Kringen in een community
De basis van elke community zijn de kringen
‘We maken een kringetje van jongens en van meisjes’. Dat liedje kwam als eerste in mij op toen ik hoorde van kringen bij de basis van een community. Een kring is een cirkelvormige lijn van personen of objecten volgens wikipedia. En heb ik gemerkt, dat is wat de kringen in een community ook zijn. Mensen die met elkaar een kring van kennis vormen over bepaalde onderwerpen.
Deelname aan een kring houdt niet in dat je veel kennis van het onderwerp moet hebben. Het is wel goed als je er voeling mee hebt en dat je wilt leren over het onderwerp én van elkaar.
Bij het opstarten van een community is het wel belangrijk om kringen te hebben met experts in de materie van de kring. Hoe handig is het om een tuinkring te hebben met mensen die verstand hebben van tuinieren, grondbewerking en onderhoud.
Ook is het handig dat de penningmeester in de organisatiekring zit of degene die de website maakt weet van marketing.
Het hoeft echter niet. Zelf zit ik in de bouwkring. Verstand van elektra, wateraansluitingen of constructie heb ik niet echt. Wel boerenverstand en vooruit kijken. Met drie grote verbouwingen in ons vorige huis zijn terminologieën mij niet vreemd. Mijn taak in de bouwkring was dan ook coördinerend: plannen, veel vragen stellen (als ik het snap kan ik het anderen uitleggen), vooruit kijken en contactpersoon zijn voor bedrijven en communityleden wat de voorbereiding bij de bouw betreft.
Community beginnen
Wil jij een community beginnen, bedenk dan wat je allemaal nodig hebt om van de community een succes te maken.
- Verdeel deze onderwerpen en vorm kringen met een overkoepelende kring waar alle bewoners lid van zijn: de bewonerskring of coöperatiekring.
- Geef elke kring een naam: tuin- en voedselkring, bouwkring, organisatiekring etc.
- Elke (potentiele) bewoner zit naast de overkoepelende kring in twee kringen: met minimaal een waar men expertise of ervaring in heeft. De andere kan voor de persoonlijke leercurve zijn.
- Beschrijf wat de taak van elke kring is of waar zij verantwoordelijk voor zijn. Zo valt het maken van een huishoudelijk reglement onder de organisatiekring. En is de aansluiting van elektra een onderdeel van de bouwkring.
- Elke kring maakt een plan en heeft een bepaalde mate van vrijheid.
Communicatie
Dan is natuurlijk de vraag hoe je dit alles met elkaar communiceert en hoe de besluitvorming tot stand komt. Niets is zo frustrerend om geen invloed te hebben als bewoner en ook niets is zo frustrerend om geen daadkracht te hebben vanuit een kring. Daarover meer op de website van ‘Leven in een community’.
Tot slot
Laat dit alles jou niet weerhouden om een community te beginnen of in een bestaande community te stappen. Waar je ook woont en wat je ook doet, het begint en eindigt met goede communicatie. Zo ook in een community. Laat deze dan vooral dusdanig zijn dat je je gehoord en erkend voelt.
Waar zou jij het meeste tegenaan hikken in het vormen van een community? Laat het met weten in het commentaarveld hieronder.
Hartegroet,
Foto: @xusanfeng