Minder energiegebruik met deze 8 tips


Doe de deur dicht, we stoken niet voor de buitenlucht. Zet de thermostaat laag als je weggaat. Laat het licht niet onnodig branden’. Je kent ze vast wel deze uitspraken. Ik hoorde ze al in de jaren zeventig, je weet wel die periode waarin benzine heel duur werd en we autoloze zondagen hadden.

Het was niet zozeer het milieu als wel de kosten- en oliebesparing die hieraan ten grondslag lagen.

Er waren ook gewoon minder apparaten die stroom vraten. Nu zijn er zoveel stroomverbruikers dat het de moeite loont om naar de ‘stiekeme’ stroomvreters te kijken. Is het niet voor het milieu, dan is het wel voor je portemonnee!

8 tips om stiekeme energie vreters te voorkomen.

  1. Kook op maat. Wil je 1 kop thee, doe dan ook voor 1 kop water in de waterkoker of theeketel. Kies de juiste pan om te koken. Wil je 1 ei bakken, kies een kleine koekenpan. De hele pan dient eerst verwarmd te worden voor je kunt bakken. Het scheelt ook energie bij de afwas(machine).

  2. Zet bespaarstekkers tussen elektronische apparatuur en een stopcontact. Zelf gebruik ik zo’n stekkerdoos met een aan/uit knop. In één klik is alle apparatuur uit als ik mijn kantoor verlaat. Er staat dan niets meer standby. Dat laatste is echt een stiekeme energievreter.

  3. Trek overal stekkers uit als je apparaten niet gebruikt. Ze nemen altijd een beetje stroom. Denk aan een (losse) combimagnetron, router, opladers, televisie, video/dvd speler, stereoinstallatie, printer/scanner etc. Zelf heb ik een tweede computerscherm, als ik er maar één gebruik zet ik de andere uit.

  4. Gebruik de UIT knop van een apparaat. Die zit er niet voor niks op!

  5. Zet bij halogeenlampen een schakelaar tussen transformator en het stopcontact. Dan trekt de transformator na het uitschakelen geen stroom meer.

  6. Gebruik timers om bepaalde apparatuur automatisch uit te zetten. Denk aan een router of thermostaatknop.
  • Doe je elektrische deurbel uit. Vervang deze door een deurklopper of gewoon een briefje met ‘svp kloppen’ erop. Je kunt ook je mobiele telefoonnummer op het briefje zetten voor de postbezorger. Of schaf een mechanische deurbel aan. Wie weet kun je deze in de lokale bouwmarkt kopen en anders via deze link.

  • Zet je koelkast laag. Een koelkast hoeft helemaal niet zo koud te staan. Zet een thermometer in je koelkast en kijk wat wel en niet koud hoeft. Wie weet kun je de koelkast in de winter wel uitdoen?

Er is een top 10 van sluipverbruikers Milieu Centraal met als nummer één de miniboiler met 147 kWh/jaar en nummer drie de kokendwaterkraan 81 kWh/jaar De deurbel is met 25 kWh/jaar dan een kleintje maar toch. Stel eens voor dat alle elektrische deurbellen bij rijtjeswoningen vervangen worden….

Rigoureus

De stiekeme stroomvreters, het zijn maar kleine beetjes die je zo bespaart maar veel kleine beetjes maken wel verschil! Je kunt het nog rigoureuzer aanpakken en een aantal apparaten gewoon niet meer gebruiken.

  • Moet het licht in de hal altijd aan? Kan deze standaard uit of aan met een zwakkere lamp?
  • Wil je echt je buitengevel verlicht hebben met spotjes in de dakgoot of in de tuin?
  • Electrische boiler -> wanneer gebruik je nu echt heet water?
  • Vriezer -> heb je die echt nodig of is het vooral gemak?
  • Citruspers -> met de hand gaat net zo snel
  • Waterbed -> dit is de grootste stroomvreter (750kWh per jaar), kan het anders?
  • Koelkast -> heb je die echt nodig? Wat zit er in dat koud moet blijven? En hoe groot moet je koelkast zijn?
  • Video -> heb je nog een video staan trek de stekker eruit.
  • Keukenapparatuur -> wil je het elektrisch of is het ook mechanisch mogelijk?
  • Stofzuiger -> vervang of leeg je stofzuigerzak regelmatig. Dan neemt deze minder stroom of je kunt ‘m een standje lager zetten.

Je kunt hier heel bewust keuzes in maken. Noteer je energiestand en ga ermee experimenteren en ontdek hoe leuk het is om zo minder energie te gebruiken en tegelijk meer geld over te houden.

Dát maakt het extra lekker leuk!

Op jouw keuzes!

Michaela Wierdsma

NB: Momenteel heb ik de vriezer uitgedaan. Ik heb een losse vriezer met 3,5 lade. En eigenlijk zat er vooral diepvriesfruit, voorraad zelfgemaakte soep en een enkel broodje in. De vriezer neemt 155 kWu/jaar, dat is 10% van mijn energieverbruik. Best veel als je het zo bedenkt.

Foto:  Federico Beccari on Unsplash

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven