Stormen weerstaan
Je omzet daalt, je klanten stellen meer eisen, je werkt je een slag in de rondte, je bent ‘de-man-die-zondags-het-vlees-snijdt’ en je voelt je gevangen in een neerwaartse spiraal. Dan ben je bij een verjaardag of netwerk en dan zegt iemand; ‘ja, je moet positief denken……’ Grrrrr.
Ja duhhh, lekkere open deur. Al dat positieve gedoe, opgezweept via facebook, uitgebeend door de media en ondersteund door positiviteitsgoeroes als Emile Ratelband.
Je wilt gewoon een prettig leven met voldoende euro’s, fijne contacten en af en toe een uitdaging. Zeg maar: windkracht 3-4, veel zon, alleen ’s nachts regen en seizoenen die doen waar ze voor staan. Lente in het voorjaar en koude in de winter met een voorkeur naar alleen storm op zondag zodat je dan naar zee kunt gaan.
Ondernemend Nederland
Echter, het lijkt wel of het in ondernemend Nederland net zo gaat als met de klimaatsverandering. Herfst in het voorjaar en lente in het najaar.
Hoe je het ook wendt of keert zo is het in ondernemersland ook. Klanten komen niet meer automatisch naar je toe. Huisartsen verwijzen niet zo snel door naar een therapeut. De klanten verwachten meer van je product of service. En er wordt expertise van je gevraagd op gebieden buiten je vak.
Het recht van de sterkste en de energiekste geldt
En die persoon is vaak creatief, innovatief, doelgericht en positief. Die persoon roept dan ook ‘zoek het positieve’ en blaakt van zelfvertrouwen en daadkracht en geeft je gratis tips.
Zit je daar op te wachten? Of zit je te wachten op nog meer bevestiging van je ellende?
Op het moment dat je je ergert aan al dat positieve gedoe, je ergert aan de tjakka’s, succesvolle ondernemers verhalen, energie van de creatieveling of optimisten in de krant,
sta dan eens stil bij waar jij staat op dat moment.
- Wie ben jij op dat moment?
- Wat doe jij op dat moment?
- Wat denk jij op dat moment?
- Ben je misschien jaloers?
- Ben je misschien teleurgesteld?
- Ben je misschien gefrustreerd?
- Wil jij misschien succesvol zijn zonder dat je er wat voor hoeft te doen?
Durf jij eerlijk antwoord te geven op bovenstaande vragen als je weer eens zo’n verhaal hoort of leest?
Om eerlijk te zijn; ik ben wel eens jaloers. Op collega’s waar het ogenschijnlijk van een leien dakje gaat, op vakantiefoto’s uit verwegistan, op gezellig familiediners met kerst terwijl mijn lief moet werken, op de omzet van anderen of het zelfvertrouwen dat ‘men’ uitstraalt.
Dan overgiet ik mijzelf met positiviteit. Dan bedenk waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt, waar ik blij mee ben, dankbaarheid voor voel en successen die ik heb behaalt.
Dan geef ik mijzelf een schop onder de kont met de 5 dingen die ik en ieder ander nodig heeft om successen te behalen.
5 stappen om succesvol te zijn:
- de juiste instelling
- een doel (kan op meerdere vlakken)
- de strategie om dat doel te bereiken
- het plan om de strategie uit te voeren
- En het DOEN, stap voor stap werken aan je doel en niet opgeven
Op het moment dat je moppert, teleurgesteld, wanhopig of depressief bent is altijd de eerste stap je eigen mindset. Want hoe eerder je die zelf ten positieve keert, hoe eerder je weer ziet welk doel je voor ogen hebt, hoe eerder je gaat bedenken hoe je dat gaat bereiken, hoe sneller je je plan voor ogen hebt en hoe eerder je stappen gaat zetten.
Een positieve instelling geldt voor alle gebieden in je leven. Positief denken is daarom een must.
Moet je dat alleen doen? Nee, alsjeblieft niet. Je bent niet de enige die dat niet (altijd) alleen kan. Zoek hulp, een buddy, een maatje, een coach die je een spiegel voorhoudt. Lees tips, boeken en verhalen over het veranderen van je instelling en je gedrag en pas het toe. En houd jezelf voor: ik kan het, ik doe het, ik wil het.
Wat doe jij om je instelling positief te houden? Ik leer graag van jouw ideeën. Laat het weten in het commentaarveld hieronder.
Op jouw instelling!
Michaëla Wierdsma
PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.
12 gedachten over “Positief denken, waarom eigenlijk?”
Dank je.
Anita.
Ik heb bijna altijd een positief gevoel in mijn lijf, dat is een cadeautje dat ik van mijn ouders gekregen heb. Bijna altijd sta ik op met zin in de dag, maakt niet uit wat er daarvoor gebeurd is. Wel ben ik snel van slag, dat is vaak als mensen dominant zijn, me overbluffen, manipulatief zijn ik voel dat dan in alle vezels van mijn lijf. Nog steeds wil ik graag leren hiermee goed om te gaan, haar op mijn tanden te krijgen. Het zit niet in me en misschien heb ik het niet nodig, want ik herstel snel. Schrijven is ook een manier en daarom ben ik nu een blog begonnen waarop ik voor elke dag een aandachtspunt schrijf zoals: soms kun je niet met iemand door een deur, ook al doe je nog zo aan de lijn. En zo is het, zoek de mensen op die je energie geven en positief in het leven staan, dat werkt als een sneeuwbaleffect. Ik hoor altijd van iedereen dat ik ze energie geef. Zelfs mensen op straat spreken me aan zoals vorige week. Iemand die boodschappen aan het inladen was sprak me aan en zei: Wat loop jij er vrolijk bij. Dat is bijzonder hoor. Mooi toch. Daar denk ik aan als het even niet mee zit. Graag zou ik willen dat meer mensen mijn blog gaan lezen, maar ik ben bescheiden en wacht af of ik de naam bekend mag maken, want het is geen reclame pagina. Mooi hoor aandacht voor positiviteit.
Anita Boots.
Beste Anita,
Wat heerlijk als je positief bent van nature. Dat je snel van slag bent kan ook zijn dat je door het optimistische gevoel dat je hebt kwetsbaarder bent. In plaats van haar op je tanden, wat weer negatief overkomt, kan je ook leren om een soort glazen stolp om je heen te maken waar negativiteit op af ketst. Jij bent immers die bepaald hoe dik de glazen wand is.
Schrijven over positieve invloeden is ook een prima uitlaatklep. Maak connectie met je blog op facebook en LinkedIn, op die manier ontvang je meer lezers en word je doel; meer positiviteit laten zien, zichtbaarder.
Ik wens je veel succes, hartelijke groet,
Michaëla
Haha! ik had het laatst ook. Kreeg ik een appje van een vriendin waarin gemeld werd: + 33 graden, zon, zee, genieten. Oei, daar had ik het even moeilijk mee. Hier 20 graden, dicht wolkenveld en werken…
Gelukkig kon ik het diezelfde dag nog omdraaien.
Hoe? Ik ben weer aan de slag gegaan. Ben in mijn werk gedoken en heb superfijn gewerkt. Heb gezorgd dat ik iets totaal af heb gemaakt, en heb daarna genoten van een filmavond.
De actie en iets dat je af kunt maken, kunnen helpen om weer op je positieve pad te komen. Want ja, positief denken is echt nodig!
Ik ben een kanjer! Jij bent een kanjer!!
De moraal van de burning platform metafoor is dat je beseft dat het blijven hangen in je comfortzone meer nadelen heeft dan nieuwe stappen ondernemen. Vaak hebben mensen dit niet in de gaten en worden ze levend geroosterd op een burning platform. Een metafoor die er op lijkt, is de kikker die langzaam wordt gekookt en de kikker die in een pan kokend water wordt gegooid. De laatste springt er meteen uit. De eerste sterft een langzame en pijnlijke dood. De voorbeelden zijn wel een beetje luguber maar ook duidelijk.
Klopt Peter, en dan de suggestie van Stephen Covey, eet eerst de kikker en ga dan verder met je werkzaamheden van die dag. Dus eerst dat doen waar je tegenop ziet, daarna verloopt je dag soepeler. Fijne dag.
Ik zie dat de resultaten van mijn bedrijf teruglopen. Te weinig aanwas van nieuw werk. Daardoor heb ik meer tijd beschikbaar dan me eigenlijk lief is. Ik neem wat meer vrij en geniet van de mooie zomer. Dat werkt goed. Ik kan nu met wat meer afstand naar de huidige situatie kijken. Een goed moment om de balans op te maken en dan constateer ik dat ik op een dieptepunt ben aangeland. En daar haal ik kracht uit.
Want deze situatie is mijn burning platform moment. Dit is een situatie waarbij de pijn van geen actie ondernemen groter is dan de pijn van of angst voor wél in beweging komen. De uitdrukking is ontstaan toen in 1988 op het olieplatform Alpha Piper voor de kust van Schotland brand ontstond. Een van de overlevenden voelt zich gedwongen om 30 meter naar beneden te springen, in het donker, in het ijskoude water, zonder dat hij weet of er redding onderweg is. Het is levend verbranden of – letterlijk – een sprong in het duister. Zijn positie is zo benard dat hij alleen nog maar de keuze heeft van een sprong in het diepe waarvan de gevolgen niet te overzien zijn.
In ons leven belanden we regelmatig op een burning platform. Het is mooi als je dit in de gaten hebt en dan een grotere of kleinere sprong durft te wagen. Vaak is het een stap die per saldo winst oplevert.
Ik ga nu actief acquisitie plegen. Het bezoeken van netwerkbijeenkomsten en vooral ook vertellen waar ik goed in ben en wat ik het liefst doe en me op dit werk richten.
Ik ben blij dat ik mijn burning platform moment heb gevoeld. Deze ervaring geeft me frisse energie om er weer tegenaan te gaan. Ik heb een nieuw doel voor ogen en daar kan ik nog heel lang plezier van hebben.
Dank je wel Peter voor je verhaal. Inderdaad is zo’n burning platform het moment om actie te ondernemen. Nog mooier natuurlijk net even daarvoor, zodat het minder heet in je nek is. Echter op het moment dat je moet kiezen, spring, ga het ongewisse en het avontuur tegemoet. Of dat nu in je onderneming of in je privé leven. Soms is springen de enige optie.
Ik ben heel benieuwd wat jouw nieuwe doel is en hoe je dat gaat bereiken. Graag spreek ik je daar nog eens over.
Succes en plezier alvast met netwerken.
Eigenlijk kan ik het alleen maar volhouden als ik voor ogen houdt waar ik het ook al weer allemaal voor doe en wat het mij oplevert. Als ik dat doe, gaat het eigenlijk weer vanzelf.
Met het eind voor ogen en dan stap voor stap op weg. Als je weet waar je wat dan ook voor doet, is dat inderdaad een mooie manier om als het even tegenzit, dat einddoel voor ogen te houden.
Heb je het ook gevisualiseerd in de vorm van een motivatie collage of een foto? Dat geeft een extra stimulans.
Succes op je mooie weg van ondernemen en leven.
Ik ga eerst eens goed uitrusten, vroeg naar bed bijvoorbeeld en ‘andere’ dingen doen zoals sporten, lezen, even de stad in of sociaal zijn.
Frustratie is het woord wat er bij past, zo hard werken en het resultaat (nog) niet wat ik verwacht. Zou wel eens wat gemakkelijker mogen zijn, tja.
Dan komt toch altijd weer gaan voor het doel, bijstellen, anders denken OM. Ik werk dan met The Work, is het waar wat ik denk. Nou geloof me, het is nooit waar. Ik doe onderzoek bij mezelf en verander de gedachte. Wat is er wel en waar word ik blij van. Het helpt.
Klopt Lenie, positief blijven kan ook pas als je goed uitgerust bent. Moe zijn haalt je energie en ook je optimisme en daadkracht naar beneden. Even de zinnen verzetten door ‘andere’ dingen te doen hoort ook bij uitrusten.
De vraag is dan bij mij aan jou ook; werk je naast hard ook slim? Slim je tijd indelen en met je tijd omgaan? Dat is mijns inziens de grootste valkuil van een ondernemer. Ook de jouwe?
Graag lees ik jouw ervaring met slim hard werken.
Hartelijke groet, Michaëla