[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″]

Toeval bestaat of denk jij van niet?

Toeval bestaat niet is een gevleugelde uitspraak. Inmiddels ben ik ervan overtuigd dat toeval wel bestaat, dat het zelfs logisch is, en dat je het ook actief kunt inzetten door te focussen.

Toeval is focus en focus is toevalToeval bestaat

Op het moment dat je je focust komen er ingevingen. Zoals bij het zoeken naar een onderwerp voor een blog. Je zit achter je pc en hebt geen idee waar je over zal schrijven. Ineens is daar een woord dat helemaal past bij waar je nu in je werk mee bezig bent.

Of het vinden van een parkeerplaats op het juiste moment. Toeval? Het is vooral focussen op wat je op dat moment nodig hebt: een parkeerplaats.

Onbewust toeval werkt ook. Je denkt aan iemand en die stuurt een appje of je komt hem tegen bij een seminar. Al jaren niet gezien! ‘Da’s toch ook toevallig, ik dacht van de week nog aan je!’ Het klinkt als een afgezaagde openingszin, maar bedenk eens hoe vaak je dat overkomen is. Onbewust heb je je gefocust op wat je zoekt of waar je je mee bezig houdt.

Focus houden

Focus op wat je wilt en het valt je toe. En daar zit dus de crux. Weet je wat je wilt? Weet je welke kant je op wilt met je bedrijf en leven? Zolang je dat niet duidelijk hebt, is focus houden als zeilen zonder roer, je waait met alle winden mee. Het is dan helemaal niet zo toevallig dat succes uitblijft.

5 tips om toeval te beïnvloeden in je onderneming

 1. Ontdek de basis. Wat is de basis van je onderneming? Wat doe je, waar word je blij van en waarom. Kortom, wat is je positionering. Dit is de rode draad waar je al je besluiten aan vast haakt. Hoe helderder je deze hebt, hoe meer focus.
 2. Ontdek je doel. Wat is je doel met je onderneming in groei, in tijdsbesteding, in omzet, in samenwerking. Werk dat uit en ervaar de focus die dan ontstaat.
 3. Ontdek je plan. Maak een haalbaar plan zodat je duidelijk weet waar je op gaat focussen.
 4. Ga doen. Doen is het toverwoord in ondernemen. Door te doen ontdek je hoe je kunt focussen, wat je afleiders zijn en wat falen met je doet. Je ontdekt dat doen soms laten is, en dat komt niet toevallig op je pad!
 5. Vertrouw op toeval. Doordat je je focust op wat je wilt, komt het naar je toe. Door daarop te vertrouwen, daarin te geloven zul je steeds meer toeval ervaren. Zie het als zelfvertrouwen

Toeval kan ook negatief zijn

Er is één addertje onder het gras: negativiteit. Het klopt dat toeval ook negatief kan zijn. ‘Het zal toch niet verkopen’ of ‘Ik heb altijd file’ of ‘Wat ik ook doe, het is nooit goed’. En je zult niet verkopen, staat in de file en je ontvangt niet het compliment waar je naar verlangt. Het is dus jouw intentie waarmee je toeval inzet.

Je krijgt waar je om gevraagd hebt, ook wel de Wet van Sinterklaas genoemd. Als je niet duidelijk vraagt wat je wilt, krijg je iets anders. Toevallig!

Als je bovenstaande complete onzin vindt neem dan in ieder geval dit mee:

Focus op dingen die goed gaan.

Schrijf in je agenda waar je je die dag op focust en schrijf ’s avonds het effect op van die focus. Is het dan toeval dat het een positief effect heeft?

Tot slot

Wees eerlijk naar jezelf zonder verwijten. Kijk eens in de spiegel, wat zie je dan werkelijk, zonder jezelf verwijten te maken. Lach naar jezelf en focus op 1 ding dat je wilt verbeteren. Ontdek hoe dit jou, heel toevallig helpt in je onderneming.

Waar zit bij jou het grootste hiaat in focus houden? Laat het weten in het reactieveld hieronder en ontvang een persoonlijke tip zodat jij nog beter focus kunt houden.

Op jouw focus!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma, Stok achter de deur Coach 

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.12.2″]

Foto:  Alejandro Salinas on Unsplash

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

6 gedachten over “Toeval is logisch, toch?”

 1. Ik geloof dat toeval bestaat. Ik was onlangs mijn ondernemerschap aan het heroverwegen en toen kwamen er 2 hele mooie mogelijkheden voorbij. Het heeft zo moeten zijn. Later meer over deze mogelijkheden en wat ik ermee gedaan heb.

  1. Michaëla Wierdsma

   Wat goed Hester dat je onbewust het toeval hebt opgezocht. Het is de energie en de vraag die je jezelf dan stelt, waardoor er ruimte komt en inspiratie. Ik ben benieuwd wat je er verder mee gaat doen. Je houdt me zo belangstellend! Top.

 2. Toeval of niet ….
  Ik plaatste gewoon een “vreemde” foto van een helemaal oranje huiskamer en krijg een reactie van iemand die ik ken die dit naar een vriendin doorstuurde …. Iets voor jou? Ik bekijk haar profiel en zie een filmpje van haar zus die als muziekagoge prachtige muzikale dingen doet “handdansen” met ouderen met dementie. Ik raak hier helemaal door geïnspireerd, vertel dit ook aan iedereen die er oor voor heeft en ga dit binnenkort ook uitproberen met mensen met een verstandelijke beperking. Ik vind dit soort inspiratie dus geweldig gewoon door toeval …. en ineens ….
  Fijne dag! Maak er wat moois van! Wilhelmus

  1. Michaëla Wierdsma

   Wat een mooi toeval Wilhelmus, dank voor je verhaal. Geweldig om te zien hoe je geïnspireerd wordt door het domino effect van toevalligheden. Ik wens je veel van deze effecten toe.

 3. Ik geloof wel dat toeval bestaat en dan in de zin van het valt je toe.
  En niet zoals wij het woord toeval eigenlijk gebruiken.
  Alles is energie en dus is hetgeen waar je op focust hetgeen wat je krijgt.
  Het valt of staat daarom met je gedachten, je gedachten creëren je toekomst.
  En dan is het soms heel vervelend dat je niet de juist gedachten hebt. 😉
  Aan de slag dan dus om te zorgen dat de dingen die je echt wilt je ook gaan toevallen.

  1. Michaëla Wierdsma

   Dank voor je reactie Angelina, het zijn inderdaad soms je eigen gedachten die je in de weg kunnen zitten om toeval toe te laten. Daar is dan nog winst te behalen. Mooi dat je dat ook zo beseft. Succes en op naar meer toeval.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven