[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.4.1″]

Van moe naar keuzes

‘Ik ben een vrouw, ik kan multitasken’, Jorinda sprak vol overtuiging. Ze is inderdaad een bezig bijtje. Altijd in de weer en hulpvaardigheid staat in haar top drie van eigenschappen. Geen moeite is haar teveel zowel in haar werk als privé. Toch heeft ze een skype gesprek aangevraagd.

Een aantal problemen kwamen naar voren

 • moeite met ontspannen
 • prioriteiten stellen is een opgave
 • ondergewaardeerd voelen
 • lage energie
 • uitstelgedrag
 • perfectionisme en daardoor deadlines missen
 • geen keuzes meer maken, niet meer weten wat ze wil

Haar multitasking is niet de oplossing. Juist niet. Multitasken maakt juist multi moe. Vergelijk het eens met onderbroken nachtrust. Eén nacht is nog te overzien, meerdere nachten is een funest.

Bij Jorinda ging een lampje branden, die onderbroken nachten…..

Onderbroken concentratie

Je hebt ononderbroken slaap nodig om goed te kunnen functioneren. En je hebt ononderbroken periodes nodig om taken af te krijgen.

Doordat je continue van het ene naar het andere hobbelt, maak je niets echt af. Je concentratie wordt onderbroken en het ‘tsjakka’ gevoel blijft uit.

Oplossing

Er zijn talloze boeken geschreven over focus houden of tijd plannen. Vele goed toepasbare tips komen daaruit voort. De tips zijn een oplossing om effectiever te werken en meer gedaan te krijgen.

Ze halen echter niet de oorzaak van de problemen weg. Het belangrijkste is dat

De belangrijkste vraag voor Jorinda was: waar word je blij van. Waar maakt je hard een sprongetje van, waar mag je ’s nachts voor wakker gemaakt worden, wat zou je ook gratis doen?

Jorinda ging in haar Start & Go traject aan de slag met haar dromen, wensen en doelen. Ze kreeg inzicht in wat ij echt wilde bereiken met haar werk, van welke betekenis zij wilde zijn in haar privéleven en hoe zij zou willen terugkijken op haar leven in het uur van haar dood.

Haar grootste ijsberg werd zichtbaar en daarmee de m van haar multitasking en multi moe zijn.

Meer plezier

Zolang meer dan de helft van wat je doet je plezier oplevert, je het leuk vindt of er energie van krijgt kosten de ‘moetjes’ je weinig energie. Ervaring leert dat hoe meer plezier je hebt in de dingen die je doet, hoe meer plezier je hebt in de ‘moetjes’ er omheen. Je ontdekt zelfs hoe je daar plezier en energie van kan krijgen.

Meer plezier levert meer focus en minder multitasking op.

Eigen keuze

Maak keuzes in al je activiteiten, relaties, werkzaamheden, sociale leven en wensen. Alleen jij kan jouw keuzes maken.

Jorinda nam voor het eerst heel bewuste keuzes in haar leven. Zowel werk- als privé gerelateerd. Zij vond oplossingen in haar werk uitbesteden door haar personal assistent meer in te zetten en duidelijker nee te zeggen tegen projecten die niet aanvullend waren. In haar privéleven heeft ze afscheid genomen van contacten die energie vraten en met haar partner is ze nu elke week een avond samen. Er is een vast oppas ingeschakeld.

Als je de keuzes die je gemaakt hebt bij al je werkzaamheden voor ogen houdt ga je vanzelf minder multitasken.

Tot slot

Is keuzes maken het ei van Columbus? Ja, jouw keuzes de basis, net als het besluit van Columbus. Daarna zet je koers naar jouw doel en is afleiding veel makkelijker te weerstaan.

Wil je minder aan multitasking doen. Begin door mijn gratis e-boek ‘Verdubbel je focus, verdubbel je resultaat’ te downloaden en de 7 sleutels uit te werken.

Op jouw keuzes!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.4.1″]

NB: Vink bij het gratis e-boek gelijk aan dat je op de hoogte gehouden wilt worden met inspiratie, tips en/of aanbiedingen van Stok achter de deur Coach, zodat jij regelmatig een reminder om te doen in je mailbox krijgt.

Foto: Ryan Holloway on Unsplash

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

2 gedachten over “Multitasking is multi moe, dit is de oplossing!”

 1. Ik zit toch te multitasken ook al roep ik altijd: Ik ben een echte vent, ik kan maar een ding tegelijk. Blijft een valkuil. Nu ook weer. Aan het werk, hee mail van Michaela lezen doorklikken en downloaden. Telefoon gaat nu weer uit ?

  1. Michaëla Wierdsma

   Haha, zo heerlijk herkenbaar. Gun jezelf ook van die afleid momentjes. Zet je wekker op een uur, dan 5 minuten pauze en dan weer een uur concentreren. Dan is het geen valkuil zo’n mailmomentje, maar een beloning 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vrijmoedig Leven

Erkenning

Erkenning is wat iedereen nodig heeft. Van anderen, maar vooral van zichzelf. Een open en oprecht blog over onzekerheid en meer van dat soort gedonder.

Lees verder »
Scroll naar boven