Het taboe doorbroken en doorgaan

Het heeft even geduurd voordat ik uit de kast kwam. De klimaatkast wel te verstaan. Het is langzaam gegaan. Schuchter en stilletjes deden we wat we dachten te moeten doen. Het onderwerp was alleen bespreekbaar binnen een select groepje: zij die ook deden.

Bij mijn ouderlijk huis, op verjaardagen of bij mijn man op het werk, was het een no-go onderwerp net als geloof en politiek. Onderwerpen waarin vooral meningen werden gegeven die uitmonden in een meningsverschil en soms zelfs ruzie. En o wee, als je betrapt werd op een foutje bij een van de onderwerpen..…. Als kolen op het vuur, dat werd breed uitgemeten. Je snapt, de uitstoot van broeikasgassen en de gevolgen voor het milieu waren jarenlang taboe in openbare gesprekken. En helaas, helaas, dat wat 30 jaar terug al voorspelt werd is werkelijkheid geworden. Dusdanig dat ik uit de kast ben gekomen. Het taboe is doorbroken.

Omheen

We kunnen er niet meer omheen. Er is een gigantisch klimaatprobleem. Het kan zijn dat je het overdreven vindt en alles op toeval berust. Prima. Dan is dit artikel niet voor jou bedoeld.

Leven met dit klimaatprobleem is het probleem onder ogen zien én naar je toe trekken. Het is ontdekken hoe je kunt bijdragen aan vermindering van dit probleem. Stapsgewijs nieuwe gewoontes creëren.

4 stappen die je direct kunt zetten

1. Erken dat ook jij bijdraagt aan het klimaatprobleem. Het feit dat je bestaat en ook nog dood gaat is al een klimaatissue. Je hebt voedsel, water en een plek om te vergaan nodig. Dat heeft nogal een impact. Gelukkig kun je heel veel doen om die impact te verlagen. Erkennen dat je er onderdeel van bent is een eerste stap.

2. Zet de volgende stap in het verminderen. Dat je afval scheidt lijkt me logisch. Een gewoonte die velen al hebben. Ontdek wat de volgende gewoonte wordt. Inspiratie vind je in mijn blogs. Die zijn in categorieën ingedeeld.

Maak van je volgende stap een gewoonte.

Een recente stap van mij is poetsen met een bamboe tandenborstel. Bedenk maar eens hoeveel tandenborstels je gebruikt in je leven. Het schijnt dat er al 2 miljard tandenborstels in de oceaan verdwenen! Ik heb ze niet geteld, maar ik kan me er iets bij voorstellen…

3. Blijf stappen zetten. Zodra je een stap gezet hebt kun je door naar de volgende. Doordat je er kleine stapjes van maakt zijn ze behapbaar, voel je het niet direct zo in je portemonnee en terugkijkend heb je veel bereikt.
In den beginne (dat klinkt lekker oubollig) kochten we eerst alleen aardappels, uien en wortelen biologisch. Daarna keken we naar fairtrade producten om vervolgens biologisch fairtrade bananen, thee en hagelslag te kopen. En zo verder tot we nu ongeveer 85% biologisch en/of fairtrade eten.

4. Zie de lol ervan in. Als je toch geen plezier hebt….. Zorg dat je lol hebt in het verminderen van je watergebruik, het hergebruiken van je spullen, het struinen naar 2e hands kleding (oei had ik al verteld dat ik vooral 2e hands kleding draag…), of het vinden van andere materialen voor je comfort.

Laatst was ik bij de firma Boom in Alkmaar. De ouderwetse, wat nu vintage heet, winkel in borstels, sunlight zeep en klompen. Wat een plezier had ik daar. Er hing van alles waarvan ik me afvroeg waar het voor bedoelt was. De dame in de winkel had net zoveel lol in vertellen als ik in vragen.

Met mijn doel (een houten wc borstel, ja ik ga echt niet de eerste ronde met een schoonmaakdoekje door de plee) en een sisal handschoen (daarover later meer) de deur uit. Echt een superleuk moment bij fa. Boom.

Duur

‘Het is duur, klimaatvriendelijk leven’, krijg ik wel te horen. Ja, oké een houten wc borstel is een stuk duurder dan een plastic exemplaar van de Ikea. In plaats van weggooien onderhoud je zo’n borstel, gaat ie langer mee en heb je er nog 6 minuten warmte van als ie echt op is en je ‘m in de houtkachel gooit. De echte prijs van een product is een stuk hoger dan dat je in de winkel betaald. In het boek ‘De verborgen Impact’ van Babette Porcelijn, lees je er meer over (lees mijn recensie hier).

Doorbreek je eigen taboe, welke reden heb je om niet te doen en zet je eerstvolgende stap naar een nieuwe klimaatvriendelijke gewoonte.

Dusssss…..wat is jouw volgende stap? Heb je er ook zo’n zin in? Of zie je er juist tegenop?

Ik lees het graag in het reactieveld hieronder.

Michaela Wierdsma

NB: mijn volgende stap is mijn pc opruimen zodat ik minder data gebruik. Een druppel op de gloeiende plaat energieverbruik, echter een grote in het ‘ontspullen’ van mijn persoonlijke shit.

Foto: Michaëla Wierdsma

2 gedachten over “Stapsgewijs uit de kast”

 1. Dag Michaela, ik neem aan dat je jezelf niet te grazen gaat nemen met een touwhandschoen maar dat je ‘m in je keuken gaat gebruiken. Er zijn meer alternatieven nl. loofco sponzen of bolletjes gras(niet uit je gazon maar uit de winkel) diverse eco webwinkels hebben deze in het assortiment. Wellicht zijn deze wat handzamer.
  Mintgroene groeten,
  Margriet

  1. Dank Margriet voor de aanvulling. Ik ga deze zeker even opzoeken. Wat ik met een alternatief ook zoek is dat als het product ‘op’ is, ik deze zo in de groene container kan doen. Dus circulair. Ik kwam ook een ander middel tegen, deze had metalen in zich, weliswaar grondstof, je kon het niet recyclen. Dus wel voordeel dat er niets in het water zou kunnen komen dat zich er niet meer uitfiltert, echter wel dat als het op is, het bij het restafval gaat.

   Het is een mooie zoektocht en ik zal de website ook bezoeken die je aanbeveelt. Dank voor het meedenken.
   Met hartegroet, Michaëla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven