De richting van je onderneming bepaal jezelf
Althans, dat is de bedoeling. Echter hoe geef je richting aan je onderneming als je beïnvloed wordt door meningen, ideeën, interrupties en bepalingen van anderen of overheden?
Nadine, 35 is heeft diverse prijzen in haar kast sta
an als erkenning voor wat zij met haar bedrijf doet. En toch voelt ze zich niet succesvol en is ze de richting kwijt. ‘Hoe ga ik nu verder’ was haar noodkreet? In het traject dat we samen aangaan om richting te geven aan haar leven en onderneming valt op dat zij haar oor te luisteren legt bij wel heel veel stemmen.
De bank, familie, partner, werknemers, klanten, vrienden, crediteuren, de verhuurder en de buurman. En dan hebben we het nog niet over al die interne stemmen die haar vertellen wat wel en niet te doen.
Door naar het verleden te kijken, sta je met de rug naar de toekomst
Het is dus aan Nadine om al die stemmen een halt toe te roepen en te luisteren naar die ene stem die naar de toekomst kijkt. En die stem stelt 6 vragen:
- Waar sta je over 10 jaar?
- Wat heb je dan bereikt?
- Waar sta je over 5 jaar?
- Wat heb je dan bereikt?
- Waar sta je over 1 jaar?
- Welke stappen heb je dan gezet?
Loslaten
En alles wat niet bijdraagt aan dat beeld over 10, 5 en 1 jaar laat je los door er met je rug naar toe te gaan staan.
Het gezegde ‘wat je aandacht schenkt groeit’, is niet voor niets zo toepasbaar. Hoe meer aandacht je geeft aan wat er in het verleden is gebeurt, hoe groter het groeit. Hoe meer aandacht je geeft aan wat er in de toekomst gebeurt hoe groter je toekomst wordt.
Is het makkelijk? Nee, maar doorgaans is het leven en het ondernemen niet makkelijk. Alle succesvolle mensen: ondernemers, acteurs, presentators, docenten en ouders kennen de golfbeweging van ups en downs.
Het zoeken van richting in je onderneming is een onderdeel van ondernemen. Het is aan de ondernemer om keuzes te maken voor zijn bemanning. En soms houdt dat in dat je bemanning kielhaalt, stimuleer of juist vervangt. Echter altijd in de richting van je onderneming, de toekomst dus, tenslotte vaar je daar naar toe.
Leer de stemmen herkennen en geef richting in je onderneming
Nadine leert nu al die verschillende stemmen herkennen en haar eigen stem van de toekomst voorrang te geven. Ze ervaart dat die stem steeds luider klinkt en het vergemakkelijkt haar om richting in haar onderneming te geven. Ze maakt nu keuzes die invloed hebben op haar doelen voor over 10, 5 en 1 jaar.
Zo ben ik loods op reis met mijn klanten. Na verloop van tijd stap ik van boord, en ben daarna altijd beschikbaar om noodsignalen op te vangen en dan als loods te fungeren. Wil jij weten of ik jou kan helpen om richting aan je onderneming of leven te geven, neem contact met mij op. In een skype gesprek help ik je graag een stap verder.
Heb jij moeite om richting te geven aan je onderneming? Geef het aan in onderstaand reactieveld, ik geef je graag een persoonlijke tip die iedereen kan toepassen.
Op jouw richtingsgevoel!
Michaëla Wierdsma
NB: Eén van de addertjes onder het gras is uitstelgedrag bij het bepalen van je 10, 5 en 1 jaren plan. In het artikel ‘4 tips om uitstelgedrag te voorkomen’ lees je er meer over. Of maak gebruik van de couponcode Uitstelgedrag in en ontvang direct de korting 10 euro op het ebook en werkboek ‘Pluk de vruchten van doelen stellen’.
2 gedachten over “Richting van je onderneming”
Al die stemmen in mijn hoofd…. Ik word er soms helemaal gek van. En iedere stem hoort weer bij een bepaalde stemming. Voel ik me down, dan komt dat akelige zeur stemmetje dat overal last van heeft. En voel ik me onzeker dan hoor ik dat zielige let maar niet op mij stemmetje. Pfffff…. erg vermoeiend.
Gelukkig weet ik die stemmen tegenwoordig aardig een halt toe te roepen, door naar ze te luisteren en ze te erkennen en dan tegen ze te zeggen: ‘Maar wat jij nu zegt, staat helemaal los van waar ik nu mee bezig ben. Het raakt elkaar niet eens.’ Ik ga dus gewoon door met waar ik mee bezig ben en herpak mezelf.
Lukt niet altijd hoor.
Waar ik vooral tegenaanloop is de traagheid van implementeren. Ik stel mezelf deadlines, maar die haal ik nooit. Ik stel uit en op het laatste moment ga ik er vol voor. En ik ga excuses en argumenten verzinnen voor mezelf waarom ik iets niet veel eerder heb gedaan.
Ik heb een aantal handige supermooie implementatie tools en toch lukt het me niet om ze vol in te zetten. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik ze wel in zet en daarmee de stappen zet iedere dag om mijn doelen te halen?
Dat is een goede vraag Esther. Je hebt de 80/20 regel van Pareto. Daar is de nodige kritiek op uiteraard. Dit terzijde. Op het moment dat jij alles voor 100% wilt doen, weet van te voren al dat dit niet zal lukken. Niemand haalt altijd een 10 op zijn proefwerk, je verwacht dat niet van je kinderen, waarom dan wel van jezelf.
Door je stappen realistischer te zetten, je doelen te verkleinen en jezelf 80% van je tijd goed in te delen, dan haal je een gemiddelde van een 8, elke dag. De kunst is om je doelen in heel veel kleine stappen te zetten, iedere dag weer. Rekening houdend met het onverwachte en ook tijd voor het onverwachte in te plannen.
Wees realistisch, weet dat je 40 weken per jaar productief bent, 4-6 weken vakantie, de overige weken zijn de rommelweken. Een overlijden, een griepvirus dat rondwaard, autopech, een ‘bad-hairday’, een pc die vastloopt of gewoon kinderen hebben vakantie en jezelf niet. Dat zijn allen weken waarin je niet kan werken zoals je eigenlijk zou willen. Daar houd je bij je plannen al rekening mee. In dit artikel heb ik er meer over geschreven http://verandergedrag.nu/mindset-productief-zijn/
Het inzetten van een tool begint dus bij het doel welke je wilt bereiken. En soms zijn er teveel tools.
Kan je hier verder mee Esther? Mail anders, dan spreken we via skype verder. Hartelijke groet, Michaëla