend en ook nog 2 verjaardagen waar je nog een duurzaam cadeautje voor wilt scoren. Ook is er nog een documentaire die je echt moet zien op tv, wil je een maaltijdschema voorbereiden en is het ook nog eens mooi weer. Je moet er echt even uit om vitamine D op te doen tijdens de nieuw uitgezette wandeling in de duinen. En dat alles terwijl je nog je weekend klussen hebt, langs de lijn moet staan en je moe bent van een volle week. Dat duurzame gedoe ook, het kost tijd!

Tredmolen

Soms voelt het alsof je geleefd wordt door je agenda en weet je alleen nog wat je gedaan hebt door in je agenda te kijken. Het voelt alsof je een hamster bent in zo’n molentje. Je draaft maar door, het eindigt nooit en het voelt alsof je nooit genoeg doet in je duurzame levensstijl.

Totdat je beseft, dit is niet wat ik wil. En dan ren je nog even door, je weet immers niet beter. Maar ehh….hoe stap je uit die tredmolen?

3 manieren om uit de tredmolen te stappen

  1. Stop met hamsteren

Stop met het verzamelen van allerlei informatie. Beperk je tot wat werkelijk je interesse heeft. Je hoeft niet alle documentaires te zien, alles zelf maken voor verjaardagen, of alles zo duurzaam mogelijk doen. Maak keuzes die bij je passen. En maak die tot gewoontes die dan geen extra tijd meer kosten.

2. Word een cavia in plaats van een hamster

Een hamster blijft rennen, een cavia rent als het hem uitkomt. Een cavia komt tot leven als er iets gebeurt dat hem werkelijk interesseert. Het geluid van de koelkastdeur bijvoorbeeld, het enthousiasme straalt van het beestje af. Wat is jouw koelkastdeur? Waar word jij werkelijk blij en enthousiast van? Daar begin je dan mee. Word je blij van kijken van een documentaire die je ondersteund in je duurzame lijfstijl, ga die dan kijken. Is een boek lezen meer jouw ding, doe dat. Krijg je wel energie van een groep mensen die met hetzelfde bezig is, kies voor hen en niet voor een verjaardag waar je je opvreet over de onderwerpen die besproken worden.

3. Ga herkauwen
Koeien grazen en gaan dan op hun gemak hun voedsel herkauwen met melk als gevolg. Ga ook lekker grazen en beleef het daarna opnieuw het plezier, het succes en het gevoel van dankbaarheid. Neem de tijd om een gesprek, boek of documentaire te overdenken. Voel de energie die een vegetarische maaltijd of ervaringscadeau geven je gaf. Schrijf de inspiratie die het je gaf op. En op momenten van rennen in je tredmolen pak je je schrijfsels erbij. De manier om uit de molen te stappen.

Hulp bij keuzes maken

Makkelijker gezegd dan gedaan. 101 stemmetjes in je hoofd die ‘ja maar’ en ‘wat als’  zeggen. Maar….je hoeft het niet alleen te doen. Er zijn mensen om je heen die hetzelfde ervaren of al ervaren hebben. Je staat er niet alleen voor, noch om duurzamer te leven noch om überhaupt een nieuwe gewoonte eigen te maken. Vraag hen om hulp of vraag professionele hulp om de eerste stappen te zetten.

Dat kan figuurlijk, maar ook letterlijk. Dit filmpje getuigd daarvan. Het gaat niet zozeer om duurzaam leven als wel om hulp vragen. Ik was gewoon te laat om hulp te vragen en ging letterlijk op mijn plaat. Door daarna opnieuw met tips weer de tredmolen in te stappen ging het een stuk beter. Ongeveer dan.

Take 1: filmpje op you tube

Take 2: filmpje op you tube

Op jouw keuzes!

Michaela Wierdsma

NB: Zit jij in zo’n tredmolen of zoek je gelijk gestemden, meld je aan bij de facebookpagina van Lekker Leuk Duurzaam en vraag hulp. Wil je liever persoonlijk hulp dan kun je mij natuurlijk ook mailen. Naast de Lekker Leuk Duurzaam levensstijl werk ik ook als coach, vandaar.

Foto:  Michaela Wierdsma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven