Seks in een community

Het maakt meer kapot dan een echtelijke relatie

Het was laatst Valentijnsdag, de dag van de liefde. Eigenlijk de dag van de commercie en hele dure bloemen. Dé dag voor de bloemenhandel dus. Oké dit haalt de romantiek gelijk van Valentijnsdag af. De dag waarop je misschien hals reikend uitkijkt naar de kaart, brief of bloem zonder de afzender te weten. Dromend van die ene of uitkijkend naar een romantisch diner en wellicht afsluitend met geweldige seks.

Tja, het kan allemaal. Het hoeft niet op Valentijnsdag, het kan elke dag. Het is maar net hoe je in een relatie zit en hoe praktisch je bent.

Even los van Valentijnsdag. Vandaag ga ik het hebben over seks. Over seks in een community.

Vrije seks

De eerste keren dat ik vertelde dat we gingen wonen in een community kwam de vraag of er dan ook vrije seks zou zijn. Duhhh, we leven niet in de jaren zestig. De jaren van opstandigheid tegen ouders, kerk en burgerlijkheid. Het woord community staat voor sommigen blijkbaar gelijk aan een commune, het hippieleven en uitwisseling van partners met alle bijbehorende associaties.

De community’s die ik heb bezocht zijn geen communes en vrije seks is geen kernwaarde. En toch speelt seks een rol in een community, vooral in de privésfeer achter de voordeur. Net als in elke andere straat of wijk. Seks is over het algemeen gezond, houdt het humeur op pijl en brengt soms nieuwe community kindertjes voort.

Soms speelt seks een minder leuke rol in een community. Vooral als de ene buur met een ander de koffer in duikt en de partner er niet blij mee is. Nog een extra dimensie is het als buur met buur op seksuele ontdekkingstocht gaat en partners in het ongewisse zijn. Stiekem gedoe komt een keer uit en dan begint het gedoe pas echt. Niet alleen voor de echtelieden, ook voor de andere bewoners van de community.

Stel dat jij als buur op de hoogte bent van de escapades van je buren. Wat doe je dan? Houd je je mond, wat niet weet wat niet deert? Bespreek je het met iemand uit de community? Kaart je het aan bij de samenlevers? En hoe kijk je tegen deze buren aan in een vergadering, heb je nog vertrouwen in hun woord of beloftes? Kun je hun privézaken nog scheiden van community issues.

Wat zeker is, is dat er stront aan de knikker is als er onderlinge seksuele relaties gaan plaatsvinden. Zelfs als twee vrijgezelle bewoners een relatie met elkaar aangaan, komt er een verandering in de onderlinge community verhoudingen. Dat kan prachtig zijn, maar ook uitdagend als de relatie uit gaat en men er allebei blijft wonen.

Seks staat dan ook op plek nummer drie van de redenen waarom een community opdoekt. Het is niet zozeer de seks, als wel het stiekeme, het ontbreken van vertrouwen, het geroddel en een mogelijke splitsing in de de onderlinge verhouding in een community.

Voorkomen

Kun je het voorkomen? Nee. Relaties, overspel of seksuele activiteit zijn van alle tijden. Het enige is dat je het kunt benoemen als je er een vermoeden van hebt, voordat het tot een community splitsing leidt. Seks buiten de echtelijke deur heeft een oorzaak. Soms met instemming van de partner, meestal niet.

Openheid naar elkaar zonder oordeel is de basis. Niet over de seks zelf of de escapades, maar wat het met jou als community lid doet en de zorg over de community zelf. Bij relationele problemen een intermediair van buiten de community inschakelen is wellicht het slimste om te doen ter voorkoming van een splitsing in de community.

Seks is weliswaar een privé aangelegenheid, het maakt vaak meer kapot dan je lief is. Ook in een community.

Laat een Valentijnsdag dan vooral een dag van jou en je liefdevolle relaties zijn. Vul deze in zoals jij zou willen. Spreek jouw wensen uit en handel daarnaar. Met of zonder seks, het is maar net waar jij het accent op legt.

Fijne (liefdes)relaties voor jou!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma
reflector| spreker | auteur | coach

NB: lijkt het je wat om in een community te leven? Het heeft veel leuke voordelen. Download mijn gratis e-boek Leven in een Community – in 7 stappen van start.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven