Hoe opruimen energie geeft

Opruimen, weggooien, schoonmaken, is echt zo’n voorjaarsdingetje. De zon komt op, alles ruikt weer fris, zelfs de pas verstrooide mest op het weiland.
De opruimkriebels slaan toe. Als kleine mieren kruipen ze door je gedachten, je huis en je tuin. Met z’n allen gaan je helpers aan de slag en zetten je aan tot opruimen. Wel jammer dat ze niet in de winter langskomen zodat je in het voorjaar meteen van die zon kan genieten.
De opruimwoede komt niet zo maar. Er gaat wat aan vooraf. Een huis vol stof, een chaos in huis, geen creativiteit meer in je hoofd. De voorjaarszon laat je ineens mogelijkheden zien, je wordt alleen nog tegen gehouden door die chaos en zooi.
Aan de slag of toch niet?
Wil je die opruimkriebels niet meer. Prima, gewoon bankzaken doen met een zak chips erbij. Ze gaan echt wel weg, die opruimkriebels. Het levert alleen weinig op. Ontevreden, weer een zak chips weggewerkt en daarnaast is je huis nog steeds niet dat wat je wilt.
Toch aan de slag? Dan zijn er verschillende manieren
1. Ruim alles op in 1 dag en rij dezelfde dag nog naar de vuilstort. Daarvoor ga je wel plannen. Een dag vrij nemen en dan ook gelijk aan de slag gaan.
Voordeel: je zooi is in 1 dag opgeruimd en het geeft direct effect op je welbevinden. Lekker schouderklopjes voor jezelf.
Nadeel: als je moeite hebt met weggooien schiet het tijdens zo’n dag niet op. Je moet dan teveel nadenken bij alles wat je tegenkomt.
2. Verspreid je opruimen over een periode. Bedenk waarom je wilt opruimen en wanneer je dat gaat doen. Maak de periode niet te lang. Drie maanden alle weekenden opruimen is ook geen pretje. Je vlucht dan op maandag weer naar je werk.
Voordeel: je leert afscheid te nemen en te minimaliseren
Nadeel: het duurt lang voor je groot resultaat ziet.
Gelijk beginnen?
Tadaa, ik heb gekozen, kan ik gelijk beginnen? Nee, nog even wachten. Hoe ga je opruimen. Dat kan natuurlijk ook nog op verschillende manieren.
A. per ruimte: dus eerst alles in de keuken, dan de woonkamer, etc
B. per itemsoort: kleding, boeken, tuingereedschap, speelgoed, administratie, herinneringen (foto’s, plakboeken etc)
Kan ik dan nu eindelijk beginnen? Nee, nog niet. Hoe ga je opruimen? Dat doe je met 3 gedachtes.
- Word ik blij van dit ding? Geeft het mij energie? Zou ik het nu aanschaffen? Als het een ja is, dan kun je het houden, een nee is wegdoen. Iets wat kapot is geeft geen goede energie, dat vreet eerder. Als het ooit praktisch was, hoeft dat nu het niet meer te zijn.
- Heb ik het nodig? Als het een ja is dan houden, is het een nee dan wegdoen. Hoeveel pollepels of mokken heb je nodig? Als je een item lang niet gebruikt hebt, dan kan het weg.
- Bij twijfel niet oversteken. Dat geldt in het verkeer, dat geldt ook voor opruimen. Echter niet terugleggen. Je doet het in de twijfeldoos.
Waar laat je je spullen.
Je hebt 3 soorten dozen nodig:
- Bewaren, daar gaat alles in wat je niet direct weer op de juiste plek kunt opruimen. Alles wat in die doos gaat schrijf je op een A4 die je op die doos plakt als ie vol is.
De spullen die je echt wilt bewaren leg je gelijk op de juiste plek als die voorhanden is. Een fotolijstje dat je wilt bewaren en in de keuken tegenkomt gaat in een doos bewaren voor het moment dat je de kast hebt opgeruimd waar dat lijstje in moet.
- Wegdoen: daar gaat alles in wat je wegdoet. Dat zijn soms meerdere dozen. Je kunt scheiden tussen oud papier, plastic, tweedehandswinkel of grof vuil.
Maak gelijk een keuze en breng die doos direct naar de garage als die vol is. Zodra de vuilstort open is breng je het erheen. Niet opschrijven wat er in zit. Je hebt immers al gekozen. Door het zo snel mogelijk weg te brengen kom je niet meer in de verleiding.
- Twijfeldoos: die is er voor als je echt niet kunt kiezen. Alles wat erin gaat schrijf je op. Mis je het niet het komende half jaar, dan kan het weg.
Dingen met een herinnering kun je erin stoppen, nog beter is het om er een foto van te maken en daar een (digitaal) plakboek van te maken. Wil je echt nog dat Moederdag knutsel van 20 jaar terug bewaren?
Voorkom de opruimkriebels in het voorjaar
Is het mooi weer, ben je aan de poets. Duhhh, ook niks aan, met een boek in de tuin of een strandwandeling is veel prettiger. Voorkom dus de chaos in je huis.
Het belangrijkste is dat wat er niet in komt er ook niet uit hoeft. Dus bezint eer ge begint. Bedenk bij een aankoop gelijk wat je dan je huis uit doet.
- Geef je spullen een vaste plek in huis
- Wees kritisch bij het aanschaffen van nieuwe producten
- Verjaardagscadeau’s: vraag ‘opeet’ cadeaus zoals bioscoopbon, theetje op een terras, etenswaren, geld voor ervaringen. Zo krijg je geen prullaria die je later weer moet wegdoen en niet wilt want stel dat tante zus of zo nog langs komt! Zo ben ik een keer gaan ballonvaren. Met mijn gezin en mijn vader. Gelijk alle verjaardagen gevierd van dat jaar en een ervaring om nooit te vergeten.
- Het belangrijkste: houd je huis bij. Kledingwissel kun je per seizoen doen. Eet regelmatig je voorraadkast leeg. Leeg wekelijks je oud papier en glasbak.
Kun je je voorstellen hoe je huis eruit ziet en voelt als je opgeruimd hebt? De ervaring leert; geweldig. De creativiteit en energie stromen door je lijf en hoofd. Echt lekker.
Nog meer tips?
Er zijn allerlei boeken te koop over opruimen. Geweldig om te lezen. Helaas komt er niet een opruim Tinus uit dat boek tevoorschijn. Je moet toch echt zelf aan de slag. Dus hoe leuk het ook allemaal lijkt in de boeken en op internetfilmpjes,
Jij moet het zelf doen!
Is het aanpakken en doorzetten een probleem, kijk dan eens naar de oorzaak daarvan. In het boek ‘Smelt die ijsberg! Los jouw onbewuste blokkades op’ wordt beschreven hoe je dat kunt doen. Op de website Verander Gedrag.Nu staan allerlei tips en ideeën voor het oplossen van blokkades.
Nog meer opruimtips? Dan raden we je onderstaande boeken aan. Vol praktische tips en opruimideeën.
Bol.com
Weg met de warboel. Karen Kingston
Opgeruimd! Marie Kondo
2 gedachten over “Opruimkriebels”
Heerlijk overzichtelijk artikel! Wij zijn na de zoveelste verhuizing helemaal ontspuld en ook hebben een systeem voor het maximaal aantal benodigde kleren en schoenen. Alles heeft een plaats en staat op z’n plaats. De beloning? Een uurtje schoonmaken per week en ook vooral geen last van voorjaarskriebels. En als je op reis gaat: binnen 10 minuten vertrokken met handbagage.
Het is het onthechten van je spullen, zoveel mogelijk digitale paperassen en genieten van wat je bewaard. Dan is de beloning inderdaad een snelle opruiming en snel op reis kunnen Jacqueline. Klinkt goed. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat dit niet voor iedereen een wens is. Dan wens ik hen vooral het onthechten toe, dat maakt leven en reizen lichter.