Met 6 tips om Sinterklaas Lekker Leuk en Duurzaam te vieren


Half november en Sinterklaas arriveert in Nederland. Met de stoomboot of zoals in 2019 met de stoomtrein. Al weken zijn er Sinterklaas berichten in de media. Van de vroege pepernoten in augustus tot de laatste discussies over zwarte Piet.

Dat Sint cadeautjes komt brengen voor de kinderen en in zijn gedichten de volwassenen op de hak neemt, is ondergesneeuwd in de media. En dát is vooral de essencite van dit eeuwenoude feest.

En hoe past duurzaamheid in zo’n feest van overvloedige marketing, enorme omzetten voor de middenstand en overspannen pakketbezorgers die overuren maken? Kun je nog cadeautjes doen als je gaat voor duurzaam?

Ja, natuurlijk. Duurzaam Sinterklaas of kerst vieren past door keuzes te maken die bij jouw levensstijl passen.

Als je het viert met niet-gelovenden is het een stuk makkelijker. Dan richt je je vooral op gezelligheid en creativiteit. Zijn er nog gelovigen bij die de speelgoedgids hebben stukgelezen, dan is het een uitdaging.

Mijn zoon vroeg wel eens waarom hij geen gameboy had gekregen van Sinterklaas en zijn vriendje wel. Was hij dan stout geweest? Vanaf dat moment vertelde ik hem dat Sinterklaas voor elk kind 25 euro had en dat de ouders de rest moesten bijleggen. En sommige ouders hebben dat geld niet. Ik kon er extra voor werken en hij naar de oppas, maar dat wilde hij niet. Dan maar geen gameboy. Opgelost.

5 tips om Sinterklaas Lekker Leuk Duurzaam te vieren.

  1. Doe een Sintspel. Allemaal kleine cadeautjes (wij deden maximaal 5 euro uitgeven voor 3 cadeautjes) die dan ingepakt op tafel liggen en bij het dobbelen van 1 of 6 mag je een cadeautje uitpakken. Daarna begint het spel. Soms moet je van plaats verwisselen, soms wordt een cadeautje weggehaald bij je. Aan het eind had je 3 cadeautjes en ruilen mag. Op het internet staat het spel beschreven. Het is een grappig en hilarisch spel en de kaars, pakje servetten of douchgel kun je zo volgend jaar weer inzetten.
  2. Doe het Sintspel met cadeautjes uit je kast. Dus niets kopen, wel levert elke persoon 3 cadeautjes in. Het kost je niets en lol voor 10.
    Laatst kwamen vrienden logeren en bedachten we het ‘uit-de-kast-spel’ omdat Sint nog niet in het land was. De moeders hadden allerlei ‘cadeautjes’ gevonden, de rest had geen idee. Reuze gezellig
  3. Doe je koopcadeautjes, vraag dan alleen dingen die op kunnen zodat je kasten niet overvol raken met spullen die je niet nodig hebt. Denk aan een pakje servetten, een boek of tijdschrift dat je weer weggeeft, zeepjes, een scheurkalender, agenda, vetbollen voor de vogels, fles wijn etc.
    Dit jaar vieren wij Sinterklaas met een bevriend gezin. We hebben lootjes getrokken en doen cadeautjes voor maximaal 15 euro totaal. Surprise of gedicht erbij om de ander eens lekker op de hak te nemen. Heerlijk. We eten eerst met elkaar en dan begint het Sint feest. Soms is er daarna nog tijd voor een spelletje Party&co.
  4. Maak zelf cadeautjes. Ben je een beetje handig en heb je er ook plezier in. Maak dan zelf cadeautjes. Het kost meer tijd en voorbereiding en past dan ook niet in ieder gezin. Als je handig bent en je wilt duurzame cadeautjes maken denk dan aan:
    * Vetbollen voor vogels Kerstkaarten
    * Tas van een oude spijkerbroek
    * Kerstballen haken Groentezakjes maken
    * Inspiratie kaarten van spreuken uit tijdschriften
    Met een beetje googlen vindt je zo eenvoudige zelfmaak cadeaus.

    Mijn kinderen zijn niet zo handig. Surprises maken ze niet, laat staan cadeautjes. Dat ze klein waren kregen ze wel zelfgemaakte cadeaus. Meestal voor hun verjaardag. Een speelkeukentje van restmateriaal, een poppenhuis, een kasteel etc. Zelfs een huifkarvoor bij het speelgoedpaardje werd gemaakt. Hét beste cadeau ooit!
  5. In plaats van cadeaus te kopen of te maken kun je ook tijd of een ervaring geven. Tijd is tenslotte het kostbaarste dat je hebt. Je kunt dat ook met lootjes doen. En dan iets doen dat de ander heel leuk vindt. Dat kan natuurlijk geld kosten maar hoeft niet. Het is jouw speciale tijd die je aan die persoon geeft.

    Denk aan een strandwandeling, waterfietsen door Amsterdam, een filmavond organiseren, samen een taart bakken of naar het zwembad.
  6. Organiseer een speurtocht naar de cadeautjes. Dat kan ook prima met kinderen. Maak een schatkaart van het huis. Bedenk opdrachten voor de volgende clou, laat de kinderen samenwerken, gebruik een verhaal als leidraad met kleine opdrachten. Al die opdrachten leiden naar de zak van Sinterklaas met cadeautjes.

Gezellig

Je snapt het al. Voor mij is het Sintfeest een van gezelligheid. De spanning, de lootjes, de geheimzinnigheid, de op-het-laatste-moment-inspiratie-gedichten, de avond zelf, het is allemaal Sintplezier. De cadeautjes zijn ondergeschikt.  

Alhoewel, die ene keer bij dat Sintspel dat er zo’n pakje servetten met katjes erop bij de cadeautjes lag……toen werd ik toch wel heel fanatiek. Of was dat omdat een ander daar haar zinnen op had gezet?

Op jouw Lekker Leuk en Duurzaam Sintfeest!

Michaela Wierdsma
Michaëla Wierdsma

NB: Tijdens het schrijven van dit blog bedenk ik net een nieuw spel. Een speurtocht voor volwassenen. Voor elke kamer heb ik een klein gedichtje gemaakt die verwijst naar die kamer. Een ieder pakt een gedichtje, raad welke kamer het is en brengt een van zijn cadeautjes naar die kamer. Het gedichtje gaat in een enveloppe met de naam van de ontvanger erop. De enveloppe is dan één van de cadeautjes. O, wat heb ik toch zin in ons Sint avondje….

2 gedachten over “Sinterklaas, kun je nog cadeautjes doen?”

  1. Hahaha, veel plezier met je Sinterklaas voorbereiding. Hier staat al een aantal jaar een gruwelijk lelijke houten kalender van de Action in de vensterbank. Een trofee van een Sintspel met een vriendengroep. Mag niet weg, de man houdt van het ritueel om de datum aan te passen.. Sint wordt niet meer gevierd, is nu kerst geworden. Zoek ik ook nog een duurzame invulling voor.

    1. Dank voor je reactie, hilarisch zo’n trofee waar je elke dag met gemengde gevoelens naar kijkt! Tip voor kerst: alleen koken met dat wat je al in de kast hebt! Heeft 2 voordelen, je mist de kerstdrukte in de winkels en je voorraadkast wordt leger. Durf jij dit te doen?

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven