Over ont-moeten en luisteren

Het is zomer, ook wel komkommertijd genoemd. De blogs, tips en adviezen over hoe je deze tijd doorkomt vliegen je om de oren. Je hoeft geen krant of social media kanaal te openen of er is wel een blog, vlog of 20 tips parade te lezen.

Komkommertijd is de periode dat veel mensen op vakantie zijn, inclusief politici, dus is er is ook relatief weinig nieuws. Andere onderwerpen krijgen dan meer aandacht, zo ook nonsens onderwerpen met tips over wat te doen als het warm is. Duhhhh, dat hoef ik niet in de krant te lezen.

Ondernemen in de zomer

Voor veel ondernemers is deze komkommertijd periode er een van relatief weinig omzet, zomer gerelateerde ondernemingen uitgezonderd. Veel mensen zijn op vakantie, evenals collega ondernemers.

Logisch dat het dan rustig is. De vraag is dan ook: hoe besteed je deze periode van relatieve rust?

Als je niet zelf op vakantie bent, ga je dan hard aan de slag met achterstallig onderhoud? Pak je je LinkedIn op, ga je de administratie bijwerken, bedenk je je marketingplan voor de rest van het jaar, of maak je je zorgen om te weinig inkomsten?

In de tip parades wordt je aangespoord om van alles te doen en dan sluit men af met de tip: geniet ook van je vakantie…… Als laatste tip!

Ik vind dat zo’n onzin. Eerst van alles wat je nog moet doen of zou kunnen doen of echt wel tot de mogelijkheden behoort! Word wakker. Het heet niet voor niets een relatief rustige periode!

Hou je rustig

‘Houd je rustig, rustig, rustig. Houd je rustig kalm en stil.’ Dit liedje van Bassie en Adriaan plopt zo maar op in mijn hoofd. Als ik me goed herinner waren de twee heren in een stress situatie en kwam dit liedje naar voren. Hou je rustig en ervaar dan wat er echt nodig is.

De zomerperiode is dan ook de aangewzen periode om je rustig te houden. Tijd te nemen om na te denken, te voelen, te ervaren, te niksen, te zijn en te ontdekken wat dan op je pad komt.

Hoe vaak heb jij nog tijd om te niksen? Hoe vaak laat je dingen op zijn beloop en komt de oplossing voor het probleem of uitdaging vanzelf? Als jij bent zoals veel van mijn klanten, heb je daar geen tijd voor. En dat is het grootste probleem van zzp-ers en ondernemers. Geen tijd hebben.

Het lijkt wel of er geen tijd meer is om na te denken, te lummelen en te ervaren wat er op je af komt. Omdat er zoveel moet!

Luister naar jezelf

‘Het lijkt wel of ik in stroop sta, niets komt uit mijn handen’. Zo verging een gesprek met een coachklant. ‘Luister naar jezelf en handel daar naar’ adviseerde ik, ‘Laat al het moeten los en ga eens voelen. Wanneer mag je in plaats van moet je? Ga eens ont-moeten!

Praktisch ont-moeten

Daarbij gaf ik nog een paar praktische tips, daar ben ik tenslotte van:

  1. Plan een week of langer van ‘niets’. Dat is handig in de zomerperiode, echter zeker ook goed om vaker in te plannen. Ik plan zo’n week elk kwartaal in los van een vakantie.
  1. In die periode doe je anders dan anders: je zet geen wekker, je plant geen afspraken in werk- noch privé gerelateerd in, en ervaar je hoe de dag stroomt.
  1. Je ziet wel wat er die week gebeurt en je doet waar je op dat moment zin in hebt. Word je blij van fietsen, sporten, mediteren of lezen. Ga dat vooral doen. Wil je aan het werk zet dan geen deadline, dan wordt het weer moeten.

Het resultaat van zo’n periode is dat je je geest ruimte geeft om te ontspannen.

Zelf merk ik dat ik in een dergelijke week allerlei klusjes doe die niets met werk te maken hebben. Recente periode maakten we een bijenbar, las ik tijdschriften in de bibliotheek, deed ik middagdutjes, ging ik planten verpotten, had ik onverwachte ontmoetingen en ging zelfs de stoep vegen! Soms ga ik wat ‘fröbelen’ op de computer, lay-out maken, quotes schrijven, dat waar ik me vaak niet de tijd voor gun. Ik heb ook zo’n week gehad waarin ik ineens het een na het andere schreef. Heerlijk gewoon.

Na mijn laatste ont-moeten periode kon ik een besluit nemen gebaseerd op gevoel en gedachte over iets waar ik enorm tegenaan hikte. Dat is naast het ‘niksen’ een extra voordeel. Tijd hebben om besluiten te nemen.

Vakantie of ont-moeten

Ben je bang dat het een nutteloze weggegooide week is, noem het dan vakantie. Ben je bang dat je toch allerlei achterstallige klusje gaat doen, boek dan een vakantiehuisje dichtbij. Tenslotte is vakantie bedoelt om uit te rusten en een beetje te pierewaaien waarin je weer energie opdoet voor de periode erna.

Tot slot: ik vergelijk de komkommer periode wel eens met een banaan. Komkommers zijn oorspronkelijk krom echter recht gekweekt. Onnatuurlijk dus. Een banaan is en blijft krom, zoals de natuur het bedoelt heeft. De natuur heeft ook periodes van groei en rust. Gun jezelf die ervaring.

Neem je rust en eet die banaan. Het is zo natuurlijk als mogelijk is.

En jij, gun jij jezelf periodes van ont-moeten? Of heb je er geen tijd voor? Graag lees ik het in het reactieveld hieronder en leer van jouw ervaring.

Op jouw ont-moeten!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

PS: heb je geen idee hoe je zo’n week of langer van relatieve rust inplant in je volle agenda, kom dan naar de masterclass Planning Maken Doe Je Zo. Daar ontdek je hoe je een natuurlijke planning maakt. Via deze link vind je meer informatie.

Foto: Tj Kolesnik on Unsplash

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven