Ervaar het resultaat: overzicht, energie, daadkracht en rust.

Jolien zat vol energie. Zo’n vuurpijl die knalt met tientallen lichtjes. Het ene idee nog mooier dan het andere. Ze vertelde vijftien minuten aan één stuk door tot ze merkte dat ik achterover leunde en niet meer meeschreef. ‘Waarom schrijf je niet mee, ik heb nog meer hoor!’ klonk het verontwaardigd.

En dat was nu net het probleem. Er was nog zoveel meer, hoe kun je uit die chaos wijs worden als je doorratelt? Tenslotte kwam Jolien bij mij omdat ze het overzicht kwijt was, aan veel dingen begon en niets afmaakte. Laat staan dat ze iets kon opbouwen. Dat laatste zat haar dwars, er werd zo vaak gevraagd: wat doe je nu eigenlijk? Waarop ze geen eenduidig antwoord had.

Vandaar dat we aan de slag gingen om overzicht te creëren en te ontdekken waar ze nu werkelijk blij van werd en hoe ze dit in haar werk kon inzetten.

Overzicht

In het gesprek dat volgde kwam structuur. Eerst een paar eenvoudige persoonlijke vragen zoals:

  • Waar word je blij van?
  • Waar mag ik je wakker voor maken?
  • Waarbij vergeet je de tijd?
  • Wie wil je graag helpen?
  • Wat is typisch jij?
  • Waar sta jij voor?

Daarna kwamen meer ondernemersgerichte vragen:

  • Wat is jouw kennis en kunde?
  • Met welke expertise wil je naar buiten treden?
  • Wat zouden de resultaten van je klanten zijn?
  • Wie heeft jouw dienst nodig?

Deze en nog een paar antwoorden waren echt nodig. Pas daarna konden we alle ideeën die Jolien had inzichtelijk maken. Toen bleek dat Jolien op twee gebieden haar expertise zichtbaar wilde maken. Alle andere ideeën, plannen en wilde avonturen waren daaraan gelieerd.

De uitgangspunten waren gezet, de activiteiten werden daarop aangepast.

Sparren

Het klinkt eenvoudig, en dat is het eigenlijk ook, zeker als je van buitenaf kijkt naar waar iemand mee bezig is. En dat is gelijk de tip van deze week:

Ga sparren!

Met een buddy, een coach, een vriend, een collega. Bij voorkeur vóór je acties doet met grote gevolgen. Jouw sparmaat kan je helpen overzicht te krijgen. Sparmaatjes zijn er voor zowel zakelijke als persoonlijke vraagstukken. Ook daarvoor kun je bovenstaande vragen gebruiken.

Zelf doe ik dat ook. Sparren. Mijn weergaloze ideeën zijn weer-ga-loos. Soms letterlijk los van het pad dat ik gekozen heb. Gelukkig heb ik sparmaatjes met wie ik, afhankelijk van de expertise, kan overleggen. Uiteraard heb ik ook een coach met kennis van zaken, die kennis wordt ingezet om mij verder te helpen. Overigens stel ik mezelf wel eerst bovenstaande vragen, tenslotte is overzicht maken mijn expertise. Het gaat mij om de feedback en het brein van de ander.

Voldoening

Hoe goed het overzicht voor Jolien ook was, de ideeën bleven bij haar borrelen. Om toch dat overzicht te behouden kreeg Jolien als implementatie mee om haar ideeën op te schrijven en ze na een week weer door te nemen. Als het dan nog steeds zo’n weergaloos idee is, dan pas een plekje geven in het overzicht.

Op deze manier boekte Jolien resultaat. Ze maakte projecten af en creëerde veel meer voldoening in haar werk.

Heb jij geen sparmaatje, buddy of overlegprinses en zoek je die wel? Ontdek of ik dat voor jou kan zijn door een gratis Overzicht Gesprek aan te vragen via deze link. Wie weet hebben wij die klik die jij net nodig hebt. 

Op jouw passie!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

Foto:  STIL on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven