Je drijfveer als fundament

Zoveel wensen zoveel dromen, zoveel hoop en zoveel teleurstelling.

Dit vat menig beginnende community samen. Zoveel initiatieven sneuvelen in de loop der tijd. Wat begon als een enthousiaste groep mensen die een gezamenlijk droom hadden, liep uit op een teleurstelling.

Soms gaat een project uiteindelijk helemaal niet door. Soms komt het er uiteindelijk wel, al zijn de oorspronkelijke initiatiefnemers er niet meer bij. Soms is er een enorme wisseling van de wacht. Mensen komen er enthousiast bij en vertrekken weer teleurgesteld. Hetzelfde riedeltje gebeurt keer op keer. Soms met een splitsing in de community tot gevolg.

De communities die al decennia lang bestaan hebben 1 ding gemeen: een duidelijke missie en visie. Ze hebben een doel en een weg gevonden om dat doel te bereiken. Het is een fundament waar alles wat bedacht of ontwikkeld op gebouwd wordt.

De kunst is om aan dat fundament vast te houden als in steen gebeiteld.

Uit een van de succesvolle communities: een community met 20 wooneenheden heeft als pijler van het fundament maximaal 4 auto parkeerplaatsen op het terrein, dit om het autodelen te bevorderen. De andere, door gemeente opgelegde parkeerplaatsen, zijn moestuin geworden. Een nieuwe bewoner kan dan alleen een eigen auto hebben als er een parkeerplaats over is en er aan autodelen gedaan kan worden.
Daar kun je wat van vinden, echter het is een van de pijlers van het fundament van die community. Sta je niet achter het fundament, dan kun je daar niet wonen. Wil je de pijler weghalen, dan gaat het scheef in de community. Is er dringend behoefte aan meer parkeerplaatsen, dan zou dat bespreekbaar kunnen zijn. Bij wijziging is ieders consent vereist. Dit om scheefstand te voorkomen.

Door in het begin heel goed het fundament voor een community te leggen, voorkom je scheefstand in een later stadium. Aan de basis van een fundament ligt ieders persoonlijke drijfveer en waarden. Door enthousiasme en graag willen wordt het persoonlijke stuk vaak ondergesneeuwd waardoor teleurstelling en frustratie in de toekomst op de loer liggen.

Ontdek vóórdat je een project start of je je committeert aan een community wat jouw persoonlijke drijfveer is. Dat kan als individu in een van mijn workshops of ga met je kerngroep gezamenlijk dit traject in zodat je daarna het fundament in beton kunt gieten.

Heb jij zin om door te pakken met jouw community? Ben je gedreven om er echt voor te gaan? En vind je het leuk om jouw drijfveer te ontdekken? Dan heb je de juiste instelling om een succes te maken van je community. Wil je daar begeleiding bij? Neem dan gerust contact met mij op.

Op jouw drijfveer!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma

PS: binnenkort is deze workshop ‘Wonen in een Community – de basis’ er weer. Kom je met z’n tweeën dan is er, naast dat je een en ander nog kunt uitwerken, ook een leuke duo korting.

Foto door: Possessed Photography op Unsplash

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hoge standaard
Community leven

Hoge standaard

Hoe hoog leg je de lat? Wat als je ‘m niet haalt? En wat is eigenlijk standaard? Het zijn allemaal vragen die je tegenkomt als je met een groep mensen samenwerkt.

Lees verder »
Scroll naar boven