Doe je passie en dan volgt het geld vanzelf! Het is een uitspraak die ik vaak lees bij business coaches en trainingen. Als het zo vaak wordt gezegd, ga je bijna geloven dat het zo is. Doe wat je hart je ingeeft, dan ga je daar vanzelf geld mee verdienen!

De werkelijkheid is weerbarstiger.

Er zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden om met je passie je inkomen te verdienen. Het is wel handig als jouw passie ook een verdienmodel heeft. Zo kwam ik een startende ondernemer tegen die gepassioneerd was over thee. Haar enthousiasme was geweldig, haar plannen groots, helaas kon ze niet van de thee ceremonies leven. Het verkopen van allerlei thee soorten was nodig om een boterham te verdienen. En verkopen was nu net waar ze echt geen passie voor had.

Hoe je het ook wendt of keert, je hebt geld nodig. Geld maakt niet gelukkig, maar geldzorgen maken je wel ongelukkig. Veel zzp-ers hebben geldzorgen en leven onder de armoedegrens. Hoe gepassioneerd je ook bent, met geldzorgen is het snel met je passie gedaan.

6 tips die winst met je passie dichterbij brengt

Er zijn een aantal voorwaarden die maken dat je eerder met je passie geld gaat verdienen.Kun je geld verdienen met je passie

 1. Zorg voor een financiële basis. Dat kunnen inkomsten uit een andere bron dan je passie zijn, spaargeld of een partner die ook bijdraagt aan de basis uitgaven.
 2. Ken je cijfers. Weet hoeveel omzet en winst je nodig hebt om van je passie te kunnen leven. Je moet dus weten hoeveel je privé en zakelijk uitgeeft en ook waar je zo nodig kunt bezuinigen. Bedenk ook hoeveel producten of diensten je moet verkopen om die omzet annex winst te behalen.
 3. Ken jezelf. Ben jij iemand die ergens helemaal voor gaat, die bereid is vele uren te werken zonder dat je direct resultaat ziet? Die wil leren en niet bang is om te vallen? Hoe beter jij jezelf kent, hoe beter je alle beren op de weg kunt tackelen.
 4. Meer dan passie alleen. De succesvolle ondernemers die ik ken werken heel veel uren per week, zijn 24/7 met hun onderneming bezig, zijn zeer gefocust en hebben een ijzeren discipline. En niet alleen voor een maand maar jarenlang. Veel uren die zij werken hebben niet direct iets met hun passie te maken. Denk aan de boekhouding of de marketing, dat is een vak apart.
 5. Investeer in (persoonlijke) ontwikkeling. Je verder verdiepen in je passie is logisch, echter verdiep je ook in ondernemerschap en zelfkennis.
 6. Laat je coachen. Een succesvolle ondernemer heeft kritische mensen om zich heen. Dat kunnen buddy’s zijn, een mastermind groep of een coach (voor bepaalde projecten) of een mentor (langere termijn) die met je onderneming én leven meekijkt. Ondernemen zonder persoonlijk leven holt je uit en komt niet ten goede aan je welzijn.

Ondernemen is meer

Kun je bovenstaande voorwaarden met ‘ja dat heb ik allemaal op orde’ beantwoorden, dan komt geld verdienen met je passie een stuk dichterbij. Het is nog steeds geen garantie dat je onderneming dan een succes is.

Bij ondernemen komt nog veel meer kijken zoals:

 • Doelen stellen
 • Planning maken
 • Marketing plan
 • Website beheer
 • Boekhouding
 • Verkopen

Veel zaken kun je uitbesteden, echter je moet je globaal verdiepen in elk vakgebied om keuzes te kunnen maken.

En dan…

Raak je als startende ondernemer nu ontmoedigt? Begin er dan niet aan om met je passie een onderneming te starten. Houd je passie als hobby naast loondienst.

Wordt je alleen maar enthousiaster, heb je je basisvoorwaarden op orde en vind je het ondernemen naast je passie ook een geweldige uitdaging? Dan is de kans dat jij met je passie je geld verdient een stuk groter. Het is dan absoluut de moeite waard om helemaal te gaan voor jouw passie.

Beide is prima, zolang jij je er goed bij voelt.

Een aantal van mijn coachklanten vonden bovenstaande nogal schokkend. Ze hadden de eerste zes voorwaarden niet echt op orde. Na een coach traject van twee maanden hadden ze duidelijkheid. Hun keuze om te ondernemen was gebaseerd op een gedegen start. Dat was extra meegenomen naast hun expertise en passie.

Ik coach onder andere klanten in korte trajecten om te ontdekken hoe groot hun passie is om vanuit loondienst naar ondernemer te gaan. Het resultaat is altijd dat zij een keuze kunnen maken die gebaseerd is op hoofd en hartzaken en niet alleen op passie.

Daarnaast mentor ik klanten die al succesvol ondernemen en op zoek zijn hoe zij hun leven ontspannener kunnen vormgeven. Dit zijn langere trajecten waar naast ondernemen het accent op persoonlijk leven ligt. Zonder gezond ontspannen persoonlijk leven maakt passievol ondernemen passieloos.

Aan welke van de 6 voorwaarden mag jij meer tijd besteden? Ik lees het graag in het reactieveld.

Op jouw passie!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijmoedig Leven

Erkenning

Erkenning is wat iedereen nodig heeft. Van anderen, maar vooral van zichzelf. Een open en oprecht blog over onzekerheid en meer van dat soort gedonder.

Lees verder »
Scroll naar boven