Privacy is nummer 1 in een community

Hoe je ook privacy kunt behouden in een community

Daar wordt aan de deur geklopt, zacht geklopt, hard geklopt. Vanuit opperste concentratie schrik ik. Nee het is geen Sinterklaas liedje, het is gewoon kloppen op de deur in plaats van het klingelen van de bel. Er hangt ook een bel, zo’n ouderwetse koeienbel uit de weide van Heidi en Peter. Niettemin, kloppen is nog de manier om te melden dat je voor de deur staat. En als ik niet reageer, loopt de bezoeker soms over de veranda langs mijn raam en schrik ik me helemaal te pletter. Niet echt handig. Hoe dan?

Hoe je je privacy kunt waarborgen

Alle bewoners hadden in hun top vijf waarden ‘privacy’ staan. Je wilt gewoon alleen kunnen zijn.

We lopen de deur sowieso niet bij elkaar plat. Niettemin zijn er momenten dat je echt niet gestoord wilt worden. Bij het bouwen bleek het vooral storend te zijn als je wilt opschieten. Men kwam even kijken hoe we iets gedaan hadden, hoe ver gevorderd we waren of advies vragen. Vereerd natuurlijk, en soms ook storend. Er waren dagen dat je de hele dag druk bezig was zonder echt wat gedaan te hebben. Het was voor iedereen een herkenbaar probleem.

Nu we hier wonen wil je ook niet altijd gestoord worden. Hoe gezellig het ook is als de buurmeisjes komen spelen of iemand wat gereedschap komt lenen. Het komt soms gewoon niet uit.

Stoplicht systeem

Praktisch als ik ben heb ik daar wat op bedacht. Het stoplicht systeem. Ooit toegepast bij mijn jonge kinderen. Ik heb rode, oranje en groene rondjes gelamineerd met bijpassende tekst. Deze hang ik bij de voordeur.

Rood -> niet storen tenzij het echt nood is. Die gebruik ik als ik me echt wil concentreren, een tukkie doe of een date heb met manlief.

Oranje -> je kunt even storen, al ben ik wel met iets bezig. Die gebruik ik als je best wat te leen kunt vragen, echter voor een kletspraatje heb ik weinig tijd. Overigens mogen de kinderen dan wel komen vragen of ze mogen spelen. Soms kan dat best wel.

Groen -> waai maar aan, ik maak graag tijd voor je.

Werkt het? Jazeker, mits je het consequent doorvoert. Zeker het rode rondje.

Hoe kan het anders?

Het kan ook anders. Van sommige buren weet je wanneer ze thuiswerken. Een aantal buren hebben buitendeuren van glas met zo’n plissé of duette gordijn. Afhankelijk van de stand van de gordijnen zijn ze dan wel of niet aanspreekbaar. Tot je erachter komt dat bij een buur de gordijnen soms dicht zijn omdat de zon fel op hun beeldscherm schijnt ????.

Natuurlijk kun je je vergissen en natuurlijk kun je ook met je gordijnen open en bent vergeten je stoplicht te plaatsen nog steeds aangeven dat je liever niet gestoord wilt worden of privacy wenst. Het is dan de toon die de muziek maakt. Net als in alle communicatie.

Heb jij nog en idee hoe je kunt aangeven even niet gestoord te willen worden? Graag lees ik die in het reactieveld hieronder.

Op jouw privacy!

Hartegroet,

Michaela Wierdsma

PS: Soms denk ik dat er geklopt wordt, blijkt het een vogel in de pindapot te zijn die aan de buitenwand hangt!

Foto: door Tim Mossholer op Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven