Lichaamstaal
Lichaamstaal in een overleg
Vroeger was alles beter! Minder drukte, minder moeten, meer sociaal, leven met het ritme van de natuur et cetera. De rollende ogen van kinderen, ‘daar gaan we weer met vroeger’, zijn net als de mijne dertig jaar geleden bij mijn ouders. Evenals mijn ‘rollende’ ogen bij verhalen hoeveel moeilijker de jeugd van tegenwoordig het heeft ten opzichte van een paar decennia geleden.
Rollende ogen is een non-verbale agressie: een simpel doeltreffend teken van minachting volgens Lisa Damour die hier een stuk over schreef in de New York Times.
Het is een van de vele vormen van lichaamstaal die goed te herkennen is in een groepsoverleg. Echter….tussen herkennen en interpreteren zit nog een uitdaging.
-
Onderuitgezakt zitten → teken van desinteresse of een oncomfortabele stoel.
-
Gesloten armen → weerstand op wat er ter sprake komt of het warm houden van je lichaam?
-
Midden aan de tafel plaatsnemen → voel je je op je gemak of was dat het enige plekje nog over?
Bij vergaderingen in de community zit ik graag aan de kop van de tafel. De plek om overzicht te houden. Voor mij is het ook de enige plek waar ik mijn voeten op een steunbalk kan zetten. De vloerverwarming vind ik gewoon niet prettig.
Lichaamstaal is meer dan alleen een opsomming van houdingen en de daarbij behorende interpretaties. Het is interpreteren van letterlijke en fysieke taal ten opzichte van je eigen houding en gedachte.
Je wordt (onbewust) beoordeeld op je houding en uitdrukking in een overleg. Net zo goed als je dat zelf ook doet. De kunst is om je bewust te blijven dat je oordeelt en dat dat oordeel niet juist hoeft te zijn.
Een manier om de eerste ‘mis’ interpretatie te voorkomen is een ‘check-in’ aan het begin van een overleg. Daarbij kun je in 1 of 2 zinnen aangeven hoe je er fysiek en mentaal bij zit. Als een van de deelnemers net een vervelend telefoontje heeft gehad, een pittig gesprek, heerlijk gewandeld of oorpijn heeft is dat een gegeven dat meegenomen kan worden in de interpretatie van de lichaamstaal van die persoon.
Verbinding
Hoe beter je elkaar leert kennen, hoe meer verbinding er is, hoe herkenbaarder de lichaamstaal wordt. Vanuit die verbinding kun je als groep of community groeien in het doel dat je met elkaar hebt.
Over verbinding, groei en het fundament van een community geef ik regelmatig een workshop: wonen in een community – de basis. Ben jij op zoek naar een community meld je aan. Na afloop weet jij waar je op ‘aan’ gaat en wat jouw basis is om in een community te wonen of er zelf een op te starten. Voel je welkom in deze workshop.
Op jouw verbinding!
PS: wil je eerst eens kennismaken met leven in een community, download dan mijn gratis e-boek of kom naar een van de open dagen bij LiberTerra Geestmerambacht
Foto door: Alex McCarthy op Unsplash