[et_pb_section bb_built=”1″ inner_width=”auto” inner_max_width=”none”][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”3.22.7″ text_text_shadow_horizontal_length=”text_text_shadow_style,%91object Object%93″ text_text_shadow_vertical_length=”text_text_shadow_style,%91object Object%93″ text_text_shadow_blur_strength=”text_text_shadow_style,%91object Object%93″ link_text_shadow_horizontal_length=”link_text_shadow_style,%91object Object%93″ link_text_shadow_vertical_length=”link_text_shadow_style,%91object Object%93″ link_text_shadow_blur_strength=”link_text_shadow_style,%91object Object%93″ ul_text_shadow_horizontal_length=”ul_text_shadow_style,%91object Object%93″ ul_text_shadow_vertical_length=”ul_text_shadow_style,%91object Object%93″ ul_text_shadow_blur_strength=”ul_text_shadow_style,%91object Object%93″ ol_text_shadow_horizontal_length=”ol_text_shadow_style,%91object Object%93″ ol_text_shadow_vertical_length=”ol_text_shadow_style,%91object Object%93″ ol_text_shadow_blur_strength=”ol_text_shadow_style,%91object Object%93″ quote_text_shadow_horizontal_length=”quote_text_shadow_style,%91object Object%93″ quote_text_shadow_vertical_length=”quote_text_shadow_style,%91object Object%93″ quote_text_shadow_blur_strength=”quote_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_text_shadow_horizontal_length=”header_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_text_shadow_vertical_length=”header_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_text_shadow_blur_strength=”header_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_2_text_shadow_horizontal_length=”header_2_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_2_text_shadow_vertical_length=”header_2_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_2_text_shadow_blur_strength=”header_2_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_3_text_shadow_horizontal_length=”header_3_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_3_text_shadow_vertical_length=”header_3_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_3_text_shadow_blur_strength=”header_3_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_4_text_shadow_horizontal_length=”header_4_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_4_text_shadow_vertical_length=”header_4_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_4_text_shadow_blur_strength=”header_4_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_5_text_shadow_horizontal_length=”header_5_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_5_text_shadow_vertical_length=”header_5_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_5_text_shadow_blur_strength=”header_5_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_6_text_shadow_horizontal_length=”header_6_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_6_text_shadow_vertical_length=”header_6_text_shadow_style,%91object Object%93″ header_6_text_shadow_blur_strength=”header_6_text_shadow_style,%91object Object%93″ z_index_tablet=”500″]

Hoe focus en flow hand in hand gaan

‘Ik wil vooral in de flow werken’ of ‘in de flow ben ik op mijn best’ en ‘focus houden en flow, het past niet bij elkaar’. Zo maar wat losse opmerkingen in een gesprek over focus houden.

Mijns inziens is focus houden en in de flow werken onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Richten op één puntfocus houden is automatisme

Focus is aandacht sterk op één punt richten. We kennen het uit de fotografie; het scherpstellen van de lens. Al komt dat laatste met de automatische functie scherp stellen bijna niet meer voor.

Dat geldt dus ook voor jezelf. Als focus houden een automatisme is geworden, is focus houden geen probleem. Zo nodig stuur je bij, ook een automatische camera doet niet alles wat jij wenst. Zolang je weet hoe en wanneer je ‘handmatig’ de lens scherp moet stellen is fotograferen geen probleem.

Dat geldt dus ook voor focus houden in je werk. Dat gaat automatisch, als je weet hoe je dat in jouw situatie het beste kunt doen!

En daar zit nu het probleem.

Focus is een automatisme

Het houden van focus moet een automatisme zijn. Het verkrijgen van een nieuwe gewoonte vergt routine, doorzettingsvermogen, energie en de overtuiging dat deze gewoonte je verder brengt.

Vergelijk het met de verzorging van je gebit. Als je niet poetst, flost en stookt zijn de gevolgen ernstig. Een keer niet flossen hoeft geen probleem te zijn net als een keer niet gefocust zijn in je werk. Net als één extra toetje eten of die ene sigaret. Er is niet gelijk een man overboord.

En dat laatste is eigenlijk jammer. Als het gevolg van het verzaken van een succesgewoonte (zoals flossen en focus houden) direct zichtbaar is, dan laat je het wel uit je hoofd om die gewoonte te onderbreken.

Zolang jij niet de noodzaak van focus houden erkent, zolang is focus houden moeilijk. Afleiding, uitstelgedrag en excuses vieren dan hoogtij.

Zwart wit

Is het zo zwart wit? Is er geen grijsgebied? Jazeker wel. Het is er allebei.

Zwart wit is:

  • Focus houden is een automatisme
  • Het automatisme leidt tot een flow
  • Flow leidt tot resultaat

Grijsgebied is:

  • Je kunt niet continue focus houden
  • Automatisme kan leiden tot afstompen
  • Afstompen leidt tot minder creativiteit

Creativiteit en flow

En dat is gelijk het meest gebruikte excuus, focus houden leidt tot minder creativiteit. Een excuus dat ook ik veelvuldig gebruikt heb. Ik was niet bereid om focus houden als een gewoonte te zien, laat staan, als een gewoonte in te zetten.

Net als flossen en tanden stoken. De noodzaak drong pas tot mij door, toen het bijna te laat was. Het excuus gebrek aan creativiteit vierde ook hoogtij, tot het bijna te laat was en ik ontmoedigt dreigde te raken.

Juist door jezelf een aantal gewoontes* te gunnen die je helpen bij het houden van focus, ontdek je dat je door je te focussen, sneller kunt scherpstellen op wat je op dat moment wilt bereiken. En juist doordat je niet afgeleid wordt, viert creativiteit hoogtij.

Met plezier ga ik naar de halfjaarlijkse gebitscontrole en met plezier heb ik focusgewoontes. De pluim van de tandarts en de flow aan creativiteit en werklust zijn mijn beloning.

Tot slot

Klinkt bovenstaande als een utopie? Dat is het echt niet. Ook bij jou passende succesgewoontes kun je ontdekken. Begin bij de basis van wie je bent en waar je voor staat en zet alle stappen die volgen naar focus houden.

Ben je nog onzeker over wat de basis in jouw bedrijf is of wil jij starten met je eigen onderneming, ga dan eerste met mijn e-boek ‘Help! Focus gezocht’ aan de slag. In de e-boek en werkboek ontdek je wat jij wilt in ondernemen én hoe je dat stap voor stap uitwerkt zodat Focus Houden voor jou geen probleem meer is.

Klik op deze link om dit e-boek aan te schaffen.

Op jouw flow!

Michaela Wierdsma

Michaëla Wierdsma, Stok achter de Deur Coach

[/et_pb_text][et_pb_text _builder_version=”3.19.4″]

*daarmee bedoel ik de gebruikelijke tips die je leest als je op internet zoekt naar focus houden. Klik op deze link en je vindt al mijn blogs waar focus in voorkomt. Tips te over, nu doen wat jou helpt om van focus houden jouw succesgewoonte te maken

Foto: Cameron Kirby on Unsplash

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven