Tussen droom en doel zit doen
Met een stappenplan naar het gewenste resultaat
Tussen droom en doel zit een heel proces van plannen, overleg en acties; kortom doen. Het resultaat van doen is het bereiken van een doel. Hoe lang het duurt voor je die droom ook werkelijkheid ziet worden is onbekend. Het kan een maand zijn, maar net zo goed jaren.
Hoe intenser de droom is, al dan niet met gevisualiseerde beelden, hoe groter de kans dat deze ook werkelijkheid wordt. Wat niet wil zeggen dat het resultaat ook het gedroomde doel is!
Het klinkt als ‘the American dream’ waarin een acteur president wordt. Het klinkt ook eerder onwerkelijk en vooral uitzonderlijk. Toch is bereiken van die droom realiteit voor velen. Het is een al dan niet bewust proces.
De allochtoon die dokter wilde worden en via de mavo met enorm doorzettingsvermogen na twintig jaar studie op zijn 32e chirurg is. De sporter die na 16 jaar trainen een Olympische medaille haalt. Het meisje dat droomde van een groot gezin en op haar 36e moeder is van 8 (pleeg)kinderen. Ze hebben alle drie een droom en doel met een onzekerheid of het ooit bereikt zal worden.
En toch lukte het hen om die droom te verwezenlijken.
Wat maakt dat zij hun droom bereikt hadden? Een wezenlijk verschil is dat zij naast hun droom ook een stappenplan voor ogen hadden om die droom te bereiken. Stap voor stap, kans voor kans, van het ene tussendoel naar het volgende. Succes is niet gegarandeerd. Wat wel gegarandeerd is, is een reis vol pieken en dalen, uitdagingen, teleurstellingen en triomfen.
Droom van een community
Velen dromen ook van het leven in een community, een eigen off grid (tiny)huis bouwen of een plekje om te wonen ergens in de natuur. Ik ook. Ik droomde er ook van. Geïnspireerd door De Kleine Aarde en 12 Ambachten in Boxtel droomden manlief en ik van een duurzaam zelfgebouwd huis. In 1990 fietsten we in drie dagen naar Boxtel, bezochten de architect Rens Pijnenborg (die anders wonen stimuleerde) en daar spatte de droom om diverse redenen voorlopig uiteen. Het werd een rijtjeshuis met duurzame aanpassingen als natuurlijke verf, hergebruik materialen, een biobased keuken en de eerste zonnepanelen. Toch bleef die droom op de achtergrond aanwezig tot ik in 2018 overging tot daadwerkelijke actie. De sluimerende droom werd omgezet in een stappenplan en een doel voor ogen.
Met mazzel, kansen zien, een netwerk opbouwen, visualiseren en een portie geluk waren onderdeel van ons bewuste en onbewuste stappenplan. Sinds november 2020 woon ik dan ook in een zelfgebouwd biobased huis (met de keuken uit ons vorige huis), in een community en heb ik al vele mensen mogen rondleiden over het terrein en in ons huis.
Vertrouwen
Wat maakt dat het mij en anderen wel gelukt is? Naast al die hiervoor genoemde mazzel is er een onderliggende drijfveer: dat is de hartenwens, de passie voor het onderwerp en de alles overheersende overtuiging dat het kan. Het vertrouwen te hebben dat aan het einde van de rit jouw droom werkelijkheid wordt met een enorme wil om ook te slagen.
Ontbreekt dat vertrouwen, dan is de haalbaarheid een stuk lager. Zonder die overtuiging is het moeilijker om op momenten van twijfel, moedeloosheid, energielek of tegenslag, die droom om te zetten in doen.
Tussen droom en doel zit doen. Doen met een stappenplan is het meest efficiënte.
Mijn droom was het zelf bouwen van een gelijkvloers biobased huis met ruimte erom heen voor een tuin en een samenlevingsvorm met anderen. Best nog wel vaag eigenlijk, toch was het een einddoel. Door er actief mee aan de slag te gaan, werd dat doel concreter en legde ik een fundament onder mijn droom. Gedurende het proces kwamen er kansen langs, die weliswaar niet helemaal aan dat concrete doel voldeden.
– het is niet in de door mij gewenste omgeving
– het is geen eigen grond
– geen financieringsmogelijkheid
– het is niet permanent
– het heeft een hoog eigen risico
Kansen
En toch zag ik in die kansen een mogelijkheid om mijn doel te bereiken: het op korte termijn realiseren van die droom. Dit project was al ver in het proces met gemeente, het was op redelijke afstand van mijn kinderen en vrienden en op fietsafstand van voorzieningen. Mijn doel kwam dichterbij doordat ik me kon aanpassen aan de kansen die langs kwamen. En zo geschiedde.
In de workshop Wonen in een Community – de basis, ga ik verder in op hoe je van droom naar doel kunt gaan met onder andere een 10-stappenplan. Wil jij jouw community droom concreter maken doe dan mee met deze workshop. Het is, zoals een van de deelnemers na afloop aangaf: ‘een verfrissende start in zelfreflectie en een goed opgebouwde workshop naar samenleving en community wensen en mogelijkheden’.
Droom en ga doen. Deze workshop is een van de vele stappen die jij zet naar jouw doel. Voel je welkom.
Op naar jouw droom en doel!
Michaëla Wierdsma
PS: van droom naar doel middels een stappenplan doe ik bewust en onbewust al mijn hele leven. Vele dromen zijn bewaarheid geworden. Sommige niet en terugkijkend weet ik ook waarom. In de workshop vertel ik er meer over.
Foto: Lindsay Henwood