Positief denken, waarom eigenlijk?

Stormen weerstaan

Je omzet daalt, je klanten stellen meer eisen, je werkt je een slag in de rondte, je bent ‘de-man-die-zondags-het-vlees-snijdt’ en je voelt je gevangen in een neerwaartse spiraal. Dan ben je bij een verjaardag of netwerk en dan zegt iemand; ‘ja, je moet positief denken……’  Grrrrr.

Ja duhhh, lekkere open deur. Al dat positieve gedoe, opgezweept via facebook, uitgebeend door de media en ondersteund door positiviteitsgoeroes als Emile Ratelband.

Je wilt gewoon een prettig leven met voldoende euro’s, fijne contacten en af en toe een uitdaging. Zeg maar: windkracht 3-4, veel zon, alleen ’s nachts regen en seizoenen die doen waar ze voor staan. Lente in het voorjaar en koude in de winter met een voorkeur naar alleen storm op zondag zodat je dan naar zee kunt gaan.

Ondernemend Nederland

Echter, het lijkt wel of het in ondernemend Nederland net zo gaat als met de klimaatsverandering. Herfst in het voorjaar en lente in het najaar.

Hoe je het ook wendt of keert zo is het in ondernemersland ook. Klanten komen niet meer automatisch naar je toe. Huisartsen verwijzen niet zo snel door naar een therapeut. De klanten verwachten meer van je product of service. En er wordt expertise van je gevraagd op gebieden buiten je vak.

Het recht van de sterkste en de energiekste geldt

En die persoon is vaak creatief, innovatief, doelgericht en positief. Die persoon roept dan ook ‘zoek het positieve’ en blaakt van zelfvertrouwen en daadkracht en geeft je gratis tips.

Zit je daar op te wachten? Of zit je te wachten op nog meer bevestiging van je ellende?

Op het moment dat je je ergert aan al dat positieve gedoe, je ergert aan de tjakka’s, succesvolle ondernemers verhalen, energie van de creatieveling of optimisten in de krant,
sta dan eens stil bij waar jij staat op dat moment.

 • Wie ben jij op dat moment?
 • Wat doe jij op dat moment?
 • Wat denk jij op dat moment?
 • Ben je misschien jaloers?
 • Ben je misschien teleurgesteld?
 • Ben je misschien gefrustreerd?
 • Wil jij misschien succesvol zijn zonder dat je er wat voor hoeft te doen?

Durf jij eerlijk antwoord te geven op bovenstaande vragen als je weer eens zo’n verhaal hoort of leest?

Om eerlijk te zijn; ik ben wel eens jaloers. Op collega’s waar het ogenschijnlijk van een leien dakje gaat, op vakantiefoto’s uit verwegistan, op gezellig familiediners met kerst terwijl mijn lief moet werken, op de omzet van anderen of het zelfvertrouwen dat ‘men’ uitstraalt.

Dan overgiet ik mijzelf met positiviteit. Dan bedenk waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt, waar ik blij mee ben, dankbaarheid voor voel en successen die ik heb behaalt.

Dan geef ik mijzelf een schop onder de kont met de 5 dingen die ik en ieder ander nodig heeft om successen te behalen.

5 stappen om succesvol te zijn:

 1. de juiste instelling
 2. een doel (kan op meerdere vlakken)
 3. de strategie om dat doel te bereiken
 4. het plan om de strategie uit te voeren
 5. En het DOEN, stap voor stap werken aan je doel en niet opgeven

Op het moment dat je moppert, teleurgesteld, wanhopig of depressief bent is altijd de eerste stap je eigen mindset. Want hoe eerder je die zelf ten positieve keert, hoe eerder je weer ziet welk doel je voor ogen hebt, hoe eerder je gaat bedenken hoe je dat gaat bereiken, hoe sneller je je plan voor ogen hebt en hoe eerder je stappen gaat zetten.

Een positieve instelling geldt voor alle gebieden in je leven. Positief denken is daarom een must.

Moet je dat alleen doen? Nee, alsjeblieft niet. Je bent niet de enige die dat niet (altijd) alleen kan. Zoek hulp, een buddy, een maatje, een coach die je een spiegel voorhoudt. Lees tips, boeken en verhalen over het veranderen van je instelling en je gedrag en pas het toe. En houd jezelf voor: ik kan het, ik doe het, ik wil het.

Wat doe jij om je instelling positief te houden? Ik leer graag van jouw ideeën. Laat het weten in het commentaarveld hieronder.

Op jouw instelling!

Michaela Wierdsma
Michaëla Wierdsma

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

Scroll naar boven