Welke rol vervul jij in je werk en leven?

‘De beste stuurlui staan aan wal’. Het is een mooie uitdrukking die vaak van toepassing is, echter frustrerend als men commentaar heeft op je eigen functioneren.

Elke bedrijf heeft een bemanning, van bootsman tot kok, van matroos tot stuurman. De kapitein geeft leiding aan zijn team, heeft overzicht, zet de koers uit en stuurt bij. Dat is zijn belangrijkste taak.

Als kleine ondernemer heb je meerdere functies in je onderneming. Ongeacht of je wel of geen personeel hebt, de functies zijn er wel. Het is aan jou om lading aan de functies te geven in de juist verhouding. Doe je dat niet dan gebruik je je tijd niet optimaal met alle gevolgen van dien. Daarnaast heb je naast je werk ook nog je privéleven.

Freddy verwoordde het zo na het lezen van mijn boek Smelt die ijsberg!: als zzp-er was ik vaak het manusje van alles. Ik deed heel veel maar het belangrijkste, mijn producten verfijnen en klanten bezoeken kreeg in verhouding weinig tijd. Het leek wel of een opgeruimd bureau of kinky website belangrijker was. Je boek en workshop gaf mij handvatten om schoon schip te maken. Niet alleen in mijn werk, maar ook privé.

Freddy’s verhaal is niet ongewoon. In contact met mijn klanten en bij netwerken merk ik ook dat de gemiddelde ondernemer relatief veel tijd in zijn/haar onderneming besteed aan niet essentiële zaken. Dat kan dus slimmer.

Voorkom de valkuil

In die valkuil ben ik ook menigmaal getrapt. En hoe minder aandacht ik aan die valkuil gaf, hoe vaker ik erin trapte.

Tot ik me er echt van bewust werd en er actie op ondernam. Onderstaande oefening geeft je meer inzicht in wie nu wat doet in je onderneming en welke rol jezelf daarbij speelt.

 1. Welke rol vervul jij op je werk? Ben je de kapitein, de stuurman, de bootsman, de kok of het ketelbinkie die er is voor alle klusjes?
 2. Welk werk doe je? Specificeer alle werkzaamheden zoveel mogelijk, puntsgewijs.
 3. Doe jij wat er van je verwacht wordt? Vraag je zakenpartner om het werk dat jij doet op volgorde van belangrijkheid te zetten. Ben je alleen als ondernemer, laat een collega-ondernemer of sparringpartner ernaar kijken.
 4. Welke taak is het belangrijkst in jouw ogen? Zet ze in volgorde en zet daarbij hoeveel percentages de tijd je besteed aan die taak. Bijvoorbeeld: 1. Klantencontact, 20%. 2. Productontwikkeling, 10%. 3. netwerken 3% per week 4. Social media 40%. In dit voorbeeld zie je al de scheefgroei in verhouding tot belangrijkheid en de hoeveelheid tijd.
 5. Becijfer elke taak. Zet achter elke taak een getal van 1-10 (10 is het hoogst) om aan te geven hoe blij, enthousiast en geïnspireerd jij van die taak wordt.
 6. Met welke taak lever jij de grootste bijdrage aan je werk? Is dat de taak die jij jezelf of van je zakenpartner krijgt toebedeeld, of ben jij juist heel goed in taken die er volgens de ander minder toe doen?

 Door dit serieus in te vullen kun je goed kijken naar verwachtingen, gelijkwaardigheid en waardering van je werk binnen het bedrijf. Uiteraard kun je dit ook prima privématig invullen. Wat is jouw rol in het gezin of vriendengroep?

Zodra je dit in kaart hebt gebracht ga je het werk herverdelen.

 • Taken uitbesteden = delegeren
 • Werkzaamheden in minder tijd doen = minder perfectionistisch
 • Of zelfs helemaal weglaten = loslaten

Bedenk daarbij dat je maar 24 uur in een dag hebt en dat niemand aan het eind van zijn leven denkt: ‘had ik maar meer gewerkt’.

Inmiddels lukt het mij en Freddy goed om een goede bemanning om ons heen te verzamelen.

En jij, lukt het jou om je te concentreren en als kapitein te fungeren in je onderneming?

Laat het me weten in onderstaand reactie veld. Als dank voor je interactie ontvang je het schema waardoor de 6 vragen en hun antwoorden overzichtelijk wordt.

Op jouw koerswijziging!

Michaela Wierdsma
Michaëla Wierdsma

PS: DEEL dit artikel alsjeblieft met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen je vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

4 gedachten over “Wie is de kapitein?”

 1. De ene dag gaat het beter dan de andere.
  Focus ligt bij mij vooral op het doen. Het liefst in de kapiteinsrol. Ik ontvang graag je schema om wat meer duidelijkheid en overzicht te krijgen in al die rollen en taken.
  dank je wel!

  1. Michaëla Wierdsma

   Ha Josine,
   Dank je wel voor je reactie. Als kapitein heb je bepaalde talenten nodig. O.a. overzicht, koers vasthouden en delegeren. Deze talenten heb je allemaal, wellicht dat je ze kan verfijnen en opschonen.
   Net als regelmatig terugkijken naar je website analyse, een gewoonte van maken.

   Succes!
   Fijne dag, Michaëla

 2. Hallo Michaela,

  Het lukt mij nog niet helemaal naar tevredenheid. Te vaak ben ik op een zijspoor met bijzaken bezig. De kunst om focus te houden en trouw te zijn aan de doelen die ik voor die dag gesteld heb. Implementeren dus.
  Je schema ga ik zeker eens invullen.
  Alvast bedankt!
  hartelijke groet,Janina

  1. Michaëla Wierdsma

   Beste Janina,
   Goed idee om het schema in te vullen. Je krijgt meer inzicht in hoe je werkt. Bij de workshop ‘Doelen stellen door keuzes te maken’ http://verandergedrag.nu/workshop-doelen-stellen/ ga ik er verder op in. Daar zit een heel werkboek bij om ook de stappen te zetten.

   Het invullen van het schema kan je eens doen, of inplannen in de week. Eens is het eerste excuus van uitstel 🙂

   Heel veel succes en bij vragen, gewoon even mailen. Ik beantwoord ze graag.
   Fijne dag, Michaëla

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven