Waar doe ik het allemaal voor…

Ik zakte even weg in een soort klimaatdepressie. Waar ben ik mee bezig vraag ik mezelf af? Het redden van de wereld? Waarvoor en voor wie? In mijn omgeving zijn weinigen echt met het wereldwijde probleem bezig. Prima om afval te scheiden, prima om je eigen tasje en zakjes mee te nemen als je boodschappen gaat doen. Dat is het dan.

Kom niet aan mijn vlees. Kom niet aan mijn auto en kom niet aan mijn vliegvakantie. En kom vooral niet aan met prekerig gedoe.

Dat laatste snap ik. Van dat preken werd ik ook opstandig. Als je tegen mij zegt ga links af, dan vraag ik waarom of ik ga direct rechts. Stukje eigenwijsheid zeg maar. Preken doe ik dan ook niet, sussen dat het allemaal wel meevalt ook niet. Het valt namelijk niet mee!

Groenten

Het is dinsdag. Mijn dochter kookt voor haarzelf en haar vriend. Zalm met rijst. “En groenten dan?” vraag ik. ‘Neh’ mompelt ze. Ze haalt haar schouders op. Ik houd mijn mond en loop weg. Daar ga ik met mijn gezonde opvoeding van veel groenten eten. Het voelt alsof de opvoeding totaal gefaald heeft terwijl zij zich nu vooral afzet tegen ouderlijke bemoeienis. Moeders bemoeienis wel te verstaan. Zucht.

Dat hele klimaatgedoe van haar ouders, daar haalt ze haar schouders over op. Dat de vriezer uit is, is alleen maar lastig. Dat de auto voor de deur staat en wij door de regen fietsen, daar snapt ze niets van. Klimaatcrisis? ‘Ik ga lekker shoppen in Amsterdam’. Zucht.

Humor

Vertwijfeld vraag ik me voorts af of ik moet stoppen met lezen over de (verborgen) impact die de mens heeft op de wereld. Vertwijfeld vraag ik mij af of ik ook niet gewoon aan struisvogel politiek moet doen. Ik voel dat ik wegglij in een klimaatdepressie.

Ik app Marleen, zij is een oude rot op het feministische alternatieve levenspad, gewend aan zwemmen tegen de stroom in. Zij heeft humor als leidraad in haar leven. Tijd voor thee heeft ze niet. Wel een opbeurende app:

Adem de ellende in….en uit. Laat het afvloeien. Ja, het IS gruwelijk. Maar in je onmacht gevoel beteken je niets voor jezelf en ook niets voor de aarde. Stampvoet lekker, adem uit en kijk nar de schoonheid van de herfst, luister naar mooie muziek, dans en kijk naar kunst. Ga wandelen en blaas de ellende uit…

Op de app volgen emoji’s van een zoen, een vlinder, een hart, een spinnenweb, een spin en een oog. Ik lach, wat een heerlijk mens is ze toch.

Ik ga lopen en schrijven. Dat helpt om de neerwaartse spiraal van gedachten te keren.

Verandering

In het boek ‘De Verborgen Impact, alles voor een eco-positief leven’, geeft Babette Porcelijn een helder inzichtelijk beeld (met veel infographics) van hoe het er nu voor staat, wetenschappelijk onderbouwt en met doorberekende verborgen impact. Het kan niet anders dan dat er wezenlijk wat moet veranderen.

En veranderingen doen pijn. En als iets pijn doet gaan we dat vermijden. De kop in het zand en als een kleuter met twee handen voor je ogen, zeker weten dat je dan niet gezien wordt.

In coaching sessies ontdek je je blokkades, onderzoek je deze, ga je ze (her)beleven en vandaaruit ontdek je nieuwe gewoontes die je helpen groeien. In je ontdekkingstocht ontmoet je nieuwe mensen, extra uitdagingen en momenten van voldoening. Het is een persoonlijk groeiproces en groeien komt met groeistuipen. En die zijn pijnlijk. Klaar.

Dat is zoals ik deze hele klimaatverandering aan ga. Als een persoonlijk ontwikkelingsproces. Dat doet even pijn, mijn voetafdruk (via impact.babetteporcelijn.com/nl) is 1,61. Oeps, dat is echt te hoog. Dit gaat echt even pijn doen om mijn voetafdruk te verlagen. Moet ik dan echt de chocola en de geitenkaas opgeven? Gaat de auto, mijn grootste slokop, de deur uit?

We gaan het zien. We zullen het beleven. En je kunt het meebeleven. Want waar ik van overtuigd ben in alle boeken die ik lees, is dat het resultaat van de groeipijn; ontmoeting, ontdekking, groei en voldoening is. Of het voldoende is om de wereld te redden? Geen idee. Wat ik wel weet is dat ik niet achteraf ga zeggen: ‘Ich habe es nicht gewusst’.

Michaela Wierdsma
Michaëla Wierdsma

NB: ben jij op zoek naar een gedreven spreker, met hier en daar nog sprekersfoutjes en de nodige zelfspot? Neem dan contact met mij op. Ik spreek niet alleen over klimaatverandering, maar vooral over doen. Doen als mens of ondernemer. Doen is namelijk mijn tweede naam.

Foto: Karsten Würth (@karsten.wuerth) on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven