[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Hoe herpak je weer de routine van Focus Houden?

Ken je dat, dat je door een opmerking, een ontwikkeling of een verwachting helemaal van je pad raakt? Dat als bij een lek geprikte ballon alle energie is verdwenen? Dat je een dreun krijgt die zijn weerga niet kent?

Dat had ik een tijdje terug. Super enthousiast, enorm gedreven en in volle vaart werkte ik aan een project. Totdat er een kink in de kabel kwam. Het was alsof ik tegen een glazen wand knalde die ik niet had gezien. Niet alleen stootte ik mijn neus, ik zag ook dat aan de andere kant van die wand alles gewoon doorging, terwijl ik daar met knallende hoofdpijn mijn balans weer aan het zoeken was.

Op dit soort momenten is de routine van focus houden onmisbaar.Michaela Wierdsma Focus Houden

Focus houden is niet alleen de kunst van heel goed weten wat je wilt en waar je naar toe wilt, maar ook een kwestie van routine. Na zo’n dreun val je terug in je routine van focus. Ongeacht waar je op dat moment mee bezig bent.

4 tips om focus te houden na een dreun

 1. Sta even stil. Letterlijk en figuurlijk. Maak een pas op de plaats en adem rustig in en uit. Reageer even niet. Kom eerst op adem. Je eerste reactie is er vaak een vanuit verbijstering, frustratie of woede. Niet de beste reactie die je kunt geven.
 1. Kijk van een afstand naar de situatie. Wat is extern en wat is intern. Extern kunnen locatieproblemen, team communicatie of zoiets als een stroomstoring zijn. Intern is je eigen interactie, kijk van een afstand naar je eigen handelen zonder daar over te oordelen.
 2. Ga in gesprek met twee of drie mensen over de dreun die je opgelopen hebt. Niet door dit van de daken te schreeuwen. Zoek mensen die niet te direct betrokken bij je zijn.
 3. Maak een keerpunt van de dreun. Vanaf dat moment ga je opnieuw je mogelijkheden, kansen, uitdagingen en interactie herijken. In het blog ‘Keerpunten in je leven’ ontdek je hoe een keerpunt een nieuwe start kan zijn.

Zelf herpakte ik mijn focus na een dreun door een overzicht te maken. Waar sta ik nu, wat heb ik, hoe beïnvloed deze ontwikkeling mij persoonlijk, mijn werk en mijn relaties en welke les leer ik hieruit. Uiteraard gevolgd door opnieuw mijn  korte en lange termijn plan uit te zetten.

Terug in de focus modus

Afhankelijk van de dreun duurt de ‘terug-in-de-focus-modus’, een paar uur tot een paar dagen. Dat laatste is vooral als er een aantal dingen onafhankelijk van elkaar gebeuren op verschillende vlakken.

Dreunen die weken, maanden of jaren nawerken hebben vooral te maken met stressfactoren als ontslag, overlijden, verhuizen of de geboorte van een kind. Dat is iets anders dan de dreun die ik in dit artikel beschrijf. Ook al zijn daar deze 4 tips van toepassing, bij dergelijke dreunen speelt veel meer mee dan de dreun van dat moment.

Van stress naar focus

Hoe meer routine je ontwikkeld in je werk en leven, hoe makkelijker het is om dreunen op te vangen. Zie het als een stuiterbal. Als die op een harde grond valt stuitert deze na. Als de stuiterbal op laagjes tissues valt, is de volgende stuiter veel minder hoog. Hoe meer tissues, hoe meer routine, hoe minder de stuiter, dus hoe minder de nadreun is én hoe sneller je weer kunt focussen op waar je mee bezig wilt zijn.

Het is aan jou om een dusdanige routine in focus houden aan te brengen dat wat er ook op je pad komt, tegen welke glazen wand je ook loopt, jij zo goed mogelijk terug keert naar focus houden op wat jij wilt.

Haastige spoed is zelden goed

Haastige spoed is zelden goed, een bekend en o zo waar spreekwoord. Als 5e tip geef ik je dan ook graag mee dat je voldoende tijd neemt om je dreun te verwerken voordat je je weer kunt focussen. Je lichaam is daarbij een goede graadmeter.

Zelf krijg ik hoofdpijn, ik kan dan niet meer helder denken en ben enorm moe. Een klant vertelde dat ze bij dreunen letterlijk overal over struikelt. Ze moet heel bewust lopen om niet te struikelen. Peter herkende mijn verhaal in zijn maagklachten. ‘Het borrelt in mijn maag en zuur komt omhoog’, vertelde hij.

Wat doe jij als je een mentale dreun krijgt? Herken je ook de fysieke klachten die er dan ‘zo maar’ bijkomen? Lukt het je om dan terug te komen in je routine of is focus houden dan helemaal een ondergeschoven kindje? Laat het weten in het reactieveld hieronder. Ik ontdek graag jouw verhaal en tips.

Op jouw routine in Focus Houden!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.17.6″]

Foto: Michaëla Wierdsma – Focus Houden Doe Je Zo

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

6 gedachten over “Terug in de Focus Modus!”

 1. Ik heb een paar van die dreunen-die-jarenlang-doorwerken mogen ontvangen. Het gekke is, dat ik sindsdien of daardoor van ‘gewone’ dreunen eigenlijk helemaal niet zoveel stress krijg. Maar van dingen die andere mensen helemaal niet als dreun ervaren juist wel.
  Er werken sindsdien wel meer dingen omgekeerd. 😉

  Maar inderdaad, ook in zulke gevallen komen de 4 stappen/tips terug. Alleen bij mij (inmiddels) op een iets andere manier.

  Tip 3 heb ik niet tot nauwelijks meer nodig: ik heb dat zeer langdurig met een professional mogen doen. 🙂
  Mede daardoor zijn tip 2 en 4 dingen die ik automatisch en eigenlijk doorlopend toepas. De keerpunten heb ik al gehad, het is nu alleen nog een kwestie van bijsturen.
  Echt, “ieder nadeel heb ze voordeel”.

  Alleen met tip 1 ga ik nog wel ‘ns mee mis. Doordat ik al zo veel en lang stil heb gestaan (stil ben gevallen), ben ik nu af en toe een beetje te ongeduldig als ’t weer ‘ns nodig is. Vaak roep ik mezelf dan tot de orde met een paar migraine-aanvallen. Zal me leren! 🙂

  1. Michaëla Wierdsma

   Dank voor je reactie Renée, zo zie je maar weer dat je lijf je wel terugfluit als je ongeduldig wordt. Mooi dat je steeds meer je modus hebt leren houden in focussen en doen. Top.

 2. Hoe herpak ik mijn concentratie?
  Ja, Michaëla, ik ken het. Dat ik een onverwachte dreun krijg.
  Op dit soort momenten is een zang- of dansles voor mij onmisbaar.

  Zelf herpak ik mijn focus na een dreun door mij aan mijn discipline te houden van jazzdance les, bodyswing en zangles. En mij VOORAL aan mijn dieet te houden. Zeker na slecht geslapen te hebben.

  Terug in de focus modus maak lijstjes en neem de tijd om alles te doen.
  En hoe meer ik de routine van de zangles oppak, hoe makkelijker het voor je lichaam en geest is om overspanning op te vangen.

  1. Michaëla Wierdsma

   Mooi dat je je voeding daarbij betrekt Saskia, dat is een mooie aanvulling aan dit blog. Kijk ook naar je lichaam en wat er dan met je gebeurt. Door met voeding in je routine te blijven help je jezelf om de impact van een dreun minder groot te laten zijn.

 3. Een dreun krijgen we allemaal wel eens te verwerken en ze zijn altijd onverwacht, anders had je hem wellicht wel ontweken.

  Ik zorg na een dreun dat ik ruimte neem om op mijzelf te zijn zodat ik kan voelen en reflecteren.
  Wat gebeurd er in mij en wat heb ik nu nodig zijn de vragen waar ik dan bij stil sta.

  Ik probeer zoals je ook beschrijft een overzicht te maken van waar ik nu sta en waar ik naar toe ben en welke invloed de dreun hierop heeft.
  Soms blijkt dat die dreun eigenlijk niet veel invloed heeft, dat er gewoon een andere aanpak nodig is of dat ik hulp moet gaan vragen.

  Door een goed plan te hebben kan ik makkelijker met een dreun om gaan en lijken ze ook minder voor te komen.

  1. Michaëla Wierdsma

   Dat is een mooi inzicht Donna, dat die dreun helemaal niet zoveel inpakt heeft als je eerst dacht. Op die manier komen ze ook minder voor. En als ze er zijn, is overzicht maken een eerste vereiste. Dank voor je aanvulling Donna.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven